- -145 Kč
- LEGENDA ZPĚT
Všichni milovníci a milovnice toho nejvzácnějšího přívlastku - výběru z bobulí, pozor. Naše unikátní bobulová kolekce je zpět!
Hrozny pro výrobu vín s přívlastkem výběr z bobulí musí být tak zdravé, aby na vinici vydržely vyzrát na požadovaný stupeň cukernatosti. Jen v nejlepších ročnících dochází k souběhu všech důležitých faktorů (nejpříznivější počasí, správně zvolená odrůda, péče o révu), a proto vinaři vyrábějí tato vína vzácně. Bobule jsou prostě štěstí.
Sestavili jsme vám proto výběr úžasných vín s tímto vzácným přívlastkem. Užijete si harmonii chutí v podání bobulových machrů. Chybět rozhodně nemůže Pálava od Šilinka, kterou máme v tomto přívlastku v nabídce po dlouhých 9 letech. Od Volaříka objevíte mladou, sice ne tak známou, ale neméně dobrou odrůdu Johanniter. Z vinařství Réva Rakvice si pochutnáte na Tramínu či si možná poprvé ochutnáte i vyzrálou Frankovku (výběr z bobulí z modré odrůdy!). Kristův poklad z naší národní odrůdy Vlašáku potěší více degustátorů najednou. Je totiž nalahvován do běžné 0,75 l lahve, což je pro bobulové výběry neobvyklé, většinou je koupíte v půllitrovkách. Nejen pro odrůdovou pestrost a krásnou lahev jsme vám výběru jsme vám zařadili Rulandu šedou z BMVinařství se stříbrnou medailí z MUNDUS Vini. Kolekci pak uzavírá
Zdá se nám, že potenciál bobuláčů dramaticky stoupá - a to nejen ten archivační (nejstarší víno v kolekci, Tramín z Révy Rakvice, se pyšní ročníkem 2015), ale i dárkový (vzácné víno = vzácný dar).
Pozn. autora: I když se vzácné přívlastky plní obvykle do půllitrových lahví, v naší kolekci BOBULE najdete hned dvě lahve standardního objemu 0,75 l.
Jakostní víno s přívlastkem je to, které není doslazováno řepným cukrem nebo jakkoli jinak. Víno prostě reflektuje úroveň vyzrálosti hroznů na vinici.
Obvykle se to počítá ve stupních normovaného moštoměru (NM). Přívlastky a jim odpovídající stupně vyzrálosti jsou tyto:
Kabinetní víno - 19 - 21° NM
Pozdní sběr - 21 - 24° NM
Výběr z hroznů - 24 - 27° NM
Výběr z bobulí - od 27° NM
Výběr z cibéb - od 32° NM a kuličky musí být napadeny ušlechtilou plísní, díky níž se z nich stanou rozinky - tzv. cibéby
Slámové víno - od 27° NM - víno musí být vysušeno na slámě nebo zavěšením na půdě po dobu minimálně 90 dní
Ledové víno - od 27° NM - sběr vína musí probíhat minimálně v -7 °C.
Všechny naše výběry z bobulí naleznete hezky pohromadě tady →
Krásně harmonický Johanniter z Vinařství Volařík nabízí ve vůni i chuti ryngle a přezrálé pomelo. V dochuti objevíte jemné pohlazení medu s citrusovo-minerálním závěrem.
Svěží, zajímavý a stále oblíbený šlechtitelský zázrak z Moravy je vlajkovou lodí Vinařství Jiří Šilinek. Tato nejčerstvější Pálava 2023 navázala na úspěchy svých předchůdkyň a získala na Valtických vinných trzích zlatou medaili. Těšit se můžete na vůni lučních květin, medové plástve a citrusových plodů. V chuti je toto víno plné, harmonické s dlouhou příjemnou dochutí.
Rulanda šedá se stříbrnou medailí z MUNDUS vini z BMVinařství nabízí širokou paletu tropických vůní, jako přezrálý ananas, plátky čerstvého pomeranče a citrusové šťávy. Chuť je povzbudivá, osvěžená lehkou kyselinkou s nádechem červeného grepu a višní, doplněná a příjemné medové tóny.
Víno se zlatožlutou barvou z vinařství Réva Rakvice. Vůně připomíná rozkvetlé čajové růže a až vanilkový lusk. V chuti lze nalézt jižní plody a tropické ovoce.
"Chtěl jsem suchý Vlašák z Pálavy, s cukernatostí max. 23° NM. Vinohradník volal, že je připravený. Po semletí ukázal moštoměr 29° NM. Takže místo sucháče máme bobuláč."
Jediné polosladké víno v kolekci. Jediné červené víno v kolekci. Tato Frankovka je tmavě červené barvy, výrazné vůně zralých moruší a černých třešní. Chuť je plná, harmonicky sladěná, s tóny hořké čokolády. Doporučujeme k sýrům s ušlechtilou plísní.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.