Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 159 Kč - 499 Kč

Dostupnost

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Objem

Obsah alkoholu

Sangiovese

Sangiovese

 

Co je to Sangiovese? Sangiovese je nejrozšířenější modrá odrůda vinné révy a pýcha italského Toskánska, kde je pěstována jako jedna z hlavních odrůd pro světoznámé Chianti. Hrozny Sangiovese existují v několika variantách, a proto nás každá lahev vína může překvapit svou originálností a má každému, co nabídnout.

 

 

Aktivní filtry

Sangiovese

 

Co je to Sangiovese? Sangiovese je nejrozšířenější modrá odrůda vinné révy a pýcha italského Toskánska, kde je pěstována jako jedna z hlavních odrůd pro světoznámé Chianti. Hrozny Sangiovese existují v několika variantách, a proto nás každá lahev vína může překvapit svou originálností a má každému, co nabídnout.

 

Sangiovese – Chameleon mezi hrozny

 

V Itálii můžeme najít nejméně 15 variant této odrůdy, a proto se jednotlivá vína z hroznů Sangiovese mohou velmi lišit. Hrozny Sangiovese se používají jako jediná povolená odrůda pro výrobu Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, nebo jako součást kupáží Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano nebo pro „supertoskánská vína“ jako Tignanello a Sassicaia. Všechna tato jména jsou spojena s některou z variant této odrůdy a používají se i jako synonyma pro Sangiovese. Jednotlivé varianty lze od sebe rozeznat již na vinohradech, mohou se odlišovat velikostí či tvarem hroznů, velikostí bobulí, tvarem listů i plodností odrůd.

 

Jméno odrůdy Sangiovese má svůj původ v latině – sanguis Jovis – v dosloveném překladu „krev Jupitera“ a odkazuje na římského boha Jupitera za dob starověkého Říma. První dochované zmínky o Sangiovese pochází ze středověku.

 

Podle oblasti, způsobu pěstování a umění kupáže tak mohou vznikat vína lehká a svěží, ale i plná s kyselinkou a komplexní chutí. Kromě italských svahů můžeme Sangiovese najít též na vinicích na Korsice, v Argentině a Spojených státech.

 

 Sangiovese

 

Jak chutná Sangiovese?

 

Mladé víno je typické svou rubínovou barvou a intenzivními ovocnými tóny třešní, švestek, jahod a fíků. Zráním v dubových sudech získává tóny tabáku, rajčat, kůže, kávy, oregána, tymiánu nebo sušených růží. Sangiovese má vysoký obsah kyselinky i tanin. Právě díky vyššímu obsahu tanin je vhodné víno nechat dýchat alespoň hodinu pro rozvinutí chutí a vůní. Pokud si ovšem chcete víno Sangiovese vychutnat na úplně jiné úrovni, je vhodné ho archivovat – kupáže 4-7 let, jednoodrůdové Brunello a Rosso di Montalcino dokonce 10-18 let.

 

Sangiovese a párování s pokrmy

 

Díky vysokému obsahu tříslovin se Sangiovese skvěle hodí k pečenému a grilovanému masu, steakům, uzeninám a tvrdým sýrům. Při kombinaci s italskou kuchyní založenou na rajčatové pastě, bylinkách a pizze vynikne ovocný tón vína, a se chutě tak skloubí v dokonalou souhru. K vínům s bohatou plnou chutí doporučujeme podávat sytá jídla nebo hutné polévky jako italskou ribollita. Optimální teplota pro servírování je 15-20 °C.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.