Nemusíte být vyznavači eko bio stylu, pěstovat na parapetu klíčky a snídat pohankové, jáhlové a ovesné kaše, abyste si užili bio, organická, biodynamická nebo prostě všechna naturální vína. Všechny tyto přívlastky informují zákazníka, že pěstování révy a zpracování hroznů proběhlo šetrně k životnímu prostředí.
Těchto vín se vůbec nemusíte bát. Jejich kvalita je dnes na velmi vysoké úrovni. Stejně jako stoupá zájem spotřebitelů o biopotraviny a šetrné chování k přírodě, jsou stále více v popředí zájmu i bio vína, a to žene vinaře stále k lepším výsledkům. Proto by byl hřích tato vína neochutnat.
Velkým benefitem těchto vín je, že neobsahují siřičitany a tudíž vás ráno nebude bolet hlava. To je pádný důvod k jejich ochutnání, co myslíte? A k tomu přidáme ještě novou zkušenost a dobrý pocit, že hrozny byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí. Při uchovávání vína nezapomeňte na stojany na víno.
Jak se vínech, která jsou vyráběna v souladu s životním prostředím, orientovat?
- Bio vína - toto víno lze vyrobit pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice.
- Biodynamická vína - toto pojetí hospodaření není jen o pěstování v ekologickém režimu, ale je to o celé filozofii. Vinař si sám připravuje biodynamické substance, hnojiva se vyrábějí pouze z bylin pěstovaných ve stejné oblasti a využívá sil vesmíru, zejména Měsíce.
- Naturální nebo autentická vína - jedná se o řemeslnou výrobu vín. Konkrétní postupy nejsou stanoveny. Většinou se jedná o ruční sběr hroznů, ale také místo lisu se používá lidská síla - hrozny se šlapou ve velkých nádobách.
Nejdostupnější na trhu jsou bio vína, tak si o nich pojďme něco říct podrobněji.
Trocha BIO historie nikoho nezabije
Jako první se na trnitou cestu výroby bio vína vydali v 50. letech minulého století vinaři ve Švýcarsku a Německu a první větší vinice se objevily o 20 let později. Kvalita vín nebyla zpočátku příliš vysoká, vinaři byli nezkušení a docházelo ke spoustě metodických chyb. Vše se v dobré obrátilo v 90. letech. Lidi se začali více zajímat o kvalitu potravin a jako přirozená reakce na vytvoření nové poptávky se začaly objevovat i nové nabídky. V roce 2011 přijala Evropská unie nové předpisy, které definují požadavky na výrobu a původ surovin pro výrobu bio potravin vč. vína. Dnes patří bio víno na trhu s víny k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů.
Jak vlastně vzniká BIO víno?
Základem jsou hrozny vypěstované podle zásad ekologického zemědělství, tzn. bez chemie a dle jasných pravidel. Používají se selektované kvasinky, řízené kvašení, čiřící prostředky, a speciální postřiky vhodné pro biozemědělství. Zakázáno je použití umělých hnojiv, syntetických pesticidů, chemických přípravků, postřiků, růstových regulátorů a umělých látek. Veškerá hnojiva a podpůrné látky musí být schváleny pro použití v ekologické produkci. Na škůdce lze použít pouze feromonové rozprašovače nebo pasti.
Zpracování hroznů probíhá pomocí bio kvasinek a zcela bez chemických průmyslem chrlených prostředků (například se hadice vymývají vínovicí namísto sava), což je samozřejmě pracnější a klade to mnohem vyšší nároky na vinaře. Ten musí dobře znát svůj terroir a vybírat takové odrůdy, které jsou v podmínkách konkrétní vinice odolné vůči škůdcům a klimatickým vlivům. Výsledek vždy odráží konkrétní ročník a zkušenosti vinaře.
Bio víno je i v lahvi stále živé. Vzhledem k typicky nižšímu obsahu síry, menší či žádné filtraci a nedodávání stabilizačních látek se naprosto nehodí pro uložení do stojanu v kuchyni nebo v obývacím pokoji, který jste dostali od Ježíška. Bio víno je poměrně náročné na kvalitní skladování. I proto byste měli bio mok kupovat pouze ve vinotékách. Podmínky, které jim "dopřejí" supermarkety nejsou vhodné a mohou zničit veškerou péči vinaře. A to by byla věčná škoda.
Jaká je nabídka BIO vín?
Dnes už velmi široká. Ale je třeba vzít v potaz, že na výrobu bio vín se používají odrůdy, které jsou přirozeně odolné proti houbovým chorobám, s pevnou slupkou a vyšší cukernatostí hroznů, takže např. Müller Thurgau nebo Modrý Portugal budete v nabídce hledat velmi obtížně. Tyto odrůdy jsou totiž velmi citlivé a podmínky na jejich pěstování v biokvalitě může splnit jen velmi málo lokalit. Zjednodušeně řečeno, bio vína se pěstují z odrůd, které jsou vyšlechtěny na dané klimatické podmínky a jsou odolné i bez chemických postřiků.
Stejně jako u konvenčních vín je i různá kvalita bio vín. Ta jsou vyráběna v kvalitě jakostních přívlastkových vín - tzn. v kategoriích kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí - ale na rozdíl od konvenčních vín nesmí být podle výrobních pravidel nijak doslazovány.
Mezi země s největší plochou ekologických vinic v Evropě patří Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Řecko. Bio vína pocházejí většinou z malých rodinných vinařství a podíl ekologických vinohradů nepřesahuje pět procent z celkové plochy vinic v jednotlivých zemích. Nejvíce si bio víno kupují Němci a Italové jsou exportéři numero uno.
Označení BIO mělo ve vinařství donedávna celkem negativní konotaci. Pamatujete si jistě ten bodrý vtip, že "BIO vinař je ten, co stříká v noci". Mnozí vinaři, kteří se už dávno rozhodli, že své vinice nebudou zasypávat chemickými prostředky, anebo jen omezeně, se po dlouhá léta ke značce BIO ani nehlásili. S nárůstem zkušeností s výrobou vína zcela bez škodlivých chemikálií a s uplatněním moderních technologií se však kvalita BIO vín za poslední léta v mnohém zlepšila. Dnes už vína v BIO kvalitě rozhodně nemají chuť a vůni, kterou vydrží jen otrlí konzumenti šťávy z pšeničných klíčků.
V současnosti si můžete dopřát BIO víno jako kvalitní potravinu, o které víte, odkud pochází a jak byla zpracována.
V současnosti si můžete dopřát BIO víno jako kvalitní potravinu, o které víte, odkud pochází a jak byla zpracována.
Kolekce NATURÁLNÍ VÍNA
Speciálně se zřetelem na zdravý životní styl jsme vám sestavili kolekci NATURÁLNÍ VÍNA složenou výhradně z vín, která nejsou v rozporu s požitkem z dobrého vína.