Pálava
-
Skladem 48 ks
-
Skladem 21 ks
-
Skladem 30 ks
-
Skladem 42 ks
-
Skladem 10 ks
-
Skladem 32 ks
-
Skladem více než 100 ks
-
Skladem 12 ks
-
Skladem 19 ks
-
Skladem 7 ks
Víno Pálava
Co je to Pálava? Pálava patří mezi nejoblíbenější odrůdy v České republice. Jedná se o ryze moravskou, bílou moštovou odrůdu vinné révy, která byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou zkřížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Po svých rodičích Pálava zdědila vůni a svěžest, díky které stále roste na popularitě.
Jak chutná víno z Pálavy?
Pálava je víno s bohatou vůní po bílých broskvích, mandarinek a muškátu, ale i exotičtějších druhů ovoce, jako je mango nebo liči. Mívá obvykle slámovou až zlatožlutou barvu. Svěží chuť bývá doplněna šťavnatou kyselinkou, takže víno nepůsobí fádně. Ve vůni lze rozpoznat díky Tramínu (jednomu z rodičů odrůdy Pálava) květinové tóny růže a nasládlé tóny medu či koření. Dobrá Pálava je dobře rozpoznatelné víno – šťavnaté, plné a delikátní.
Mnozí spotřebitelé mají za to, že víno Pálava = sladké víno. Není to ale úplná pravda. Ano, samozřejmě – pod mikulovským sluncem vyzrávají hrozny Pálavy k úžasné cukernatosti a sladké, aromatické víno se vysloveně nabízí. Pálava je ovšem určena k výrobě vín celého spektra zbytkového cukru od suchých a polosuchých přes polosladká až sladká vína. Není vyloučena ani varianta sektu z Pálavy nebo cuvée s Pálavou. U výběrových vín z Pálavy pak rozhodně neuděláte chybu střednědobou archivací.
Kde se Pálava pěstuje?
Víno Pálava je původní moravská odrůda, vyšlechtěna již zmíněným Ing. Veverkou, který si již v roce 1953 ve Velkých Pavlovicích vybral pro další šlechtění prvotřídní semenáč, jež svými vlastnostmi vynikal nad ostatními. Ostatní potomstva byla poté pěstována a sledována v Perné u Mikulova. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána až v roce 1977 a její název byl odvozen od Chráněné krajinné oblasti Pálava, poblíž které bylo a stále je nejvíce vinic osázených právě touto odrůdou. Výsadbu této odrůdy na jižní Moravě najdete ale například i v obcích Hrušky či Čejkovice.
Nejlepší vína odrůdy Pálava pocházejí samozřejmě z Pálavských vrchů. které se rozkládají mezi Dolními a Horními Věstonicemi, Pavlovem a Mikulovem. Není tak divu, že přímo v srdci Pálavy se nachází hned několik vinařství. My jsme ale králem Pálavy z Pálavy korunovali Jiřího Šilinka. V jeho portfoliu najdete Pálavy všech sladkostí – pokud Vám je zrovna nevypili rychlejší členové Víno-klubu!
Víno Pálava a párování s pokrmy
Díky aromatičnosti po Tramínu se víno z Pálavy perfektně hodí k jemným sýrům s modrou plísní, k sýrům ovčím nebo kozím. Perfektně doplní pokrmy z bílého masa (kuřecí, krůtí, králičí) či ryb a mořských plodů. Pálavu si vychutnáte i s paštikou, silně kořeněnými pokrmy jako například indické kari a s masem se sladkým kořením (skořicí, badyánem). Olivy a chipsy si u televize nechte k Ryzlinku rýnskému nebo k univerzálnímu Chardonnay, k Pálavě se hodí jemné sýrové sušenky, ovoce, delikátní sladké a kořeněné zobání nebo i zmrzlina – záleží na suchosti, chcete-li sladkosti vína. V České republice sice nejsme příliš zvyklí kombinovat víno se sladkými tečkami, ale věřte, že právě víno Pálava vynikne i s dezerty, obzvlášť s naším vánočním cukrovím. Před podávání nezapomeňte víno vychladit na 8-12 stupňů.
Víno Pálava jsme zařadili také do našich kolekcí:
kolekce vín Kytice v krabici jako ideální dárek k Valentýnu, výročí nebo jiným významným událostem
kolekce vín Bobule s víny s nejvzácnějším přívlastkem – výběr z bobulí
kolekce vín Masopust v krabici, ve které najdete vybraná moravská vína přímo pro vaši masopustní hostinu