Oranžové víno
-
Zbývá 2 ks
-
Zbývá 2 ks
-
Zbývá 16 ks
Oranžové víno
Oranžové víno (Orange Wine) není víno vyrobené z pomerančů, ani to není víno pro výrobu slavného koktejlu Mimosa, který se připravuje z pomerančové šťávy a šumivého vína a ani to není víno z oranžových odrůd vinné révy. Jak tedy vznikl název oranžové víno? Simon Woolf z Decanteru zjistil, že britský dovozce vína David Harvey používá termín "Orange Wine" k popisu neintervenčního stylu výroby bílého vína. Možná jste také slyšeli výraz "ramato", který v italštině znamená "měděný" a typicky odkazuje na italské Pinot Grigio vyrobené ve stylu oranžového vína.
Co je to oranžové víno?
Je to typ bílého vína, který se vyrábí tak, že se pomleté slupky a pecičky hroznů ponechají v kontaktu s moštem, čímž vznikne finální produkt s oranžovým odstínem. Barva těchto vín má mnoho odstínů, škála začíná na zlatožluté a končí u velmi sytě oranžové, někdy až narůžovělé barvy. Tento proces ležení na slupkách může trvat několik dnů, týdnů či dokonce měsíců. Sytá barva oranžového vína pochází z ligninu v hroznových pecičkách.
Odkud pochází oranžové víno?
Proces výroby oranžového vína je velmi starý, ale k jeho oživení došlo až v posledních 20 letech. Mnoho současných vinařů se dívá až 5 000 let zpět na Kavkaz (dnešní Gruzie), kde byla vína fermentována ve velkých podzemních nádobách zvaných Qvevri (kvevri), které byly původně uzavřeny kameny a zapečetěny včelím voskem.
Chcete si vyrobit oranžové víno?
Tak nejprve vezmete bílé hrozny, rozmačkáte je a poté je vložíte do velké nádoby (často cementové nebo keramické - třeba gruzínské kvevri). Pak obvykle necháte kvasící hrozny v klidu po dobu čtyř dnů až víc jak rok (!) se slupkou a pecičkami. Má-li se vám oranžové víno opravdu povést, musí na něj být použity výhradně hrozny nedecimované syntetickými postřiky a hnojivy.
Jedná se o přirozený proces, který nepoužívá téměř žádné přísady, někdy dokonce ani kvasinky. Díky tomu všemu chutnají velmi odlišně od běžných bílých vín a mají nakyslou chuť a ořechovost z oxidace.
Jak chutná oranžové víno?
"Ujisti se, že se sedíš, až ochutnáš své první oranžové víno."
Tato vína bývají popisována jako robustní a odvážná s medovou vůní jackfruitu (tropické ovoce), lískových oříšků, para ořechů, drceného jablka, laku na dřevo, lněného oleje, jalovce, kvásku a sušené pomerančové kůry.
Na patře jsou velká, suchá a dokonce mají taniny jako červené víno s kyselostí podobnou ovocnému pivu. Varování: Oranžová vína jsou často velmi intenzivní.
Párování jídla s oranžovými víny
Díky své smělosti se oranžová vína dobře hodí ke stejně odvážným jídlům. Velmi dobře se párují s asijskou kuchyní a dále s pokrmy z kari, marocké kuchyně, etiopské kuchyně (jako jsou houbovité palačinky zvané Injera), korejské kuchyně s fermentovaným kimchi a tradiční japonské kuchyně, včetně fermentovaných sójových bobů. Díky vysokému obsahu fenolů (taniny a hořkost) a oříškové kyselosti, kterou vykazují, se oranžová vína velmi dobře snoubí s širokou škálou mas, od hovězího až po rybí.
V jaké sklenici servírovat oranžové víno?
Jako nejvhodnější typ skla se osvědčily středně velké a větší, širší a více otevřené sklenice jako např. pro Pinot Noir. Tělnatá oranžová vína mají mnohdy svou robustností blíže k červeným vínům a i proto se také podávají vychlazená na teplotu 14-18 °C. Pokud je podchladíte, tak se neprojeví v celé své kráse, a to by byla škoda.
Oranžová vína jsou stále vzácná, ale v mnoha zemích roste zájem o tento starodávný styl výroby vína.
Přečtěte si na blogu:
BIO VÍNA - kvalitní, poctivý přístup k vinicím a výrobě vína