Facebook Pixel

Merlot - nejelegantnější odrůda na světě

By : Tereza Kategorie : AKTUALITY , Odrůdy vína

7. listopadu každoročně slavíme Mezinárodní den Merlotu

Merlot sice pochází z Bordeaux, tato odrůda ale našla domov po celém světě. Pro svou univerzálnost se stala druhou nejpěstovanější odrůdou vůbec. Více se pěstuje jen jeho nerozlučného parťáka v Bordeaux kupážích – Cabernetu Sauvignon – a možná že už ho brzy předstihne Tempranillo – to slaví svůj den jen o pár dní později – druhý čtvrtek v listopadu. Důvod k oslavě se najde (skoro) každý den;-)

Oslavte Merlot Day s Víno-klubem

Kterak Hollywood s Merlotem zatočil

Více jak polovina celosvětové produkce pochází z USA, kde Merlot celkem nepochopitelně donedávna hrál druhé (až třetí) housle. Chutě amerických spotřebitelů (ale nejen těch) podléhají často se měnícím módním trendům, a tak v 80. a 90. letech populární Merlot musel ustoupit modernějšímu Zinfandelu a Pinotu noir. Hřebíčkem do rakve mu v roce 2004 bylo účinkování ve filmu Bokovka, protože Merlot pije „příšerná ex“ hlavního hrdiny, takže ten by se kalifornského Merlotu nikdy v životě nedotknul ;-) Tvrdí se, že film Merlotu natolik pokazil renomé, že vinařský byznys přišel celosvětově o milióny dolarů. 

Francouzská elegance vs. italská živelnost

Oblibu Zinfandelu (Primitiva) dobře chápeme. Zatímco Merlot oplývá spíše elegantními, chladnými tříslovinami, Zinfandel vyniká kořenitými, hřejivými taniny. Spolu s koncentrovanou plnou chutí a vysokým zbytkovým alkoholem vytvářejí na patře dojem příjemné ovocné sladkosti, a nebudeme si nic nalhávat, vinaři italskému Primitivu i americkému Zinfandelu vyšší zbytkový cukr často ponechávají, pomáhá totiž celkovému nekomplikovanému, snadno pitelnému stylu vína. Oproti tomu Merlot potřebuje delší čas k nadechnutí a možná i k prochutnání a vnímání. Narozdíl od extravagantního, energetického Primitiva (Zinfandelu) je v chuti minimalističtější, uhlazenější a distingovanější.

Světový Merlot

Mimo Francii a USA světově proslula také chilská cuvée postavená na Merlotu. Nejlepší chilské Merloty pocházejí z prestižní oblasti Apalta, Colchagua a Valle del Maipo. V toskánském Chianti Merlot často kombinují se Sangiovese. Skvělý Merlot pochází také z Austrálie nebo z Izraele.

Elegantní, uhlazený, velkolepý

Nejdůležitější charakteristikou, která Merlot provází, je elegance a velkolepý efekt. Milovníci vína si u Merlotu užívají jeho jemný a svůdný charakter, šťavnaté ovocné tóny malin, švestek a černých třešní s nádechem bylinek. U Merlotů obvykle dominují ovocné tóny. Merloty mívají střední tělo, třísloviny i kyselinu.

U Merlotů z chladnějších oblastí v chuti ucítíte spíše červené ovoce, u Merlotů z teplejších oblastí se objeví tóny tmavších plodů. Merlotům sluší troška dubu, dodá jim svůdné tóny vanilky, tabáku a cedru.

Merlot a Cabernet – kamarádi z Bordeaux

Nejlepším přítelem elegantního, ovocného Merlotu je samozřejmě Cabernet Sauvignon. Kupáž doplní svými vysokými tříslovinami, a když se oběma odrůdám dopřeje dostatek času v sudu (a následně v lahvi), to nejlepší z jejich vlastností se krásně propojí a vznikne úžasné cuvée s dlouhým archivačním potenciálem. Oproti Cabernetu je Merlot kulatější, jemnější a v puse hedvábnější. Princip přátelství Merlotu a Cabernetu Sauvignon nejlépe na světě pochopili v Bordeaux, odkud pocházejí ta nejslavnější červená vína na světě.

Párování s pokrmy: s čím si vychutnat Merlot

Jako předkrm si k Merlotu dopřejte krásně hřejivou polévku z pečené máslové dýně a fenyklu se smaženou šalvějí. K lehkým, ovocným Merlotům si udělejte středně propečená kachní prsíčka s brusinkovou omáčkou. Typický plnější novosvětský Merlot, s výraznějším kouřovým aroma, které Merlotu dodává delší ležení v dubovém sudu, si krásně užijete s tmavším, pomalu dušeným, hovězím nebo jehněčím masem. Merlot si otevřete k všemožným typům masových nebo zeleninových ragú. Nejen vegetariáni budou nadšeni Merlotem, který krásně doprovodí pokrmy z pečené dýně, cibule a červených paprik s tymiánem a praženými slunečnicovými semínky.

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

Na zdraví zdraví Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(A na první objednávku získáte 10% slevu;-))

 

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.