Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) je nejrozšířenější a jednou z nejběžnějších odrůd bílého vína. Jeho domovem je Rakousko. U nás často zkracovaný “Veltlín” připodobňují odborníci k Chardonnay, jelikož je také svěží, tvárné a velmi dobře pitelné samotné i s pokrmy. Díky slávě rakouského vinařského regionu Wachau se dočkal dříve zatracovaný Veltlín uznání nejen u nás, ale i ve světě. Není tak divu, že je suché Veltlínské zelené oblíbenou najdete ve vinném lístku i těch nejlepších restaurací. 

 

 

Nalezeno 15 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 15

Aktivní filtry

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) je nejrozšířenější a jednou z nejběžnějších odrůd bílého vína. Jeho domovem je Rakousko. U nás často zkracovaný “Veltlín” připodobňují odborníci k Chardonnay, jelikož je také svěží, tvárné a velmi dobře pitelné samotné i s pokrmy. Díky slávě rakouského vinařského regionu Wachau se dočkal dříve zatracovaný Veltlín uznání nejen u nás, ale i ve světě. Není tak divu, že je suché Veltlínské zelené oblíbenou najdete ve vinném lístku i těch nejlepších restaurací. 

 

Veltlínské zelené vystihuje především svěžest a lehkost

 

Pokud někdy ochutnáte sklenku Veltlínského zeleného, pak si jej dáte pravděpodobně i podruhé a potřetí. Typické Veltlínské zelené je svěží, minerální, má osvěžující chuť, a tak se dá skutečně popíjet kdykoliv. Ale například v rakouském Wachau, odkud pochází ta nejlepší vína z této odrůdy, si výrobci dávají záležet na bohaté chuti s ořechovým, mandlovým aroma. Jindy ucítíte lipový květ, nebo dokonce jemnou vůni doutníku. V rakouských Veltlínech a ve Veltlínech ze Znojemska (je to přes hranici pár kilometrů vzdušnou čarou) si navíc užijete typickou pepřovou linku v dochuti. Obecně se Veltlínské zelené pyšní vysokou kyselinkou a mineralitou, díky čemuž chutná svěže a jsou příjemná především v letních dnech. 

 

Veltlínské zelené a párování s pokrmy

 

Veltlínské zelené je vhodné pro denní stolování a často bývá také využíváno pro tvorbu vinných střiků (spritz). Díky své lehké kyselosti se stává skvělým doplňkem královské zeleniny jako je chřest, pórek či artyčok. Veltlínské zelené bývá doporučováno k uzenému lososu i mořským plodům (kaviár, ústřice, plody moře). Veltlínské zelené si vychutnáte ale i se slanými předkrmy, studenými masy nebo nejrůznějšími omáčkami. Za vyzkoušení stojí také párování s pikantnějšími asijskými jídly. 

 

Na Moravě se Veltlínské zelené pěstuje již od 18. století

 

Veltlínské zelené, mezinárodně známé jako Grüner Veltliner, je spolu dalšími rakouskými víny odrůdou, jejíž název odkazuje na město Valtellina v severní Itálii. Hrozny sice pocházejí z tohoto místa, ale Veltlínské zelené není geneticky příbuzné z žádnými jinými tamními hrozny.

 

Většina světové produkce pochází z Rakouska, přičemž se více než polovina rakouského Grüner Veltlineru pěstuje na jižních vinicích. Veltlínské zelené se dobře pěstuje ale i v Maďarsku nebo u nás v České republice. Na Moravě se pěstuje již od 18. století, ale přesto si vyšší oblibu získal v několikrát zmíněném a tím pádem skoro domovském Rakousku.

 

 

Veltlínské zelené na vinici ve Znojmě

 

VOC Znojmo

 

Naše první apelace byla založena v roce 2009 ve Znojmě. U jeho zrodu stál jeden z našich nejoblíbenějších vinařů vinařů Jiří Hort. Apelace VOC Znojmo se zaměřila jen na ty odrůdy, které jsou na Znojemsku nejtypičtější: Ryzlink rýnský, Sauvignon, ale především Veltlínské zelené.

 

Nejlepší moravské Veltlíny pocházejí právě ze Znojemska. A mají s těmi světovými - rakouskými - hodně společného. Především mineralitu díky podobnému podloží. Vždyť se zjistilo, že původní klon této odrůdy za hranicemi, co by kamenem dohodil.

 

Vinař Jiří Hort představuje své Veltlínské zelené z VOC Znojmo na degustaci ve Víno-klubu

 

 

Rakouské Veltlíny

 

V naší nabídce najdete skvělé rakouské Veltlínské zelené z následujících oblastí

 

Traisental (oblast leží na jih od Wachau a Kamptalu) - vína je povoleno označit jménem oblasti jen, pokud je lze klasifikovat jako DAC. Réva roste na strmých vinicích, které se svažují k řece Traisen. Keře musí natáhnout kořeny velmi hluboko, aby pronikly ke zdroji vody. Víno z Traisentalu je obohaceno mineralitou odvozenou od vápencového půdního profilu

 

Wachau -  tuto proslulou severorakouskou oblast není třeba představovat, ale jen tak pro opáčko ;-) Veltlíny z Wachau bývají elegantní, aromatické s pikantními citrusovými tóny a nádechem bílého pepře. Strmé vinice nad Dunajem (v délce 35 km) lze na fotce snadno zaměnit s německou Moselou.

 

Burgenland - Terroir těchto vín je tvořen výjimečnou polohou vinic - v blízkosti Neziderského jezera, které působí jako termostabilizační prvek oblasti, a na úpatí Litavských vrchů, nejvýchodnějšího pohoří v systému Alp, odkud k vinicím proudí chladné větry. Tyto prvky spolu s horkým panonským kontinentálním klimatem a vápencovým podložím utvářejí výjimečný charakter vín. Réva roste na tzv. Litavském vápenci (Leithakalk), mořském sedimentu. Velmi tvrdé podloží nutí révu zapustit kořeny hluboko do země a soustředit svou energii do malého počtu hroznů, čímž se zvyšuje jejich kvalita.


Všechno o Burgenlandu, Leithabergu a vinařství Esterházy jsme pro vás sepsali do našich Vínovin >>

 

Weinviertel - pro nás nejbližší a důvěrně známá rakouská oblast hned za Mikulovem;-) Weinviertel je 10x větší než Wachau. Jako jediná z oblastí představených v naší kolekci neleží v kopcích nad řekou. Většinu území tvoří úrodná rovina. Klima je zde kontinentální a velmi suché. Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí je výrazný. Vína odtud jsou proto aromatická s pěknou kyselinkou.



"Nad hlavou zářící slunce, pod nohama jíl, spraš a hnědozem." Na staré, ušlechtilé vinici Schilling dozrává to nejlepší Veltlínské zelené od našeho milého Georga Weinwurma. Velmi komplexní, husté a plné, s příjemným nádechem minerality na patře.

 

Kamptal - tato vinařská oblast leží na severozápad od Vídně, kolem města Langenlois. Klima je zde ovlivňováno Panonskou nížinou na východě a mikroklimatem lesů Waldviertelu. Vinice jsou vysázeny na strmých svazích kolem řeky Kamp, Veltlínům se zde ale daří lépe v nižších polohách, kde jsou půdy bohatší (jilovité a sprašové). Vyšší polohy jsou rezervovány pro Rieslingy.

 

 

podzimem vybarvená vinice v rakouském Wachau

 

 

Nejlepší Veltlíny pocházejí z Rakouska

 

Kdybychom se vás zeptali, co je etalonem odrůdy Sauvignon, většina z vás by jistě odpověděla, že je to Sauvignon novozélandský. A co kdybychom se vás zeptali na Veltlínské zelené? Doufáme, že by to byl Veltlín z Rakouska. 



I když má Rakousko zhruba trojnásobnou rozlohu vinic než my, všude a ve velké většině se pěstuje Veltlín (Veltlínské zelené, Gruner Veltliner). Ten Veltlín, který byl u nás dlouho odrůdou lehce podceňovanou a který se prodírá do popředí zájmu stále trochu pomalu skrze několik desítek jiných, u nás pěstovaných, odrůd.



V Rakousku udělali z Veltlínu národní odrůdu a národní exportní poklad. Když přijedete na jeden z nejdůležitějších vinařských veletrhů ProWein v Düsseldorfu, tak 1/7 všech účastnících se vinařů (a to jsou stovky) je z Rakouska a (skoro úplně) všichni mají Veltlín.



Důvod, proč se Veltlínům v severním Rakousku tak dobře daří, je (kromě terroiru a umu vinařů) příznivé podnebí pro pěstování této odrůdy. Na východě leží Alpy (chladný prvek) a na západě horká Panonská nížina. Jinak kontinentální klima (chladné zimy, horká léta), které v severním Rakousku panuje, se v kopcovitém terénu podél řek zmírňuje. Řeky, v našem případě Traisen, Dunaj, Litava a Kamp, a také Neziderské jezero vyrovnávají teploty a hrozny se tak mohou na strmých svazích těšit slunci a krásně, pomalu vyzrávat.



Vznikají proto krásně plná vína, aromatická (vyzrávání přes den), která ale nejsou fádní díky pikantní, osvěžující kyselince (chladnější noci). Stejné podmínky pro pěstování si užívá také Riesling. Není divu, že v Rakousku jdou obě tyto odrůdy ruku v ruce.

 

Všechny rakouské Veltlíny spojuje několik vlastností

- přestože Veltlíny obecně moc nevoní, tak ty rakouské většinou trochu i ano, nejčastěji po zelených hruškách, zelených blumách a trochu jako bíle kvetoucí keře

 

- mezi kyselinkou a cukrem se často objevuje typická krémovitost. Jakoby tam bylo trošičku mazlavého avokáda.

 

- v dochuti často najdete velmi zřetelný pepřový konec

Co bude Veltlíny z různych rakouských oblastí naopak rozdělovat, je především mineralita tj. terroir, který se do nich obtisknul... A samozřejmě autorský vklad každého z rakouských vinařů ;-)

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.