- Vyprodáno
Vína v kolekci
- Krist | Kristovy poklady - Frankovka - výběr z hroznů, 2015
- BMVinařství | Tramín červený - výběr z hroznů, 2020
- Réva Rakvice | Pálava BIO - výběr z bobulí - 0,5 l, 2019
- Švásta a Kadlec | Ryzlink rýnský - pozdní sběr, 2020
- Spěvák | Veltlínské zelené - pozdní sběr - Zadní hora, 2022
- WEINWURM | FUNdament - Rivaner (Müller Thurgau), 2022
Masopust čili fašank
a vybraná moravská vína k pochoutkám ze zabijačky
Masopust je lidová veselice, která většinou probíhá poslední víkend před popeleční středou, po které následuje čtyřicetidenní půst až do Velikonoc. Letos bude masopustní víkend 18. až 19. února. Oslava konce zimy se většinou neobejde bez zabijačky. Ať už budete doma a koupíte se nějaké pochutiny z pašíka, nebo na nějakou zabijačku pojedete (vy šťastlivci!), bude se vám hodit naše masopustní kolekce moravských vín, která jsou napárovaná přímo k tradičním jídlům na zabijačce.
Jestli teď kroutíte hlavou, že budete pít pivo, tak slovy klasika – to neděláte dobře. Pivo totiž ředí ve vašem žaludku kyselinu solnou a přes všechny zvyklosti se k zabijačce moc nehodí. Víno s vyšší kyselinkou velmi dobře nastartuje trávení, kyselinky a alkohol štěpí tuky, a to je podstatný rozdíl od tradičního hořkého moku.
Mozeček a Müller Thurgau
Po ránu k mozečku s vajíčkem si dejte lehké, voňavé víno, nejlépe odrůdu Müller Thurgau. A my vám doporučujeme náš oblíbený Rivaner z rakouského vinařství Weinwurms. Víno má žlutou barvu (nejen ve sklence), nádhernou vůni (aromaterapie má potvrzené účinky na léčbu podzimní deprese) a říznou kyselinku.
Ovar a Veltlínské zelené
Jakmile přichází na stůl tučnější ovárek, je nutné přidat kyselinky. A krásnou svěží kyselinku má nejlepší Veltlín z Velkopavlovické oblasti - Veltlín zelený z Rodinného vinařství Spěvák z Velkých Bílovic. Víno má zelenožlutou barvu, ve vůni a v chuti zaujmou bohaté ovocné tóny, lipový květ, jemně hořké mandle, pepř, ale také tóny dřeva, vanilky a karamelu.
Zabijačková polévka a Ryzlink rýnský
K zabijačkovým specialitám se hodí mohutnější vína, například univerzární Ryzlink rýnský nebo aromatické odrůdy jako je Tramín červený či Pálava, a to vše v suchém nebo polosuchém podání. Suchý Rýňák z nano vinařství Švásta & Kadlec je víno s jemně aromatickou vůní jarních květin, v chuti má tóny lipového květu, grepové kůry a mandlí.
Teď přichází čas na meruňkovici - vyzkoušejte stařenou meruňku z nejstarší švýcarské destilérie Fassbind!
Tato pálenka se vyrábí ze zralých meruněk staré královské odrůdy Luizet. Vysoce kvalitní meruňky s intenzivní vůní jsou odborně destilovány a výsledná „eau-de-vie“ je na jeden rok uložena do dubových sudů ke zrání.
Jelito, jitrnice, prejt a Tramín červený
K jelítkům, jitrničkám nebo k prejtu ochutnejte polosuchý Tramín červený z BMVinařství, který je intenzivně zlatožlutý s jasnými zlatavými odlesky. Typická vůně Tramínu má intenzivní kořenité aroma s tóny pampeliškového medu a okvětních plátků růží.
Osvěžte se moravským sektem - sekt brut Mikrosvín 2019
Kdo se cítí unavený, může se občerstvit šťavnatějším moravským sektem. Víno s obsahem bublinek bývá velmi povzbuzující a nalije vám čerstvou krev do žil. Vybrali jsme vám sekt brut z Mikrosvínu. Je to klasický sekt, cuvée odrůd z ročníku 2019 postavené na Vlašáku, který doplňují Chardonnay a Rulandy - bílá a modrá. Dosáží byl bobulový výběr Ryzlinku vlašského ze Železné! Ležel celých 42 měsíců na kvasinkách.
Krkovička s křenem, guláš, řízek a Frankovka
Čas pokročil a s příchodem pečené krkovičky s křenem, zabíjačkového guláše či smažených řízků nastává čas na změnu barvy. K těmto pokrmům bude nejlepší nějaké jemné, lehké červené víno s menším obsahem alkoholu. Třeba Frankovka od Tomáše Krista. A tohle není ledajaká Frankovka, neboť je z řady Kristovy poklady a má stříbrnou medaili na AWC Vienna. Jedná se o víno rubínové barvy s příjemnou ovocnou vůní a plnou chutí.
Koblížky a Pálava
Sladká tečka na závěr. Ke koblížkům nebo na tlusté úterý k palačinkám si otevřete Pálavu. Vybrali jsem vám výběr z bobulí v bio kvalitě z vinařství Réva Rakvice. Má zlatožlutou barvu s mírným zelenkavým nádechem, doprovází ji vůně dokvétající čajové růže a vůně přezrálé meruňky a vanilky. V plné chuti se objevuje minerálnost, kořenitost a lesní med.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.