

stříbrná medaile | VINEX
stříbrná medaile | Promenáda červených vín
Necabernetový Cabernet. Německý šlechtitelský institut za rodiče této odrůdy označil DORnfelder a Cabernet SAuvignon. Odtud pramení i jeho název DOR-SA. DNA analýza však odhalila, že DORSA je křížencem Frankovky a Dornfelderu, takže její řazení mezi cabernetové odrůdy, jakož i její název, je značně matoucí. Navzdory osudu je DORSA skvělou surovinou pro výrobu plných a tmavých, lehce kořenitých červených vín s dobrou tříslovinou, kterým sluší delší zrání, ideálně v sudu. Takový jsme již potřetí objevili v nabídce malého vinařství kluků z Rakvic - Švásta a Kadlec.
Hodí se ke zvěřině, k steakům a všem tmavým masům. Podávejte vychlazené na teplotu 16-18 °C.
Kozí horky jsou jednou z nejzajímavějších viničních tratí na Břeclavsku. Vyhřátý jižní svah se otevírá do široké roviny podyjského úvalu s množstvím lesů, luk, jezer, rybníků a tůní Lednicko-valtického areálu. Blahodárné klima se velmi příznivě projevuje na chuti a vůni zde pěstovaných odrůd a propůjčuje jim nezaměnitelný charakter. Kozí horky mají podobné složení půdy jako Přítlucká hora, která je v blízkosti. Většinou se jedná o černozem a navátou spraš. Navíc tu jsou k nalezení bohaté sedimenty třetihorního mořského dna v podobě nejrůznějších mušlí, ulit a zkamenělin podobně jako na nedaleké Trkmanské hoře.
Nano-vinařství ŠVÁSTA & KADLEC jsou kluci z Rakvic, kteří jsou vyobrazeni i na svých super etiketách, kde kombinují moderní design s odkazem na tradice (modrotisk). Podobně jako k etiketám přistupují i k vinaření, ve kterém navazují na zkušenosti svých otců a dědů, na něž aplikují moderní poznatky. Igora Švástu zná naše Veronika od dětství, hodně toho spolu protancovali a vypili (nebo naopak :-))
Produkt obsahuje siřičitany.