Facebook Pixel

Pálava - odrůda vína

Pálava víno, respektive odrůda vinné révy, vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou v roce 1953. Mnozí spotřebitelé mají za to, že Pálava rovná se sladké víno. Není to ale úplná pravda. Ano, samozřejmě - pod mikulovským sluncem vyzrávají hrozny Pálavy k úžasné cukernatosti a sladké, aromatické víno se nabízí. Pálava je ovšem určena k výrobě vín celého spektra zbytkového cukru od suchých a polosuchých přes polosladká až sladká vína. Není vyloučena ani varianta sektu z Pálavy nebo cuvée s Pálavou.

 

Víno Pálava bývá ovocné, plné chuti a šťavnaté

Víno Pálava mívá obvykle slámovou až zlatožlutou barvu. Chuť a vůně bývá příjemně ovocná díky tónům bílých broskví, nektarinek či mandarinek, ale i exotičtějších druhů ovoce, jako je mango nebo liči. Svěží chuť bývá doplněna šťavnatou kyselinkou, takže víno nepůsobí fádně. Ve vůni lze rozpoznat díky Tramínu (jednomu z rodičů odrůdy Pálava) květinové tóny růže a nasládlé tóny medu či koření. Dobrá Pálava je dobře rozpoznatelné víno - šťavnaté, plné a delikátní. 

 

Víno Pálava a párování s pokrmy 

Díky aromatičnosti po Tramínu se víno z odrůdy Pálava perfektně hodí k jemným sýrům s modrou plísní, ale také k sýrům ovčím nebo kozím. Kořenitou Pálavu si vychutnáte i s paštikou, silně kořeněnými pokrmy i masem se sladkým kořením (skořicí, badyánem). Olivy a chipsy si u televize nechte k Ryzlinku rýnskému nebo k univerzálnímu Chardonnay, k Pálavě se hodí jemné sýrové sušenky, ovoce, delikátní sladké a kořeněné zobání nebo i zmrzlina - záleží na suchosti, chcete-li sladkosti vína. V České republice sice nejsme příliš zvyklí kombinovat víno se sladkými tečkami, ale věřte, že právě víno Pálava vynikne i s dezerty, obzvlášť s naším vánočním cukrovím. 

 

Podrobnější historie a popularita vinařské oblasti 

Víno Pálava je původní moravská odrůda, vyšlechtěna již zmíněným Ing. Veverkou, který vybral pro další šlechtění prvotřídní semenáč, jež svými vlastnostmi vynikal nad ostatními. Ostatní potomstva byla sledována v Perné u Mikulova. Nejlepší vína odrůdy Pálava pocházejí samozřejmě z Pálavských vrchů. Králem Pálavy jsem korunovali Jiřího Šilinka. V jeho portfoliu najdete Pálavy všech sladkostí - pokud Vám je zrovna nevypili rychlejší členové Víno-klubu;-) Výsadbu této odrůdy na jižní Moravě najdete ale např. v obcích Hrušky či Čejkovice. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1977.

Nalezeno 6 produktů.

Zobrazeno 1-6 položek z 6

Aktivní filtry

Pálava - odrůda vína

Pálava víno, respektive odrůda vinné révy, vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou v roce 1953. Mnozí spotřebitelé mají za to, že Pálava rovná se sladké víno. Není to ale úplná pravda. Ano, samozřejmě - pod mikulovským sluncem vyzrávají hrozny Pálavy k úžasné cukernatosti a sladké, aromatické víno se nabízí. Pálava je ovšem určena k výrobě vín celého spektra zbytkového cukru od suchých a polosuchých přes polosladká až sladká vína. Není vyloučena ani varianta sektu z Pálavy nebo cuvée s Pálavou.

 

Víno Pálava bývá ovocné, plné chuti a šťavnaté

Víno Pálava mívá obvykle slámovou až zlatožlutou barvu. Chuť a vůně bývá příjemně ovocná díky tónům bílých broskví, nektarinek či mandarinek, ale i exotičtějších druhů ovoce, jako je mango nebo liči. Svěží chuť bývá doplněna šťavnatou kyselinkou, takže víno nepůsobí fádně. Ve vůni lze rozpoznat díky Tramínu (jednomu z rodičů odrůdy Pálava) květinové tóny růže a nasládlé tóny medu či koření. Dobrá Pálava je dobře rozpoznatelné víno - šťavnaté, plné a delikátní. 

 

Víno Pálava a párování s pokrmy 

Díky aromatičnosti po Tramínu se víno z odrůdy Pálava perfektně hodí k jemným sýrům s modrou plísní, ale také k sýrům ovčím nebo kozím. Kořenitou Pálavu si vychutnáte i s paštikou, silně kořeněnými pokrmy i masem se sladkým kořením (skořicí, badyánem). Olivy a chipsy si u televize nechte k Ryzlinku rýnskému nebo k univerzálnímu Chardonnay, k Pálavě se hodí jemné sýrové sušenky, ovoce, delikátní sladké a kořeněné zobání nebo i zmrzlina - záleží na suchosti, chcete-li sladkosti vína. V České republice sice nejsme příliš zvyklí kombinovat víno se sladkými tečkami, ale věřte, že právě víno Pálava vynikne i s dezerty, obzvlášť s naším vánočním cukrovím. 

 

Podrobnější historie a popularita vinařské oblasti 

Víno Pálava je původní moravská odrůda, vyšlechtěna již zmíněným Ing. Veverkou, který vybral pro další šlechtění prvotřídní semenáč, jež svými vlastnostmi vynikal nad ostatními. Ostatní potomstva byla sledována v Perné u Mikulova. Nejlepší vína odrůdy Pálava pocházejí samozřejmě z Pálavských vrchů. Králem Pálavy jsem korunovali Jiřího Šilinka. V jeho portfoliu najdete Pálavy všech sladkostí - pokud Vám je zrovna nevypili rychlejší členové Víno-klubu;-) Výsadbu této odrůdy na jižní Moravě najdete ale např. v obcích Hrušky či Čejkovice. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsána v roce 1977.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.