Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Concours Mondial de Bruxelles - stříbrná medaile
  • -355 Kč
ŠPANĚLSKÁ ČERVENÁ
ŠPANĚLSKÁ ČERVENÁ
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín ŠPANĚLSKÁ ČERVENÁ

španělská červená vína - degustační sada

Ochutnejte červená vína z Iberského poloostrova. Španělské odrůdy Tempranillo, Garnacha a Monastrell samostatně nebo v blendech z apelací Rioja, Ribera a Jumilla v jedné kolekci.

Španělské víno červené

 

Španělské červené víno nabízí výjimečnou hodnotu (poměr cena/výkon) a říká se, že je to brána do červených vín Evropy.

Španělská červená vína jsou nápadná a jedinečná. Velmi dobře se hodí také k bohatým jídlům, takže až si budete příště dávat čedarové burgery, empanády, špízy a vepřovou pečeni, dejte si něco španělského.

Jedna z teorií o jedinečné povaze červených španělských vín je, že víno bylo do Španělska přivezeno Féničany kolem roku 800 před naším letopočtem. Z tohoto důvodu nejsou vína z Iberského poloostrova stejnými odrůdami jako v zemi galského kohouta.

 

Pokud jste začali zkoumat španělské víno, pravděpodobně jste si dali láhev vína Tempranillo. Tempranillo je nejvíce vysazovaná modrá odrůda ve Španělsku a objevuje se pod několika jmény, včetně Tinto Fino, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de Llebre a Tinto del Pais. Dvě nejznámější oblasti pro Tempranillo jsou Rioja a Ribera del Duero.

 

Garnacha se objevuje jako součást směsi v Prioratu a v Rioji. Ve Francii, známý jako Grenache, je to třetí nejvíce pěstovaná odrůda ve Španělsku. Garnacha se daří v teplém podnebí, zejména v severo-centrální části Španělska. Často se používá k výrobě růžového vína, ale lze z něj také vyrobit nádherně zralá týdenní vína s třešňovými plody, jako je Borsao's 'Tres Picos' z Campo de Borja.

 

Monastrell, španělský název pro jihofrancouzský Mourvèdre, lze nalézt po celém jižním Španělsku. Ke zrání potřebuje hodně slunečního svitu; to teplo rozhodně nachází na slunném pobřeží Středozemního moře poblíž Valencie. Vína budou často plná s vůní zralého, šťavnatého červeného ovoce, pepře a masa.

 

Roble – Crianza – Reserva a jak se v nich vyznat?

U španělských vín rozlišujeme obecně několik kategorií vín podle délky stárnutí:

JOVEN (mladé víno) se uvádí na trh rok po sklizni a je určeno ke krátké spotřebě.

COSECHA je víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi.

ROBLE zraje 3-8 měsíců v dubových sudech.

CRIANZA zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v dubových sudech. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.

RESERVA – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi.

GRAN RESERVA – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.

V apelaci Rioja DOCa se uplatňují ještě příšnější kritéria – doba zrání v sudu (a následně v lahvi je mnohem delší).


Rioja

Rioja leží na severu středního Španělska na řece Ebro. Vína z Rioja jsou skvělou směsí zralého ovoce a zemitých chutí – jednou nohou jsou v Novém světě a jednou nohou ve Starém světě. V Rioja mohou být hrozny Tempranillo smíchány s Mazuelo, Graciano, Garnacha a Maturana Tinta. Zákon také ponechává vinařům malý prostor pro přidávání netradičních hroznů jako Cabernet Sauvignon v malých poměrech. Klasické příklady budou kombinovat chuť zralých švestek a sušených švestek s nádechem kůže a sladkokyselé omáčky.

Rioja šla nad rámec španělských zákonů a přidala nějaký čas ke svým minimálním požadavkům na stárnutí. A vinaři často nechávají vína zrát roky nad rámec požadavků Rioja. U červených vín zrají Crianzas celkem minimálně 2 roky (včetně 1 roku v dubových sudech). Vína Reserva zrají celkem minimálně 3 roky, včetně 1 roku v sudech. Gran Reservas stráví minimálně 2 roky v sudech a pak další tři roky v lahvích, než se prodají.

Možná uslyšíte, jak lidé nazývají vína z Rioja stylově „tradiční“ nebo „moderní“. Co to znamená? „Tradiční“ vína z Rioja zrají v amerických dubových sudech, které vínu dodávají nádech kokosu a kopru. „Moderní“ vinaři mají tendenci používat sudy z francouzského dubu, které dodávají chuť vanilky a koření na pečení. Zatímco někteří vinaři jsou přímo v jednom nebo druhém táboře, mnozí používají metody, které jsou někde mezi. Můžete najít některá vína, která zrála ve směsi sudů z amerického nebo francouzského dubu nebo dokonce v sudech, které jsou samy vyrobeny z obou druhů dubu.

 

Ribera del Duero

Ribera del Duero je další španělská vinařská oblast známá pro vysoce kvalitní Tempranillo a zde jsou vína obvykle 100% Tempranillo, spíše než blend. Stejně jako Rioja, většina etiket vína z Ribera del Duero vám dá vědět, jak dlouho víno zrálo, pomocí výrazů Crianza, Reserva a Gran Reserva na etiketách. I zde má použití dubu velký vliv na hotové víno. Zatímco v tradičních lahvích Rioja uvidíte převážně americký dub, vinaři v Ribera del Duero se často rozhodnou pro více francouzský dub, takže je pravděpodobnější, že ochutnáte vanilku, skořici a hřebíček. Celkově je Ribera del Duero opulentnější a uhlazenější než rustikální, zemitá Rioja. Kdybych vína přirovnala k botám (ženy mi rozumí :-)), Ribera del Duero jsou moje elegantní lesklé černé lodičky a Rioja jsou moje pohodlné měkoučké kožené mokasíny.

 

Jumila DO

Apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.

V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
15.08.2023
Zdeněk B

20.07.2023
Kateřina M

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.