Slaměnka
-
Skladem 10 ks
-
Skladem 2 ks
-
Skladem 2 ks
-
Skladem 8 ks
o 1,4 gramu méně cukru a o trochu méně kyselin
SlaměnkaRyzlink vlašský - pozdní sběr - Purmice (pavlovské kvasinky), 2022
-
Skladem 13 ks
-
Skladem 23 ks
-
Skladem 19 ks
-
Skladem 12 ks
-
Brzy opět skladem.
Vinařství Slaměnka
V tomto článku se dozvíte, jak se z milého zákazníka Víno-klubu z Prahy stal milý vinař Míla z Pálavy. Píše se nám to velice snadno, i když Mílova cesta za štěstím ukrytým v keřích vinic na úpatí Pálavy zas tak lehká nebyla. Mnohokrát nám o tom vyprávěl nad svými víny v rozestavěném vinařství, které renovuje za použití těch nejcitlivějších přístupů a materiálů. Milan Dropka je totiž povoláním stavař se specializací na rekonstrukce památkových objektů. Podobně citlivě, jako se musí přistupovat k obnově starých hradů a zámků, staví se Milan také k pěstování a výrobě vína. Zajímavostí je, že v Pavlově je vinařů, kteří se živili rekonstrukcí památek, hned několik.
"Možná ty starý hrady a zámky nám nějak poradily a pomalu navedly, jak k tomu přistupovat, to musíš napsat nějak hezky," podotýká k tomu Milan.
Tak my to teda napíšeme a s velikou radostí;-)
Ze zákazníka pálavským vinařem
Milan Dropka přišel jako zákazník do Víno-klubu před drahnými lety. Společně s námi začal objevovat moravská vinařství.
"Když jsem odešel z památkového ústavu na Ministerstvo kultury, zásoboval jsem úředníky vínem z jednoho malého sklepa v Zaječí, což byl můj úplně první vinný sklep, ve kterým jsem byl, to bylo okolo roku 2005. Někdy v roce 2007 jsme objevili VÍNO-KLUB. První e-shop, který nás začal učit pít moravská vína. Pamatuji si, jak jsme objevili první vinařství, o kterým jsme netušili a všechny další. Přišli první degustace, Radek, Veronika, přátelství a spousta úžasných chvil, kdy jsme degustace měnili za taneční tréninky a opačně…"
Manželé Laďka a Milan Dropkovi z vinařství Slaměnka na prvním Přechodu Pálavy
Míla s námi jezdil na degustace a přechody Pálavy, účastnil se soutěží (a vyhrával) a dělal to tak dlouho, že až se do té naší Pálavěnky zamiloval.
"Potom přišla v roce 2014 Vinařská stezka [soutěžní přechod Pálavy] já byl čtvrtý, dalších pár vyhrál a podlehl mylnému dojmu, že vínu rozumím."
Po letech přemýšlení padlo v roce 2016 rozhodnutí, s manželkou Laďkou si pronajali první vinohrad v Pavlově "zanedbaný, tráva až po kolena" a odvážně se pokusili vyrobit vlastní víno.
První vinohrad
Celá rodina spala nejprve v autě, v kempu. Pak koupili v Pavlově dům - jak Milan říká "spíš zříceninu". Vzniklo vinařství Slaměnka. Od té doby manželé Dropkovi pomalu překonávají úskalí vinařiny, včetně výsadby vlastní vinice. Fascinováni silou přírody, nabízejí poctivá vína, ve kterých mají prsty, duši, sny a touhy.
Proč vinařství Slaměnka?
"Slaměnka je kytka, kytka, která nás s Laďkou provází od samého počátku našeho vztahu. Líbí se nám, má spousty podob a barev a když se po relativně bouřlivým životě se třemi dcerami narodila Ivanka, začali jsme jí říkat malá Slaměnka. A protože vinařství je vskutku rodinné, hledali jsme něco, co nás všechny spojuje. Pořád jsme si lámali hlavu s názvem, až jsme přišli na to, že je to právě ta slaměnka.
Manželka Laďka a dcery na Pálavě
A když jsme potom oslovili Aleše Sadila, aby nám navrhl nové logo, chvilku jsme si povídali a on najednou říká: Dobrý, to mi stačí. Potom poslal grafické ztvárnění slaměnky. Slaměnky, kde je uprostřed Laďka, která drží čtyři dcery a já ten, který tu kytičku nějak drží pohromadě.
A to jsem chtěl být dopravním pilotem. Tedy pilotem jsem se stal, jen mě to neživí. No, to ani víno… Ale já neumím dělat věci, který mě nebaví."
Veselé historky z vinaření
Asi si dokážete představit, že když se člověk vydá na životní cestu „z Pražáka pálavským vinařem“, přihodí se mu bezpočet více či méně zábavných historek. Na zábavě historky získávají především s uplynulým časem, který událost dělí od přítomnosti. Po letech je tak i z původně hororu docela velká legrace:-)
Kterak Milan Veltlín suchým ledem krotil
Naše nejoblíbenější historka je ta, jak Mílovi kdysi kvasil ve sklepě Veltlín. A kvasil nějak hodně. Protože Milan s výrobou vína teprve začínal, ještě neměl k dispozici moderní chladicí systémy, které tepelnou energii, vzniklou při kvašení, zkrotí. Našel se ale jeden nejmenovaný soused vinař, který mu poradil, že by eventuálně mohl vzít v potaz použití suchého ledu. Suchý led (oxid uhličitý) se do kádě vhodí, kapalinu ochladí, přičemž změní skupenství na plyn a rozptýlí se ve sklepě. Kvašený mošt při odkalení se tím pádem nenaředí, jako by to udělal normální led z vody, a ochlazení přinese kýžené zpomalení procesu fermentace. A tak i Míla udělal.
Suchý led přechází z pevného do plynného stavu ve vinařství Slaměnka.
Jenomže, i když suchý led složitě sehnal, po vhození do kádě to jen zašumělo a pokles teploty se nekonal. Navíc se Milanovi z uvolněného oxidu uhličitého zamotala hlava a musel se ze sklepa záhy evakuovat. Naznal, že takhle to dál nepůjde. Nakonec přišel s velice neotřelým řešením. Od dobrého souseda si vypůjčil starý větrák z kravína (bez ochranné obvodové lišty), který do sklepa nainstaloval na zem ke dveřím. Postavil se ke kádi a vhodil do ní suchý led. Aby ho uvolňující se oxid uhličitý opět neomráčil, s rozběhem přeskočil nebezpečně se točící lopatky větráku a 15 minut čekal před sklepem, než se plyn vyvětrá, načež bylo potřeba operaci znovu opakovat. Jak ten Veltlín tenkrát dopadl, ani nevíme. Podobně veselých historek má ale Milan v rukávu ještě mnoho.
A je pravda, že od té doby se Vinařství Slaměnka technologicky posunulo mnohem dál. Suchým ledem už nechladí ;-)
Vína s příběhem
Jak Milan rád říká, nabízejí vína s příběhem – každé má svůj vlastní. Mají vína hravá, hrdá i něžná. Mají vína, která vás osloví hned při prvním doušku, a mají vína, ke kterým si musíte hledat cestu. Ze všech se ale radují. A my vás rádi jejich víny provedeme.