Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

ŠPANĚLSKÉ VÍNO

Když byste se někoho na ulici zeptali, jaké španělské víno mu chutná, s velkou pravděpodobností by vám odpověděl: "Sangría!" Španělsko ale nabízí mnohem víc než víno s ovocem ve džbánku. Mimochodem skvělé recepty, jak si umíchat domácí Sangríu najdete v našich Vínovinách tady → z vína a tady → z Marsaly.

 

 

Nalezeno 22 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 22

Aktivní filtry

ŠPANĚLSKÉ VÍNO

Když byste se někoho na ulici zeptali, jaké španělské víno mu chutná, s velkou pravděpodobností by vám odpověděl: "Sangría!" Španělsko ale nabízí mnohem víc než víno s ovocem ve džbánku. Mimochodem skvělé recepty, jak si umíchat domácí Sangríu najdete v našich Vínovinách tady → z vína a tady → z Marsaly.

 

Ve španělském víně můžete najít tolik výhod – vína jsou lahodná a vaše peněženka nezapláče, takže si je můžete dopřávat klidně každý den. Pokud většinou pijete vína z Nového světa – řekněme z Jižní Ameriky z Argentiny či z Chile, Kalifornie nebo Austrálie – španělská vína jsou skvělým úvodem do Starého světa.

Jedna z teorií o jedinečné povaze červených španělských vín je, že víno bylo do Španělska přivezeno Féničany kolem roku 800 před naším letopočtem. Z tohoto důvodu nejsou vína z Iberského poloostrova stejnými odrůdami jako v zemi galského kohouta.

 

Pomůžeme vám poznat některé významné španělské vinařské oblasti a odrůdy, abyste si mohli s jistotou vybrat několik lahví k vyzkoušení a objevování španělských vín.

 

Čeho si všímat na etiketě španělských vín?

Jednou z věcí, která dělá španělské víno výjimečným, je to, že mnoho španělských vinařství nechává zrát vína v jejich sklepích, ať už v sudech nebo v lahvích, dlouho a teprve potom je dává do prodeje. To znamená, že máte možnost ochutnat vína, která vyzrála do té míry, že jsou v nejlepší kondici, aniž by vám zabírala místo ve vašem sklepě. Když se podíváte na španělské etikety, uvidíte výrazy Joven, Crianza, Reserva nebo Gran Reserva. Ty vám řeknou, jak dlouho víno zrálo ve sklepě: Gran Reserva nejdéle a láhev s nápisem Joven pobyla ve vinařství nejkratší dobu.

 

Roble – Crianza – Reserva a jak se v nich vyznat?

U španělských vín rozlišujeme obecně několik kategorií vín podle délky stárnutí:

 

JOVEN (mladé víno) se uvádí na trh rok po sklizni a je určeno ke krátké spotřebě.

 

COSECHA je víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi.

 

ROBLE zraje 3-8 měsíců v dubových sudech.

 

CRIANZA zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v dubových sudech. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.

 

RESERVA – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi.

 

GRAN RESERVA – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.

 

V apelaci Rioja DOCa se uplatňují ještě příšnější kritéria – doba zrání v sudu (a následně v lahvi je mnohem delší).

 

 

Apelační systém ve Španělsku

Vzhledem k tomu, že Španělsko je součástí Evropské unie, systém označování vín je velmi podobný systému ve Francii a Itálii. Kategorie, kterou nejčastěji uvidíte, je Denominación de Origen (DO), což je ekvivalent Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) ve Francii. Každý jednotlivý DO (například Ribera del Duero nebo Rías Baixas) má pro vína svá vlastní pravidla, například jaké odrůdy lze vysadit. Pokud z nějakého důvodu nemůžete na láhvi najít DO, mělo by být logo DO na nálepce na zadní straně nebo na kapsli.

 

Vrcholem španělské pyramidy kvality vína je Denominación de Origen Calificada (má několik zkratek kvůli regionálním dialektům: DOCa, DOC nebo DOQ). Existují pouze dva DOC: Rioja a Priorat. Španělsko má také jedinečnou kategorii, nazvanou DO Pago, která je určena pro jednotlivé vinařské domy.

 

Další věc, které si všimnete na lahvích vína, je, že kvůli regionálním jazykovým rozdílům se mohou odrůdy vína jmenovat jinak. Například Garnacha se v Katalánku objeví jako Garnatxa.

 

 

Počasí ve Španělsku formuje víno

Vzhledem k tomu, že Španělsko je poloostrov, klima se region od regionu značně liší. Většina středního Španělska se vaří pod letním sluncem a v zimě je zde velmi chladno. V severozápadní části zvané Galicie (zelené Španělsko) proudí chladný oceánský vánek. Na jihu je pro révu brutálně vyprahlá země. Středozemní moře na západě přispívá k teplým teplotám a chladivým vánkům, zatímco Pyreneje na hranici s Francií blokují dešťovým mrakům cestu do severní centrální oblasti.

 

Jaká španělská vína budeme pít?

Začneme bublinkami.

 

Cava

Cava je známé španělské šumivé víno. Většina Cav pochází z Katalánska na severovýchodně od Barcelony. Cava, aby získala své bublinky, prochází tradiční metodou sekundární fermentace v láhvi, – stejně jako Champagne ve Francii a Franciacorta v Itálii. Cava může být bílá nebo růžová a je to obvykle cuvée hroznů Xarel-lo, Macabéo a Parellada. Díky prodlouženému zrání na kvasnicích má většina Cav bohatou křupavou jablečnou chuť. Cavy jsou obvykle suché, ale stejně jako u Champagne bude množství cukru z dávkování uvedeno na etiketě výrazy jako Brut nebo Semi-Seco. Pokud hledáte skvělé, ale ne příliš drahé bublinky pro zvláštní příležitost (třeba svatba), Cava může být skvělou volbou.

 

 

Španělská bílá vína

Čerstvé a slané

Na severním pobřeží Španělska poblíž San Sebastian je Baskicko. Zde najdete Txakoli, citrusové víno s nízkým obsahem alkoholu a trochou spritzu vyrobeného z hroznů Hondarribi Zuri. V oblasti se vyrábí trochu červeného vína z hroznů Hondarribi Beltza, což vinařům umožňuje vyrábět také růžové víno. Txakoli rosé je opravdu jedna z největších radostí života. Je to zábavné a svěží víno, které chutná jako slaný meloun.

Na západním pobřeží, severně od Portugalska, leží Rías Baixas. Hvězdou této oblasti je Albariño, dalšími odrůdami pak Loureira a Treixadura. Věrná své pobřežní povaze mají slaný, oceánský nádech, s náznaky bílých květů a peckovin. Vychutnejte si sklenku s mořskými plody, třeba s velkou mísou mušlí na bílém víně.

 

Bohaté a texturované

Malý region Valdeorras, jen pár hodin ve vnitrozemí od Rías Baixas, vyrábí několik stylů vína. Začněte s bílými víny založenými na hroznu Godello. Godello kombinuje chutě citronu a melounu s křupavou mineralitou. Tato vína mají dostatek těla, aby vás provedla jídlem od předkrmu z dušené chobotnice až po pečeného halibuta.

 

Jihovýchodně od Valdeorras je Rueda, která leží na řece Duero v regionu Castilla y León. Vyrábí se zde malé množství červeného vína, ale opravdovým klenotem jsou bílá vína z Verdeja. Pokud je víno převážně Verdejo, bude na láhvi uvedeno „Rueda Verdejo“. V opačném případě pravděpodobně obsahuje významnou část Viury a Sauvignonu Blanc. Vína jsou nádherně aromatická, připomínající citron a mandle.

 

Viura, která se také pěstuje v Galicii a Katalánsku pro použití v Cavě (pod názvem Macabéo), je známá jako bílé hrozny Rioja. Může být lahvováno samostatně nebo smícháno s jinými hrozny, jako je Garnacha Blanca nebo s Chardonnay. Mnohá bílá vína Rioja, zvláště pokud jsou mladá, budou čerstvá, ale stále plná, s voskovou chutí jablek a hrušek.

 

 

Španělská červená vína

Pokud jste začali zkoumat španělské víno, pravděpodobně jste si dali láhev vína Tempranillo. Tempranillo je nejvíce vysazovaná modrá odrůda ve Španělsku a objevuje se pod několika jmény, včetně Tinto Fino, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de Llebre a Tinto del Pais. Dvě nejznámější oblasti pro Tempranillo jsou Rioja a Ribera del Duero.

 

Garnacha se objevuje se jako součást blendů v Prioratu a v Rioje. Ve Francii, známá jako Grenache, je třetí nejvíce pěstovaná odrůda ve Španělsku. Odrůdě Garnacha se daří v teplém podnebí, zejména v severo-centrální části Španělska. Často se používá k výrobě růžového vína.

 

Monastrell, španělský název pro jihofrancouzský Mourvèdre, lze nalézt po celém jižním Španělsku. Ke zrání potřebuje hodně slunečního svitu. Tuto podmínku rozhodně splňuje slunné pobřeží Středozemního moře poblíž Valencie. Vína budou často plná s vůní zralého, šťavnatého červeného ovoce, pepře a masa.

 

Nejznámější španělské apelace

 

Rioja

Rioja leží na severu středního Španělska na řece Ebro. Vína z Rioja jsou skvělou směsí zralého ovoce a zemitých chutí – jednou nohou jsou v Novém světě a jednou nohou ve Starém světě. V Rioja mohou být hrozny Tempranillo smíchány s Mazuelo, Graciano, Garnacha a Maturana Tinta. Zákon také ponechává vinařům malý prostor pro přidávání netradičních hroznů jako Cabernet Sauvignon v malých poměrech. Klasické příklady budou kombinovat chuť zralých švestek a sušených švestek s nádechem kůže a sladkokyselé omáčky.

 

Rioja šla nad rámec španělských zákonů a přidala nějaký čas ke svým minimálním požadavkům na stárnutí. A vinaři často nechávají vína zrát roky nad rámec požadavků Rioja. U červených vín zrají Crianza celkem minimálně 2 roky (včetně 1 roku v dubových sudech). Vína Reserva zrají celkem minimálně 3 roky, včetně 1 roku v sudech. Gran Reserva stráví minimálně 2 roky v sudech a pak další tři roky v lahvích, než se prodají.

 

Možná uslyšíte, jak lidé nazývají vína z Rioja stylově „tradiční“ nebo „moderní“. Co to znamená? „Tradiční“ vína z Rioja zrají v amerických dubových sudech, které vínu dodávají nádech kokosu a kopru. „Moderní“ vinaři mají tendenci používat sudy z francouzského dubu, které dodávají chuť vanilky a koření na pečení. Zatímco někteří vinaři jsou přímo v jednom nebo druhém táboře, mnozí používají metody, které jsou někde mezi. Můžete najít některá vína, která zrála ve směsi sudů z amerického nebo francouzského dubu nebo dokonce v sudech, které jsou samy vyrobeny z obou druhů dubu.

 

Ribera del Duero

Ribera del Duero je další španělská vinařská oblast známá pro vysoce kvalitní Tempranillo a zde jsou vína obvykle 100% Tempranillo, spíše než blend. Stejně jako Rioja, většina etiket vína z Ribera del Duero vám dá vědět, jak dlouho víno zrálo, pomocí výrazů Crianza, Reserva a Gran Reserva na etiketách. I zde má použití dubu velký vliv na hotové víno. Zatímco v tradičních lahvích Rioja uvidíte převážně americký dub, vinaři v Ribera del Duero se často rozhodnou pro více francouzský dub, takže je pravděpodobnější, že ochutnáte vanilku, skořici a hřebíček. Celkově je Ribera del Duero opulentnější a uhlazenější než rustikální, zemitá Rioja. Kdybych vína přirovnala k botám (ženy mi rozumí :-)), Ribera del Duero jsou moje elegantní lesklé černé lodičky a Rioja jsou moje pohodlné měkoučké kožené mokasíny.

 

Jumila DO


Apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.

V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.

 

Priorat

Vína z Prioratu jsou intenzivní a svalnatá. Pokud máte rádi sluncem políbená, plná kalifornská vína, ale hledáte zemitější nádech, je to skvělá oblast, kterou můžete prozkoumat. Mnohé z vinic v Prioratu jsou tak strmé, že vyžadují vybudování teras – je to jako udělat z kopce velké schodiště s řadami vinné révy na každém kroku. Jedinečná břidlicová půda v Prioratu – zvaná llicorella – vypadá jako rozbitá tabule rozházená kolem svahu. Tento nerovný terén vyžaduje, aby se réva zaryla hluboko do země při hledání vody a živin.

 

Většina červených vín Priorat je vyrobena ze směsi Garnacha a Cariñena s Cabernet Sauvignonem, Syrah a dalšími. Alvaro Palacios byl průkopníkem v tomto regionu, a přestože ceny Prioratu obecně v průběhu let raketově vzrostly. Pokud jste zvědaví na taková vína, ale nemůžete si dovolit vína s vyšší cenovkou, zkuste vyhledat vína z Montsantu, regionu, který je jako podkova kolem Prioratu. Vína jsou plná s intenzivním červeným a černým ovocem, sušeným tabákem a zeminou.

 

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.