Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 118 Kč - 899 Kč

Dostupnost

Barva vína

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Sladké víno

Sladké víno

Nalezeno 47 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 47

Aktivní filtry

Sladké víno

Sladká vína – tedy vína, která musí obsahovat alespoň 45 g/l zbytkového cukru – u nás zatím nejsou příliš populární, ale počet jejich příznivců pomalu roste. I my se snažíme o zlepšení jejich pověsti, když každý rok zařazujeme jedno sladké víno do našich tradičních vánočních kolekcí. Podle nás se k vánočnímu cukroví nejlépe hodí právě sladké víno.

 

Druhy sladkých vín a jak se tato vína vyrábí?

 

Sladká bílá vína a sladká červená vína se většinou vyrábí z velmi sladkých, tj. dlouho uzrálých hroznů. Vyrobit přírodně sladké víno, jehož cukr pochází pouze z hroznů, není úplně jednoduché. Existuje několik způsobů výroby a zjednodušeně řečeno jde to, jak přirozeně odstranit vodu z hroznů.

 

Toho můžeme dosáhnout tím, že budeme hrozny sušit, buď na slámě nebo na provázcích a vznikne nám slámové víno. Tímto způsobem vznikají jedinečná vína s charakteristickou chutí.

 

Nebo hrozny necháme na keřích až do prvních mrazů a posbíráme je za teploty -7 °C a nižší. Zmrzlé hrozny se ihned lisují, voda ve formě ledu zůstává v lisu a vzniká ledové víno.

 

Další možností je, že hrozny ve vinici napadne ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea, která z hroznů vodu doslova vypije, ale jinak hroznům neuškodí.

 

Fortifikované víno se vyrábí přidáním vysokoprocentního alkoholu, který navíc prodlužuje trvanlivost – nejznámější jsou portské, sherry a marsala.

 

K čemu párovat sladká vína?

 

Sladká vína jsou perfektní zejména k dezertům a dále k salátům s ovocem, lehkým masům nebo sladkým omáčkám, k čerstvému a sušenému ovoci. Pokud chcete ke sladkému dezertu podávat víno, vyberte si nápoj s podobnou sladkostí jako pokrm, který podáváte. K čokoládě vybírejte chuťově intenzivní víno. Pokud podáváte ovoce, zvolte lehké polosladké nebo sladké víno. Chuť citronových dezertů zdůrazníte sladkými víny s citrusovými tóny. Fortifikované červené víno se naopak bude dobře hodit k dezertům obsahujícím koření nebo hořkou čokoládu.

 

Nezapomínejte, že sladké víno není jen lahodným doplňkem dezertu, ale samo o sobě může být dezertem.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.