Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Seznamte se: GRUZÍNSKÁ VÍNA

By : Tereza Kategorie : Vinařské regiony

Gruzie je země vínu zaslíbená. Strmé svahy, horké počasí v létě a mírné zimy představují ideální podmínky pro růst révy. Pro Gruzínce víno neznamená jen lahodný nápoj. Pro ně je to historie, kultura a tradice, však se zde vyrábí už 8 000 let a jeho tradiční výroba je chráněna jako světové kulturní dědictví UNESCO. Představujeme vám to nejlepší z Gruzie! Provedeme vás nejlepšími apelacemi a odrůdami prestižního gruzínského vinařství Tbilvino.

 
  

Archeologické nálezy zbytků amfor, kterým se v Gruzii říká kvevri, potvrzují, že víno se v těchto nádobách přinejmenším skladovalo už v neolitu. Zapomenutá nádoba s celými hrozny stála u zrodu starověké výroby fermentovaného moku z hroznů révy vinné, díky které si víno mohl dopřát i Ježíš Kristus (pokud tedy zrovna nepřeměňoval vodu).

Vína z kvevri

Speciální keramické kulovité nádoby se špičatým zakončením se vyrábí z místní hlíny s vysokým podílem stříbra, díky kterému má antibakteriální účinky. Vnitřek kvevri je potažen včelím voskem, aby bylo zabráněno přístupu vzduchu skrz póry. Sklizené hrozny se šlapáním vymačkají, i s třapinami se vloží do kvevri a nechájí se rozkvasit. Existuje mnoho jemných nuancí v postupu, ale obecně tato starobylá metoda funguje následovně. Po první fermentaci se nádoba utěsní dřevěným víkem a pro zajištění stabilní teploty se zakope do země. Nad zem vykukuje jen víko, které je navíc hermeticky uzavřeno opět včelím voskem.

 

Amfora se většinou ponechá zakopaná jen několik let, ale oblíbená tradice velí založit kvevri v rok narození dítěte a otevřít ji mohou až na jeho/její svatbě (objem nádoby může být až několik tisíc litrů!) Překvapení, které takovým způsobem na slavnosti vznikne, ovšem může potěšit leckterého pét-naturistu nebo autentistu. Víno však pod zemí může zůstat až 50 let, a to už pét-naturista oněmí!

 
kvevri
 

Bájný resveratrol – elixír života nebo mýtus?

Díky dlouhému ležení na slupkách, třapinách a jadýrkách se do vína uvolňuje větší množství antioxidantů. Diskutuje se zejména účinek resveratrolu - někteří jej opěvují a nazývají jej elixírem života, jiní jeho účinky zpochybňují. Co je ale nezpochybnitelné, je výraznější barva, vůně a chuť vína. Červená vína mívají neproniknutelnou barvu, bílá jsou zbarvena do oranžova. 

Víte, že...? 

Oranžové víno je termín používaný pro vína vyrobená starobylým gruzínským způsobem (dnes již v moderním kabátku). Víno získává svou temně žlutou barvu díky dlouhé maceraci a následné fermentaci hroznů určených pro výrobu bílého vína. Až poté je víno lisováno.

 Poznejte s námi gruzínská vína

Přesto, že už se dnes gruzínská vína vyrábějí pokročilejšími metodami, stále si zachovávají svůj výjimečný charakter.

Červená vína

Pro pěstování vína panují v Gruzii velmi dobré podmínky. Tamní klima je ovlivněné blízkostí Černého moře. Horká léta střídají mírné zimy. Daří se zde černomořským odrůdám, jako je modré Saperavi. To patří mezi odrůdy barvířky a zároveň jsou z něj dobrá odrůdová vína. Saperavi v suchém provedení má tmavě rubínovou barvu chutná po třešních a ostružinách s jemnými vanilkovými tóny. 

 

Neproniknutelná barva gruzínského Kindzmarauli

 

V naší nabídce můžete také najít víno vyráběné pomocí kvevri. Červené Qvevris z odrůdy Saperavi je silně aromatické víno s tmavě fialovou barvou. Vyznačuje se vůní medu, kávy, kůže a tabáku, která je doprovázena chutí s ovocnými tóny černého rybízu a třešní s lehkou slanou dochutí. V gruzínských horách totiž vyvěrá mnoho minerálních pramenů, které pak stékají do řek, jejichž vody dodávají vláhu vinicím.

 

Nejoblíbenějšími víny u gruzínských spotřebitelů jsou ovšem polosladké varianty červených vín. Pro náš trh jsou červená vína s vyšším obsahem cukru spíše vzácností. Ochutnejte například třešňově květinkové polosladké Akhasheni plné zralého ovoce v chuti i ve vůni. Okouzlit vás může také polosladké cuvée Pirosmani vyrobeno z nejlepších hroznů odrůd Saperavi a Rkatsiteli z východogruzínské Kachetie.

 

Přelet nad gruzínskými červenými víny končíme do očí bijícím odkazem na hlavní město Gruzie – suché červené víno Tbilisi Red. Toto totálně neprůhledné víno jsme si pro sebe označili jako Malbec Východu. Ve vůni má sladký višňový jogurt, v chuti třešně. Doporučujeme vám ho jako víno s vynikajícím poměrem cena-výkon a perfektní volbu ke grilovanému masu. 

Bílá vína

Vyhlášenou apelací pro bílá vína je mikroregion Tvishi (jen 15 čtverečních kilometrů!) na severu Gruzie, kde se podle apelačních pravidel smějí vyrábět jen bílá polosladká vína z odrůdy Tsolikouri

 

Pro Gruzii je však důležitější bílou odrůdou Rkatsiteli - pěstuje se tu už odnepaměti, nejstarší dochovaná semínka této odrůdy jsou prý stará až 5 000 let! Rkatsiteli si nejlépe vychutnáte v lahvi odkazující na letní sídlo královny Daredžan v Tbilisi – palác Sachino. Sachino White je víno zlatavě slámové barvy, které nám ve vůni připomnělo oříškovou tyčinku s medem, v chuti pak cítíme vyzrálé zlaté hrušky, dýně a pufovanou rýži.

  

Vinice vinařství Tbilvino

 

Divoká karta Víno-klubu – Vinařství Tbilvino

Všechna vína v naší nabídce byla vyrobena ve vinařství Tbilvino, které je od svého založení v roce 1962 předním výrobcem kvalitních gruzínských vín. Společnost provozuje dvě vinařství v Tbilisi a Kakheti, jež jsou vybavena moderním zařízením, které umožňuje Tbilvinu ročně vyrábět 6,5 milionu lahví. Část hroznů se sklízí z 200 ha vlastních zavlažovaných vinic pěstovaných v oblasti Kachetie. Tým zkušených vinařů, původní gruzínské odrůdy révy v kombinaci moderních a tradičních výrobních metod umožňuje Tbilvinu výrobu vína v různých vinařských stylech. 

 

Od roku 2009 je Tbilvino největším vývozcem gruzínských vín a úspěšně je dodává do asi 30 zemí po celém světě. Hlavní vinařství Tbilvina vlastní vinice na úpatí pohoří Kavkaz v Kachetii na východě Gruzie. Kachetie proslula historií výroby a perfektním podnebím pro pěstování vína. Vinařství leží v úrodném údolí řeky Alazani, zatímco kancelář Tbilvina a druhé vinařství jsou v gruzínském hlavním městě Tbilisi.

 

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

 

Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

 

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.