Concours Mondial de Bruxelles - stříbrná medaile
  • -145 Kč
ŠPANĚLSKÁ ČERVENÁ

španělská červená vína - degustační sada

ŠPANĚLSKÁ ČERVENÁ

Ochutnejte červená vína z Iberského poloostrova. Španělsko není jen Sangría. Španělské odrůdy Tempranillo, Garnacha a Monastrell samostatně nebo v blendech z apelací Rioja, Ribera a Jumilla v jedné kolekci.
1 744 Kč
1 599 Kč
Zisk korků: 53
Množství:

Kód: BOX-7320
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

Španělské červené víno nabízí výjimečnou hodnotu (poměr cena/výkon) a říká se, že je to brána do červených vín Evropy.

Španělská červená vína jsou nápadná a jedinečná. Velmi dobře se hodí také k bohatým jídlům, takže až si budete příště dávat čedarové burgery, empanády, špízy a vepřovou pečeni, dejte si něco španělského.

Jedna z teorií o jedinečné povaze červených španělských vín je, že víno bylo do Španělska přivezeno Féničany kolem roku 800 před naším letopočtem. Z tohoto důvodu nejsou vína z Iberského poloostrova stejnými odrůdami jako v zemi galského kohouta.

 

Pokud jste začali zkoumat španělské víno, pravděpodobně jste si dali láhev vína Tempranillo. Tempranillo je nejvíce vysazovaná modrá odrůda ve Španělsku a objevuje se pod několika jmény, včetně Tinto Fino, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de Llebre a Tinto del Pais. Dvě nejznámější oblasti pro Tempranillo jsou Rioja a Ribera del Duero.

 

Garnacha se objevuje jako součást směsi v Prioratu a v Rioji. Ve Francii, známý jako Grenache, je to třetí nejvíce pěstovaná odrůda ve Španělsku. Garnacha se daří v teplém podnebí, zejména v severo-centrální části Španělska. Často se používá k výrobě růžového vína, ale lze z něj také vyrobit nádherně zralá týdenní vína s třešňovými plody, jako je Borsao's 'Tres Picos' z Campo de Borja.

 

Monastrell, španělský název pro jihofrancouzský Mourvèdre, lze nalézt po celém jižním Španělsku. Ke zrání potřebuje hodně slunečního svitu; to teplo rozhodně nachází na slunném pobřeží Středozemního moře poblíž Valencie. Vína budou často plná s vůní zralého, šťavnatého červeného ovoce, pepře a masa.

 

Roble – Crianza – Reserva a jak se v nich vyznat?

U španělských vín rozlišujeme obecně několik kategorií vín podle délky stárnutí:

JOVEN (mladé víno) se uvádí na trh rok po sklizni a je určeno ke krátké spotřebě.

COSECHA je víno vyšší kategorie zrání, které může zrát několik měsíců v sudu a poté v lahvi.

ROBLE zraje 3-8 měsíců v dubových sudech.

CRIANZA zraje nejméně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v dubových sudech. Přibližně stejnou dobu potom zraje v lahvích.

RESERVA – vybraná červená vína nejlepších ročníků, která zrají rok v dubových sudech a další rok v lahvi.

GRAN RESERVA – vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají 5 let, z toho minimálně 2 roky v dubových sudech. Jsou těžší a vhodná pro delší archivaci.

V apelaci Rioja DOCa se uplatňují ještě příšnější kritéria – doba zrání v sudu (a následně v lahvi je mnohem delší).


Rioja

Rioja leží na severu středního Španělska na řece Ebro. Vína z Rioja jsou skvělou směsí zralého ovoce a zemitých chutí – jednou nohou jsou v Novém světě a jednou nohou ve Starém světě. V Rioja mohou být hrozny Tempranillo smíchány s Mazuelo, Graciano, Garnacha a Maturana Tinta. Zákon také ponechává vinařům malý prostor pro přidávání netradičních hroznů jako Cabernet Sauvignon v malých poměrech. Klasické příklady budou kombinovat chuť zralých švestek a sušených švestek s nádechem kůže a sladkokyselé omáčky.

 

Rioja šla nad rámec španělských zákonů a přidala nějaký čas ke svým minimálním požadavkům na stárnutí. A vinaři často nechávají vína zrát roky nad rámec požadavků Rioja. U červených vín zrají Crianzas celkem minimálně 2 roky (včetně 1 roku v dubových sudech). Vína Reserva zrají celkem minimálně 3 roky, včetně 1 roku v sudech. Gran Reservas stráví minimálně 2 roky v sudech a pak další tři roky v lahvích, než se prodají.

 

Možná uslyšíte, jak lidé nazývají vína z Rioja stylově „tradiční“ nebo „moderní“. Co to znamená? „Tradiční“ vína z Rioja zrají v amerických dubových sudech, které vínu dodávají nádech kokosu a kopru. „Moderní“ vinaři mají tendenci používat sudy z francouzského dubu, které dodávají chuť vanilky a koření na pečení. Zatímco někteří vinaři jsou přímo v jednom nebo druhém táboře, mnozí používají metody, které jsou někde mezi. Můžete najít některá vína, která zrála ve směsi sudů z amerického nebo francouzského dubu nebo dokonce v sudech, které jsou samy vyrobeny z obou druhů dubu.

 

Ribera del Duero

Ribera del Duero je další španělská vinařská oblast známá pro vysoce kvalitní Tempranillo a zde jsou vína obvykle 100% Tempranillo, spíše než blend. Stejně jako Rioja, většina etiket vína z Ribera del Duero vám dá vědět, jak dlouho víno zrálo, pomocí výrazů Crianza, Reserva a Gran Reserva na etiketách. I zde má použití dubu velký vliv na hotové víno. Zatímco v tradičních lahvích Rioja uvidíte převážně americký dub, vinaři v Ribera del Duero se často rozhodnou pro více francouzský dub, takže je pravděpodobnější, že ochutnáte vanilku, skořici a hřebíček. Celkově je Ribera del Duero opulentnější a uhlazenější než rustikální, zemitá Rioja. Kdybych vína přirovnala k botám (ženy mi rozumí :-)), Ribera del Duero jsou moje elegantní lesklé černé lodičky a Rioja jsou moje pohodlné měkoučké kožené mokasíny.

 

Jumila DO


Apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.



V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.

Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.