- LEGENDA ZPĚT

Všichni milovníci a milovnice toho nejvzácnějšího přívlastku - výběru z bobulí, pozor. Naše unikátní bobulová kolekce je zpět!
Hrozny pro výrobu vín s přívlastkem výběr z bobulí musí být tak zdravé, aby na vinici vydržely vyzrát na požadovaný stupeň cukernatosti. Jen v nejlepších ročnících dochází k souběhu všech důležitých faktorů (nejpříznivější počasí, správně zvolená odrůda, péče o révu), a proto vinaři vyrábějí tato vína vzácně. Bobule jsou prostě štěstí.
Sestavili jsme vám proto výběr úžasných vín s tímto vzácným přívlastkem. Užijete si harmonii chutí v podání bobulových machrů. Chybět rozhodně nemůže Sylván od Volaříka. Od Uherka objevíte mladou, sice ne tak známou, ale neméně dobrou odrůdu Solaris. Z vinařství Réva Rakvice si pochutnáte na Hibernalu. Kristův poklad z naší národní odrůdy Vlašáku potěší více degustátorů najednou. Je totiž nalahvován do běžné 0,75 l lahve, což je pro bobulové výběry neobvyklé, většinou je koupíte v půllitrovkách. Nejen pro odrůdovou pestrost a krásnou lahev jsme vám výběru jsme vám zařadili Rulandu šedou z BMVinařství se stříbrnou medailí z MUNDUS Vini. A z vinařství Slaměnka ochutnáte jejich kořenitý Tramín.
Zdá se nám, že potenciál bobuláčů dramaticky stoupá - a to nejen ten archivační, ale i dárkový (vzácné víno = vzácný dar).
Pozn. autora: I když se vzácné přívlastky plní obvykle do půllitrových lahví, v naší kolekci BOBULE najdete hned dvě lahve standardního objemu 0,75 l.
Jakostní víno s přívlastkem je to, které není doslazováno řepným cukrem nebo jakkoli jinak. Víno prostě reflektuje úroveň vyzrálosti hroznů na vinici.
Obvykle se to počítá ve stupních normovaného moštoměru (NM). Přívlastky a jim odpovídající stupně vyzrálosti jsou tyto:
Kabinetní víno - 19 - 21° NM
Pozdní sběr - 21 - 24° NM
Výběr z hroznů - 24 - 27° NM
Výběr z bobulí - od 27° NM
Výběr z cibéb - od 32° NM a kuličky musí být napadeny ušlechtilou plísní, díky níž se z nich stanou rozinky - tzv. cibéby
Slámové víno - od 27° NM - víno musí být vysušeno na slámě nebo zavěšením na půdě po dobu minimálně 90 dní
Ledové víno - od 27° NM - sběr vína musí probíhat minimálně v -7 °C.
Všechny naše výběry z bobulí naleznete hezky pohromadě tady →
Netradiční Solaris Vinaře roku 2024 Jirky Uherka dozrál do výběru z cibéb bez přispění ušlechtilé plísně při zachování šťavnaté kyselinky. Vyznačuje se výraznými tóny bezinkové šťávy a lahodného hruškového kompotu.
Za vinařstvím Slaměnka je velmi silný příběh, jak se z milého zákazníka pana Dropky z Prahy stal milý vinař Míla z Pálavy a posléze i dodavatel Víno-klubu. Životní cesty jsou někdy opravdu spletité. Mílův Tramín má intenzívní kořenitou medovou vůni a kořenitou chuť. Ve vůni a chuti můžeme hledat čajovou růži, koření, med, hrozinky, tropické ovoce, ale někdy se mohou přidat také muškátové tóny.
Rulanda šedá se stříbrnou medailí z MUNDUS vini z BMVinařství nabízí širokou paletu tropických vůní, jako přezrálý ananas, plátky čerstvého pomeranče a citrusové šťávy. Chuť je povzbudivá, osvěžená lehkou kyselinkou s nádechem červeného grepu a višní, doplněná a příjemné medové tóny.
Jedno ze dvou polosladkých vín této kolekce. Víno zelenožluté barvy z vinařství Réva Rakvice doprovází příjemné aroma ananasu a červeného rybízu. Chuť je plná, velmi extraktní doplněná příjemnou kyselinou.
"Chtěl jsem suchý Vlašák z Pálavy, s cukernatostí max. 23° NM. Vinohradník volal, že je připravený. Po semletí ukázal moštoměr 29° NM. Takže místo sucháče máme bobuláč," řekl Tomáš Krist o jeho bobulovém Vlašáku a zařadil ho do prémiové řady Kristovy poklady. Tak co na něj říkáte vy?
Druhé polosladké víno v kolekci. Ve vůni i chuti tohoto Sylvánu vás ohromí extraktivní akátový med s překvapující šťavnatostí kdoule, grapefruitu a bílého rybízu.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.
Produkt obsahuje siřičitany.