Experimentální vinařství Trejbal

Tomáš Trejbala je velký mělnický patriot, na jehož popud vznikl projekt nového mělnického kalamáře. Tomáš dlouhodobě pracuje na tom, aby se tento tradiční tvar lahve vrátil do Mělníka (jak říkají místní "na Mělník") a šířil tak slávu mělnických vín.

 

Tomáš Trejbal, zakladatel Experimentálního vinařství Trejbal

 

 

Jak vzniklo Experimentální vinařství Trejbal

 

MĚLNICKÝ KALAMÁŘ 

Jen málo vinařských oblastí má vlastní typickou lahev s takto dlouhou tradicí. Známé jsou celosvětově užívané lahve typu Bordeaux, Burgunda nebo Rýnská pistole. Nejblíž ke kalamáři má německá lahev z oblasti Franken, která je v překladu známá jako kozí měch.

 

Mělnický kalamář ve výrobě



Nejstarší zachovaný mělnický kalamář pochází z období okolo roku 1812, kdy tento používalo vinařství Lobkowitz. Po téměř 100 letech se tato lahev stala nedílnou součástí Mělnické vinařské oblasti. Kalamář k plnění vínem používal třeba Cech hostinských, hotel Vykysal nebo Léčivý lékárník Vávra. Z vinařů potom vinařství J. V. Šimonek (později MUM - Miloslav Uher Mělník), vinařství Jsf. Viktorin nebo Svoboda Mlazice. Vlastní kalamář si potom pořídilo i pražské lahůdkářství Oppelt a nechávalo si do tohoto plnit vína dle vlastního výběru.

 

Mělnický kalamář - lahve různých barev



Mělnický kalamář byl vyroben v novoborské huti z ručně foukaného skla podle vzoru lahví z roku okolo 1910. Tmavě zelený kalamář užíval Spolek českých hostinských a černý kalamář měl „léčivý lékárník Vávra“. Vzhledem k ruční výrobě má kalamář netradiční objem 0,9 l (objem vína je 0,895 l).

Aktivní filtry

Experimentální vinařství Trejbal

Tomáš Trejbala je velký mělnický patriot, na jehož popud vznikl projekt nového mělnického kalamáře. Tomáš dlouhodobě pracuje na tom, aby se tento tradiční tvar lahve vrátil do Mělníka (jak říkají místní "na Mělník") a šířil tak slávu mělnických vín.

 

Tomáš Trejbal, zakladatel Experimentálního vinařství Trejbal

 

 

Jak vzniklo Experimentální vinařství Trejbal

 

MĚLNICKÝ KALAMÁŘ 

Jen málo vinařských oblastí má vlastní typickou lahev s takto dlouhou tradicí. Známé jsou celosvětově užívané lahve typu Bordeaux, Burgunda nebo Rýnská pistole. Nejblíž ke kalamáři má německá lahev z oblasti Franken, která je v překladu známá jako kozí měch.

 

Mělnický kalamář ve výrobě



Nejstarší zachovaný mělnický kalamář pochází z období okolo roku 1812, kdy tento používalo vinařství Lobkowitz. Po téměř 100 letech se tato lahev stala nedílnou součástí Mělnické vinařské oblasti. Kalamář k plnění vínem používal třeba Cech hostinských, hotel Vykysal nebo Léčivý lékárník Vávra. Z vinařů potom vinařství J. V. Šimonek (později MUM - Miloslav Uher Mělník), vinařství Jsf. Viktorin nebo Svoboda Mlazice. Vlastní kalamář si potom pořídilo i pražské lahůdkářství Oppelt a nechávalo si do tohoto plnit vína dle vlastního výběru.

 

Mělnický kalamář - lahve různých barev



Mělnický kalamář byl vyroben v novoborské huti z ručně foukaného skla podle vzoru lahví z roku okolo 1910. Tmavě zelený kalamář užíval Spolek českých hostinských a černý kalamář měl „léčivý lékárník Vávra“. Vzhledem k ruční výrobě má kalamář netradiční objem 0,9 l (objem vína je 0,895 l).

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.