- -105 Kč
představujeme vína z malého moravského vinařství Švásta a Kadlec
Vína v kolekci
- Švásta a Kadlec | Rulandské bílé - pozdní sběr, 2022
- Švásta a Kadlec | Ryzlink vlašský - pozdní sběr, 2022
- Švásta a Kadlec | Rulandské šedé - pozdní sběr, 2022
- Švásta a Kadlec | Cabernet Dorsa - výběr z hroznů, 2021
- Švásta a Kadlec | Veltlínské zelené - VOC Růžové hory, 2022
- Švásta a Kadlec | Veltlín ORANGE, 2022
Nejlepší vína z vinařství Švásta & Kadlec
V této kolekci si ochutnáte všechny stálice z nano vinařství z Rakvic vč. Ryzlinku vlašského. (Pamatujete na Vlašák 2020? Ten jsme vyhlásili nejlepším moravským Vlašákem roku 2021.) Ale také novínky jako je medailemi ověnčený Veltlín VOC Růžové hory nebo Veltlín Orange.
Veltlínské zelené VOC Růžové hory
Veltlín VOC Růžové hory voní jako zralé letní ovoce a bílý pepř. Má plné tělo a dlouhý závěr se svěží rybízovou kyselinou. Toto víno se urodilo na trati Trkmansko. Málokde u nás najdete vinohrad na tak unikátní půdě. Stačí udělat pár kroků a téměř jistě všude kolem vás budou na zemi malé zvápenatělé bílé mušličky a ulity pravěkých mořských živočichů. Trkmanská hora je totiž původní dno třetihorního moře. Tento Veltlín s pěti medailemi bude skvělý ke všem úpravám ryb a drůbežího masa.
Veltlín Orange
Novínka od kluků z Rakvic je Vetlín Orange, který chutnal nejne nám, ale i porotcům na Prague Wine Trophy, kteří mu přiřkli zlatou medaili. V tomto víně objevíte vůně citrusů s jemnými tóny kořenitého dřeva. Toto naturální víno je nefiltrované, minimálně sířené. Plnou chuť doplňují tóny meruňky a lékořice. Doporučujeme servírovat k paštikám, steakům, kozímu sýru, asijské kuchyni a grilovaným masům.
Ryzlink vlašský
Víno z Přítluk, z viniční tratě U Křížku - podloží je tu rozmanité – od písečného podloží v místech, kde býval dokonce i pískový lom, přes štěrkopísek s velkým podílem vápna, písčité jíly až po spodní části se splavenými hlubokými a bohatými černozeměmi. Část vinic leží na vodopropustném podloží, hrozen je tu stresován a musí bojovat o vláhu a s ní i o minerály. Víno se vyznačuje světle zelenou barvou s nazlátlými okraji a výrazným buketem čerstvých hroznů s příjemnou kyselinkou a chutí angreštu. Tento Vlašák si otevřete k zeleninovým jídlům, polévkám, ke zrajícím sýrům, nebo jemným paštikám.
Rulandské šedé
Velmi plné extraktivní víno s jemnými tóny medu, karamelu, hrušky a květin. Hodí se ke kachně, k drůbežím pokrmům s nádivkou, nebo k uzeným pařeným sýrům.
Rulandské bílé
Víno z Mutěnic z viniční tratě Dubňanská hora. Pro tuto trať jsou charakteristické úzké vinice drobných pěstitelů vinné révy, zasazené do pozvolného jižního svahu. Tato Rulanda je plné víno s minerální podstatou a pikantní svěžestí, vůní květin a tropického ovoce. Doporučujeme ji například k uzené rybě a masu, k pernaté zvěři, k měkkým nátěrovým sýrům a jako aperitiv.
Cabernet dorsa
Že jste nikdy o této odrůdě neslyšeli? Je to takový necabernetový Cabernet. Německý šlechtitelský institut za rodiče této odrůdy označil DORnfelder a Cabernet SAuvignon. Odtud pramení i jeho název DOR-SA. DNA analýza však odhalila, že DORSA je křížencem Frankovky a Dornfelderu, takže její řazení mezi cabernetové odrůdy, jakož i její název, je značně matoucí. Navzdory osudu je DORSA skvělou surovinou pro výrobu plných a tmavých, lehce kořenitých červených vín s dobrou tříslovinou, kterým sluší delší zrání, ideálně v sudu. A toto víno rok zrálo v barikovém sudu. Má výraznou chuť a vůni třešní. Chuť je vyvážená s jemnými taniny, tóny ušlechtilých uzenin a vlašských ořechů, dlouhý, hladký závěr. Hodí se ke zvěřině, k steakům a všem tmavým masům.