Morava
-
Brzy opět skladem.
-
-
Brzy opět skladem.
-
Zbývá 7 ks
-
Zbývá 3 ks
-
Skladem 16 ks
-
Skladem 10 ks
-
Skladem 15 ks
-
Skladem 4 ks
Morava
Jedinečná příroda a unikátní klimatické podmínky předurčují Moravu k pěstování vinné révy a vytvářejí kvalitní základ pro výrobu vín s ojedinělým, a přitom různorodým charakterem. Pokud máte chuť na kvalitní a chutné víno, moravský sklípek je ideálním místem pro vás. Poznejte s námi ta nejlepší moravský vína!
Historie moravských vín
Historie vinařství na Moravě sahá až do středověku, kdy byly první vinice založeny kolem klášterů a šlechtických sídel. Karel IV. svou lásku k vínu také nezapřel, a nechal tak na české území dovézt i své oblíbené francouzské odrůdy, což hrálo do karet i moravským vinařům. Jejich mladé vinice byly dokonce na omezenou dobu osvobozené od daní. Velký rozmach v 17. století, kdy vzniklo několik významných vinic, byl zastaven na počátku 18. století dobou temna, kdy se vinaři museli vypořádat se škůdci a chorobami devastujícími vinice. V průběhu 20. století vinohradnictví na Moravě procházelo různými změnami a vlivy, jako byly například změny politického režimu po druhé světové válce a následné kolektivizace vinařského průmyslu. Nicméně, po pádu komunistického režimu v roce 1989 se někteří vinaři znovu začali vracet ke svým kořenům, jiní naopak sáhli po nových technologií ze západu. Dnes se na území Moravy nachází více než 90 % vinic v celé České republice.
Moravské vinařské podoblasti
Moravská vinařská oblast se skládá ze čtyř podoblastí, přičemž každá je svým způsobem specifická. Jedinečné klimatické podmínky přejí obzvláště bílým vínům, kterým dodávají celé spektrum vůní a kořenitost s jemnou svěží kyselinkou.
Znojemská podoblast
Znojemské kamenité půdy jsou ideální pro produkci převážně bílých aromatických vín. Skvěle se tu daří odrůdám jako Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Müller Thurgau a Pálava. Z modrých odrůd tu může potkat například Frankovku. Že se zde vínu daří, nasvědčuje i počet vinařství, do kterých se zde můžete podívat. V naší nabídce můžete najít vína ze znojemské podoblasti přímo od Jiřího Horta, zakladatele VOC Znojmo.
Mikulovská podoblast
Kdo nikdy nepil ve Valticích, jako by nebyl. V tomto pomyslném centru mikulovské podoblasti se nachází nejstarší vinařská škola a my věříme, že právě proto se tu rodí tak výjimečná vína. Na vápencových půdách v okolí Pálavy dozrává Ryzlink vlašský, společně s Rulandským bílým a Chardonnay. Na Valticku se daří ale i Neuburskému nebo Sylvánskému zelenému. Pokud bychom se vydali od Pálavy na sever, jistě bychom narazili na Ryzlink rýnský, Tramín nebo Pálavu, která je tu doma se vším všudy. Pokud byste zatoužili po vínu z této oblasti, sáhnout můžete po vínech z vinařství Volařík, Mikrosvín, Přátelé Pavlova nebo Švásta & Kadlec.
Slovácká podoblast
Nízká nadmořská výška a lehká půda s ochlazujícími studenými větry vytváří skvělé podmínky pro pěstování Ryzlinku rýnského nebo šedé a bílé Rulandy. Z modrých odrůd se tu daří také Frankovce, Zweigeltrebe a Cabernetu Moravia, domácí moravské odrůdě, vyšlechtěné právě v obci Moravská Nová Ves. Pokud byste chtěli ochutnávku vín spojit i s nějakou fyzicky náročnější aktivitou, můžete vyrazit na kolo, a procestovat tak téměř celý kraj. Na Slovácku mají totiž velmi dobře propracovaný systém cyklostezek a o nějaký ten sklípek zakopnete téměř u každé vesnice. U nás můžete ochutnat vína z této oblasti ze Zámeckého vinařství Bzenec nebo od našeho oblíbence Jiřího Uherka či z vinařství Zlomek & Vávra.
Velkopavlovická podoblast
Na rozdíl od výše zmíněných oblastí, ta velkopavlovická vyniká svými podmínkami ideálními pro pěstování velmi kvalitních burgundských odrůd. Těm se zde daří převážně na půdách s vysokým obsahem hořčíku. V severní části této podoblasti se pěstuje vinná réva na písčitých půdách a velmi dobře tu dozrává aromatický Tramín červený, Muškát moravský, Pálava nebo Müller Thurgau. Z velkopavlovické podoblasti vám rádi doporučíme vynikající vína z vinařství Réva Rakvice, J. Stávek nebo Spěvák.
Víte, že?
Určitě jste se někdy setkali se slovním spojením: Moravské zemské víno. Toto označení popisuje jakost vína, konkrétně nám říká, že daná moravská vína byla vyrobena z hroznů vypěstovaných na Moravě s cukernatostí při sběru min. 14 stupňů. Na etiketě také často můžeme najít nejen odrůdu a ročník, ale také vinařskou obec a viniční trať.
Klenot skrytý v České republice
Čím jsou tedy moravská vína tak výjimečná? Není to jen kvůli jedinečné chuti a bohaté historii, ale právě díky vášni a odhodlání vinařů z Moravy. Mnoho moravských vinařství jsou totiž rodinné podniky, které se dědí z generace na generaci. To znamená, že každá láhev moravského vína není jen nápojem, ale také příběhem regionu a jeho obyvatel.
Závěrem lze říci, že moravské víno je díky své jedinečné chuti, bohaté historii a vášnivým vinařům vycházející hvězdou na mezinárodní vinařské scéně. Proč tedy nepozvednout sklenku našeho milovaného moravského vína a neobjevit skrytý klenot Evropy? Jak se říká: "Popíjení slunečního svitu nikdy nechutnalo tak božsky!".