Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Merlot

Merlot červené víno

Aktivní filtry

Merlot

Merlot je jednou z celosvětově nejrozšířenějších modrých odrůd. Nejvíce se jí pěstuje, světe div se - nebo ne, v Kalifornii. Je oblíbený pro svou bouřlivou příchuť černých třešní, měkké třísloviny a čokoládový závěr. Vína Merlotu jsou výborným doplňkem do směsí s odrůdou Cabernet Sauvignon, protože jsou plná a svou měkkostí mírní agresivní třísloviny Cabernetu a urychlují jeho zrání.

 

Červený elegán

 

Když člověk slyší, nebo pije červené víno Merlot, ihned mu na mysli (nebo na jazyku) tanou pojmy jako okamžitá elegance, ovocné tóny, uhlazenost, sametové třísloviny. Narozdíl od Cabernetu Sauvignon, svého bratra z Bordeaux, přísného vojáka a dříče archivace, je Merlot spíš elegán a floutek, kterému stačí okouzlit svůdnými tóny červeného rybízu a rázem je králem degustace.

Merlot se velmi často přidává do směsí s odrůdou Cabernet Sauvignon. Ano, to jsou ta známá vína z Bordeaux, hlavně v oblasti St. Émilion a Pomerol, kde leží světoznámý zámek Château Petrus, jehož vinice na těžké jílovité půdě s vrstvami podloží prosycenými železem jsou osázeny téměř výhradně Merlotem. Odrůda se v posledních desetiletích rozšířila rychle nejen v jihofrancouzském regionu Languedoc, ale po celém světě a vína si získala značnou oblibu.

Více informací o cuvée, nebo kupážích, nebo blendech, nebo směsích se dozvíte v našich Vínovinách v článku Bordeaux - čas nám ukáže, jak si stojí kupáže → 

 

Primární chuť Merlotu je třešeň, švestka, čokoláda, bobkový list, vanilka. Víno bývá suché se středně plným tělem, středními tříslovinami a střední kyselinkou. Obsah alkoholu se nejčastěji pohybuje mezi 13,5 a 15 %.

 

Zaoblený Merlot

 

Dobré víno z Merlotu je v chuti krásně kulaté a hladké. Narozdíl od Cabernetu, nemá tolik tříslovin. Nemusí tak dlouho zrát v sudu, ani v lahvi. Z Merlotu jsou skvělá rosé - třeba od z vinařství Hort. Novosvětské Merloty je expresivnější, výraznější, ovocnější. Starosvětské Merloty častěji vyjeví své rodiče - Cabernet Franc - díky němu má kromě Cabernetu Sauvignon Merlot ještě jednoho sourozence - hádejte jakou odrůdu? Malbec!

 

6 zajímavých informací o Merlotu

 

1. Merlot je potomkem odrůd Cabernet Franc a vzácné Magdeleine Noire des Charentes. A díky tomu je Merlot bratrem Cabernet Sauvignonu!

 

2. Merlot je nejvíce pěstovaná odrůda v Bordeaux ve Francii. Roste ve stejných klimatických podmínkách jako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot.

 

3Merlot lze při slepé degustaci snadno zaměnit. Odlišit ho dokážete podle chutě po borůvkách, ostružinách, jemnějších tříslovinách a díky čokoládovému a mokka tónu.

 

4. Název "Merlot" je volně přeloženo malý kos. Možná kvůli tmavě modrému/černému zbarvení, nebo možná kvůli malým otravným kosům, kteří žobou hrozny.

 

5. První zmínka o Merlotu se objevila v roce 1783. Tehdy to psali Merlau a "Merlau je černé vynikající víno, produktivní v dobré půdě".

 

6. Nejdražší Merlot byl prodán v aukci v roce 2011. Lahev Merlotu z roku 1961 se vydražila za 12 000 USD!

 

Co očekávat od odrůdy Merlot?

 

Merlot je jednou z celosvětově nejoblíbenějších odrůd, která se v posledních desetiletích rychle rozšířila do celého světa. Tento chameleon vám může předvést tolik různých stylů...

V Merlotu je toho víc, než se na první pohled zdá. Podívejme se tuto odrůdu z hlediska regionu (teplé vs. chladné klima).

 

Merlot z teplejších oblastí bývá ovocnější s rafinovanými, jemnými taniny, většinou zdrají v dubových sudech, které jim dodájí tóny vanilky, čokolády a kouřového cedru.

Klasické příklady teplého klimatu jsou z Napa Valley, Austrálie nebo Argentina. Merlot má tmavě rubínovou barvu. Je suchý s příchutí velkého ovoce. Pamatujte, že ovoce nemusí být sladké. Vzpomeňte na na ostružiny, borůvky, švestky a maliny. Jsou to smyslné Merloty se středně plným tělem. Fialové květinové tóny směrem k horní části sklenice. Pyraziny nebo zelené tóny působí spíše jako listové než pepřové. Bohaté tóny koření z dubového dozrávání… vanilka, nové koření a skořice. Také čokoláda. Káva a mokka káva.

 

Merloty z chladnějších oblastí budou více strukturované, se zemitými příchutěmi. Tento Merlot bývá často zaměňován s Cabernet Sauvignonen během slepých degustací.

Klasickým příkladem Merlotu z chladnějšího podnebí je pravobřežní Bordeaux, jako je Saint-Émilion nebo Pomerol, a také části severní Itálie a Chile. Merlot mívá rubínově granátovou barvu. Chuť zralého nebo lehce nakyslého ovoce. Malina, třešeň, švestka, ostružina, borůvka a fík. Fialové květinové tóny, fialka, kosatec. Tabákový list, bobkový list, máta. Lékořice a anýz. Houby, lanýže, lesní podlaha. Hořká čokoláda, káva, nové koření.

 

Merlot - vliv klimatu na chuť vína

Vliv klimatu na chuť Merlotu

zdroj: Winefolly

 

 

Merlot z Chile

 

Chile je pro Merlot perfektní domovinou. Zdejší vína se liší od snadno pitelných a ovocných z Central Valley až po strukturovanější a serióznější z Colchaguy, Maule Valley a Maipo.

Zajímavým faktem o historii jeho domnělého původu je, že v roce 1800 byly z Bordeaux přivezeny řízky, které byly považované za Merlot a vysazeny na chilských vinicích. V roce 1994 si badatel Jean Michel Boursiquot uvědomil, že jde ve skutečnosti o úplně jinou odrůdu révy. Byly to hrozny, které dnes známe jako Carménère.

Další zajímavostí chilského vína je, že díky pohoří And zůstává země bez fyloxéry.

 

Carmenere a Merlot - list vinné révy

zdroj: Winefolly

 

 

Merlot z Kalifornie a Washingtonu

 

Ve Spojených státech je Merlot nejznámější odrůdou spolu s Cabernet Sauvignonen v oblasti severního pobřeží (která zahrnuje Napa Valley a Sonomu). 

Na Merlotu v USA je vzrušující to, co se děje ve washingtonském Columbia Valley. Hrozny rostou velmi dobře na suché východní straně státu, kde noční teploty výrazně klesají a udržují si vzácnou kyselost. Kvalitní Merloty najdete v oblastech Horse Heaven Hills, Yakima Valley a Walla Walla.

 

S jakými pokrmy párovat Merlot?

 

Je to skvělé víno, protože se hodí k široké škále jídel. Nebojte se experimentovat!

 

Stoprocentní Merlot si dejte k pizze, ke grilovanému kuřeti nebo k penne boscaiola (rajčatová omáčka, smetana, slanina, žampiony). Jednoduchá jídla fungují s jednoduchými víny.

Ke kupáži s dominantním Merlotem (jako je základní Bordeaux), která má zemité tóny i zralost, si dejte pečenou krůtu, hovězí žebírko nebo francouzskou zeleninovou směr ratatouille. K Merlotu se také hodí  omáčka chimichurri.

A konečně, plné a svěží Merloty z Nového světa. Ktěm servírujte jehněčí, telecí nebo filet mignon s omáčkou z červeného vína.

 

Určitě se vyhněte jemným rybím pokrmům, lehkým salátům a super pikantním pokrmům – k chilli si dejte německý Ryzlink.

 

Merlot servírujte ve velké sklednici při teplotě 15-20 °C. Dekantovat můžete 30 minut před podáváním. Ve sklepě vám Merlot vydrží 10 a více let.

 

 

Jak slavit Merlot Day

 

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.