Vína z Moravy a Čech
Centrem vinařství v České republice je neoddiskutovatelně jižní Morava. Morava je známá především produkcí bílých vín. Z celosvětového pohledu se Morava řadí k chladnějším oblastem. Klima zde odpovídá klimatu německého regionu Pfalz, proto zde dobře dozrávají především hrozny bílých odrůd. Moravští vinaři jsou známí hlavně díky svým aromatickým vínům s dobrou kyselinkou.
-
Skladem 15 ks
Ryzlink vlašský - výběr z hroznů - Levá Klentnická, 2021
Běžná cena269 KčCena249 Kč -20 Kč -
Zbývá 5 ks
-
Skladem 91 ks
-
Skladem 4 ks
-
Skladem 3 ks
-
Skladem 2 ks
-
Skladem 16 ks
Vína z Moravy a Čech
Centrem vinařství v České republice je neoddiskutovatelně jižní Morava. Morava je známá především produkcí bílých vín. Z celosvětového pohledu se Morava řadí k chladnějším oblastem. Klima zde odpovídá klimatu německého regionu Pfalz, proto zde dobře dozrávají především hrozny bílých odrůd. Moravští vinaři jsou známí hlavně díky svým aromatickým vínům s dobrou kyselinkou.
Jižní Morava - vína z dokonalého srdce Evropy
Brno, jako centrum Moravy, leží téměř v dokonalém srdci Evropy. Od Lamanšského průlivu ho dělí skoro stejná vzdálenost jako od Černého moře. Podnebí jižní Moravy je kontinentální a relativně suché a slunečné - průměrná doba slunečného svitu je více než 2 000 hodin ročně. Morava leží dost severně - až na 49. rovnoběžce, proto se řadí k chladnějším vinařským oblastem. Podobně jako severní Alsasko a Champagne (s nimi dokonce sdílí zeměpisnou šířku) nebo německá oblast Pfalz.
Moravská vína - historie a tradice
Jak dokládají archelogické nálezy, pěstování révy na Moravě započalo už v době antického Říma. Nalezené vinařské nože potvrzují, že se vinařství dále rozvíjelo i během období Velkomoravské říše. (Oproti tomu první vinice v Čechách vznikly mnohem později, až za prvních Přemyslovců.)
Je libo bílé, růžové či červené víno?
V Čechách a na Moravě vypije dle statistik každý občan ČR asi 21,5 litrů vína ročně. Není to tolik, kolik se u nás pije piva (135 litrů na hlavu podle údajů z roku 2021), které podle statistik pijí především muži. Zajímavou skupinou objevující krásy vůní a chutí moravských vín jsou ženy! A to my ve Víno-klubu dobře víme, protože, jak je známo, ženy umějí ocenit finesu výjimečných vín. Jen to nejlepší pravidelně zařazujeme do kategorie kolekcí Pro ženy jen to nejlepší >>
Nejpěstovanější odrůdy
Mezi nejoblíbenější bílá vína na Moravě patří:
Ryzlink rýnský - vína ze starého klonu s názvem Bojanovický Ryzlink se vozil už na císařský dvůr do Vídně, ochutnáte ho u vinaře Jiřího Uherka,
Ryzlink vlašský - naše národní odrůda, ty nejlepší pocházejí z Pálavy z vinařství Mikrosvín,
Veltlínské zelené - nejlepší Veltlíny u nás pocházejí ze Znojemska, jakpak by ne, vždyť je to do Rakouska, odkud odrůda Grüner Veltliner pochází, co by kamenem dohodil. Machr na znojemské Veltlíny je Jirka Hort z VINO HORT
Rulandské bílé - úžasné, vyzrálé Rulandy jsou ty ze Zámeckého vinařství Bzenec
Chardonnay - zkuste třeba Chardonku z Nového Vinařství
Sauvignon - nejlepší za posledních 100 let vyrobil Petr Mokruša z vinařství Mokruša. Díky podobným klimatickým podmínkám svět přirovnává naše Sauvignony k těm z francouzské oblasti Údolí Loiry.
Müller Thurgau - tato odrůda je tradičně nejčastější základ pro mladá a Svatomartinská vína, ochutnejte boží Müllerku od Georga Weinwurma, kterého považujeme za tak trochu "našeho" moravského vinaře;-) Terroir jeho vinic ve Weinviertelu se od toho na české straně přece jenom tolik neliší.
Morava leží na podobné rovnoběžce jako Alsasko, proto se zde daří odrůdám tzv. alsaského tria: Tramínu, Ryzlinku rýnskému a Rulandskému šedému.
Rulandské šedé - Morava poskytuje perfektní podnebné podmínky pro vyzrávání aromatických odrůd, jako je Rulandské šedé (Pinot Gris). Moravské Rulandy jsou svěží, s vysokým obsahem flavonoidů a výraznou svěží kyselinou.
Tramín červený - ukázkový slovácký Tramín je ten z BMVinařství, který je, jak my říkáme, prostě boží.
mandarinková Pálava - králem Pálavy je pak Jiří Šilinek, vyrábí ji ve všech stupních sladkosti. Suchou Pálavou se pyšní také vinařství IRIS.
Moravští vinaři také ovládli řemeslo kupážování bílých vín. Odborník na (nejen) bílá cuvée je Jiří Uherek, skvělá cuvée má také J. Stávek nebo Mikrosvín.
Z modrých odrůd pak na Moravě nejčastěji ochutnáte tato červená vína:
Frankovka - králem Frankovky je Honza Stávek z vinařství VÍNO J. STÁVEK, vyrábí červenou, růžovu i Bílou Frankovku!
Rulandské modré - vynikající Pinot noir má vinař Jiří Uherek,
Zweigeltrebe - ochutnejte Zweigeltrebe od našich nejmilejších vinařů - vinařství J. Šilinek, Krist, BMVinařství,
Dornfelder - zamilovaná odrůda jednoho z nejúspěšnějších moravských vinařů Tomáše Krista. Jeho marmeládový charakter okouzlí nejednoho milovníka moravských červených.
Cabernet Sauvignon - úžasných výsledků s Cabernetem dosahuje několikanásobný Vinař roku Mikrosvín,
Svatovavřinecké - nejoblíbenější modrá odrůda pro výrobu Svatomartinského vína.
Skvělá červená cuvée pak ochutnáte od Jiřího Uherka nebo J. Stávka.
Raritní odrůdy
Na Moravě se ale pěstují také některé raritní odrůdy: Cabernet Moravia, Cabernet Dorsa (vlajková loď nanovinařství Švásta a Kadlec) nebo Cabernet Cubin, Roesler, Neronet či Alibernet (z vinařství Krist) nebo Pinot Meunier jedna z odrůd, povolených k výrobě Champagne. Úžasná rosé z ní vyrábí vinař Jiří Hort).
Salon vín ČR
Vinařský fond každoročně zveřejňuje TOP 100 moravských a českých vín. Vinaři se svými vzorky musí projít třemi koly a konkurovat obrovskému množství nejlepších vín, které v daném roce můžeme v ČR ochutnat. Díky tomu vzniká reprezentativní přehlídka toho nejlepšího, co vinice daly a vinaři zpracovali - Salon vín.
Víno originální certifikace
Na Moravě nově najdeme také vinařské apelace západní střihu. Podobně jako v Chianti, Bordeaux nebo apelaci Rioja se i v posledních dekádách vzniklé české a moravské apelace řídí přísnými apelačními pravidly pro zajištění nejvyšší kvality vín s označením apelace na etiketě.
Při výběru některého z vín, které byly v rámci apelací vyrobeny, si zákazník může být jistý, že víno splňuje přesně ty parametry, které jsou pro danou odrůdu a terroir nejlepší.
Moravské apelace VOC
VOC Znojmo
Nejstarší moravská apelace. Byla založena v roce 1999. U jejího zrodu stál také náš oblíbený vinař Jiří Hort z vinařství VINO HORT. VOC Znojno zahrnuje ty nejlepší Veltlíny, Rýňáky a Sauvignony.
VOC Pálava
V rámci této apelace vznikají ty nejlepší pálavské Ryzlinky vlašské. I když tomu název nenapovídá, apelace nezahrnuje vína z odrůdy Pálava.
VOC Modré hory
VOC Modré hory jako první VOC vyrábí vína pouze z typických středoevropských modrých odrůd révy vinné, a sice z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.
VOC Mikulovsko
VOC Hustopečsko
VOC Kraví Hora
VOC Vinice Velké Pavlovice
VOC Valtice
VOC Mutěnice
VOC Bzenec
VOC Slovácko
VOC Blatnice
České apelace VOC
VOC Mělník
Vzniklo až v roce 2015 jako první apelace ve vinařské oblasti Čechy. VOC Mělník se soustředí na výrobu vín z odrůd Rulandské modré, které se zde pěstovalo už ve středověku, dále pak Ryzlink rýnský a Müller Thurgau a jejich cuvée.
Ochutnejte vína v tradiční lahvi - mělnickém Kalamáři. O obnovu jeho slávy se postaral Tomáš Trejbal z mělnického Experimentálního vinařství Trejbal.
Ikonou mělnického vinařství je také Školní statek Mělník.
Malí vinaři z Moravy
Ve Víno-klubu pro Vás objevujeme stále nové malé moravské vinaře, kteří své řemeslo dělají ve skromných poměrech, ale přesto s láskou a velkými úspěchy. Objevte s námi naše malá vinařství - co je malý, to je hezký a v tomto případě ještě i dobrý ;-)
Nano vinařství Švásta a Kadlec
Igor Švásta a Honza Kadlec jsou přáteli od dětství. V Rakvicích kamarádili spolu i s naší Veronikou. Oba mají své občanské povolání, ale k tomu ještě vyrábějí úžasná vína ve svém mikro - nebo spíše nano - vinařství.
Naše nejmenší z nejmenších vinařství. Vede ho Standa Drábek na 2 hektarech vinic z roku 2002. Vinařství se pyšní kvelbeným sklepem ze 17. století.
Ještě menší než nejmenší vinařství Pod Ořechy je Vinařství Maršálek z tornádem postižených Lužic a Mikulčic - v Lužicích má vinohrad a v Mikulčicích kromě sklepa našel i svou ženu. My jsme ho našli bezprostředně po katastrofě v rámci naší pomoci moravským vinařům. Tomáš Maršálek hospodaří na 0,5 hektarech. Z jeho vín si naši zákazníci nejvíce oblíbili jeho oranžové víno - Sauvignon, krášlený v akátovém sudu.
Jiří není úplně malý vinař za to je to velmi mladý vinař a velký sympaťák. Velká část osazenstva naší firmy se do něj okamžitě zamilovala, přece jenom dělá VÍNA SRDCEM, což je i v podtitulu jeho značky. Až jednou uslyšíte o VOC Bojanovickém Ryzlinku, tak za ním bude stát Jiří. Vína z tohoto starobylého klonu se vozila už na císařský dvůr do Vídně.
Říkáme jim "tátova vína". Vyrábí je Zdeněk Šilinek, táta naší Veroniky. Mají na etiketě krásný kosatec - Iris, tak se u nich doma říká Veroničině sestře Ireně. Prostě krásný rodinný projekt.