Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Portské

Portské víno

Portské víno je vlajková loď Portugalska a nejznámější portugalské víno na světě. Jako portské víno (vinho do porto) lze označovat jen portugalská vína z údolí řeky Douro (apelace DO Douro), která byla, podobně jako sicilská Marsala, Madeira nebo Sherry (tj. všechna fortifikovaná vína) vyrobena metodou fortifikace.

 

 

Aktivní filtry

Portské víno

Portské víno je vlajková loď Portugalska a nejznámější portugalské víno na světě. Jako portské víno (vinho do porto) lze označovat jen portugalská vína z údolí řeky Douro (apelace DO Douro), která byla, podobně jako sicilská Marsala, Madeira nebo Sherry (tj. všechna fortifikovaná vína) vyrobena metodou fortifikace.

 

Historie portského vína

 

Portské víno pochází z přístavního města Porto, které se nachází v severní části Portugalska. Donedávna bylo Porto jediným místem, odkud se pravé portské mohlo vyvážet do celého světa.

V 17. století, kdy Anglie a Francie spolu válčili o španělské dědictví, vedl tento konflikt panovníky obou zemí k omezení vývozu zboží z Francie do Anglie a naopak. Z toho důvodu byl v Anglii nedostatek kvalitních francouzských vín, a proto angličtí obchodníci začali hledat nového dodavatele vína.

A našli ho v Portugalsku. Ale cesta lodí na ostrovy byla velmi dlouhá a víno se během plavby často kazilo. Vína se tak před plavbou začala dolévat vinnou pálenkou, která sice pomohla vínu cestu vydržet, ale konzumentům už tolik nechutnalo. Proto se později začala takzvaně fortifikovat.

 

Jak se vyrábí portské víno?

 

Postup, který se využívá pro výrobu portského vína, je tzv. fortifikace, tedy přidání čistého destilátu (vinné pálenky, vínovice) do právě kvašeného vína. Vysoký obsah alkoholu zastaví kvašení vína v té fázi, ve které zrovna je - většinou víno nestihne dokvasit do sucha, takže se výsledné fortifikované víno často vyznačuje vyšším obsahem zbytkového cukru a, díky přilití destilátu, také vysokým obsahem alkoholu - kolem 16 až 20 %.

 

Jak chutná portské víno?

 

Nejčastěji samozřejmě narazíte červené, sladké portské, které lze posuzovat v kategorii likérové víno. Existuje ale i suché portské a dokonce i bílé portské! Bílé portské si před nalitím lehce vychlaďte. V červeném portském nejčastěji ucítíte tóny fialek a červeného ovoce s krásně zakomponovaným alkoholem.

Portské víno se často servíruje jako digestiv, skvělé je také jako aperitiv. Skvělé je k čokoládě i k dezertům, ale můžete si ho vychutnat jen tak - k doutníku nebo během dlouhých večerů s knihou, hudbou či dobrým seriálem.

 

Primární chuť portského vína červeného je švestka, sušená třešeň, čokoláda, rozinka a skořice. Víno je velmi sladké, má plné tělo, vysoké taniny a středně vysokou kyselinku. Obsah alkoholu je 15 % a více.

Červené portské servírujte vychlazené na 12-15 °C v malé skleničce na dezertní vína. Portské se nedekantuje a ve sklepě vám vydrží více než 10 let.

 

Primární chuť portského vína bílého je kořeněná hruška, kdoule, mandle a vanilka. Víno je velmi sladké, má středně plné tělo, žádné taniny a středně vysokou kyselinku. Obsah alkoholu je 15 % a více.

Bílé portské servírujte vychlazené na 7-12 °C v malé skleničce na dezertní vína. 


Párování s pokrmy


Červené portské a modrý sýr je výjimečné spojení, štiplavost a slanost vs. sladkost. Bílé portská víno spárujte s čokoládou a ovocnými koláči, nebo se sýrem Stilton.

 

Typy portského vína

 

Portské dostanete v několika typech. Nejběžnější jsou základní RUBY (minimálně tři roky v dřevěných sudech) a TAWNY, které leží déle na sudu (alespoň čtyři roky). I u portského vína se rozlišuje stupeň zrání RESERVA - je samozřejmě delší než u tichých vín, a sice 10, 20 let a více! Někdy se i tato vína označují jako Tawny.

Vinařství si následně dělají různé kupáže (směsi) – například z jedné vinice nebo 10–40roční kupáže. Jen v těch nejlepších ročnících dělají tzv. VINTAGE PORT, které 2 roky zraje v sudech a následně od 7 let výš pokračuje zráním v lahvi.

 

Ruby (Red) Port - tmavě zbarvené červené portské, které koupíte jako Ruby, Ruby Reserva, Vintage, Late Bottled Vintage (LBV). Ruby prakticky celý svůj čas zraje bez přístupu vzduchu a díky tomu má tak krásnou červenou barvu.

Tawny Port - velmi sladké portské zrající v sudu za přístupu vzduchu (záměrná oxidace) s příchutí ořechů a karamelu koupíte jako Tawny, Tawny Reserva, Tawny datovaná (10, 20, 30, 40letá), Crusted, Colheita

White Port - je vyrobeno z původních bílých hroznů Rabigato, Viosinho, Gouveio a Malvasia

Rosé Port - jedná se o nový styl portského vína vyrobeného jako růžové víno s příchutí jahod, fialek a karamelu

 

Portské víno a vaření

 

Portské je oblíbeným doplňkem čokoládových dortů, sladkých mazlavých čokoládových omáček a dokonce se používá do redukcí. Redukce jsou skvělé ke slaným pokrmům jako je steak (zejména steak s modrým sýrem). Kuchaři v portském víně často dusí, nebo ho redukují na hustou omáčku. Porto redukce se používá podobně jako balzamiková glazura.

Portské je také chutnou alternativou hnědého cukru nebo javorového sirupu.

 

Jaké portské použít při vaření?

 

Ve většině receptů se používá cenově dostupný Ruby Port. Toto portské dodá vaší omáčce chuť připomínající červené bobule a skořici.

 

Jak dlouho vydrží portské otevřené?

 

Výrobci udávají, že portské Ruby vydrží asi dva týdny v pokojové teplotě. Měsíc, pokud je správně uchováváno v lednici. Tawny Port vydrží asi měsíc při pokojové teplotě, dva měsíce v lednici. Pokud chcete otevřené portské uchovat déle, odstraňte pomocí vakuové pumpy kyslík z lahve a dejte ji na tmavé, chladné místo.

 

Naše portská vína

 

Ochutnejte naše skvělá portská vína z vinařství Warre´s

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.