Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

VÍNEM PROTI STÁRNUTÍ

By : Tereza Kategorie : Styly vín

Honba za kamenem mudrců pokračuje! Přírodní flavonoid RESVERATROL, obsažený ve víně, představuje slibnou kapitolu pro hledače nesmrtelnosti a věčného mládí. Zastánci Resveratrolu na jeho antioxidantní, antivirotické a anti-ageing účinky nedají dopustit. Odpůrci, především z řad vědců, jej zas tak zázračně nevidí, i když připouštějí, že látka představuje neprobádané pole a určitý potenciál má.

 

CO JE RESVERATROL?

V dnešní době tolik diskutovaný Resveratrol je sekundární metabolit, který ve vyšším množství najdete při chemickém rozboru červeného ovoce (rajčata, granátové jablko, černé moruše, jadérka černého rybízu) a samozřejmě u révy vinné. Více Resveratrolu je v modrých odrůdách a dokonce se obsah této látky napříč odrůdami liší . 

Přítomnost Resveratrolu v plodech bobulového ovoce se vysvětluje jeho protizánětlivostí a ochranou rostlinných buněk. Resveratrol pravděpodobně chrání plody před plísněmi. To navedlo vědce na otázku, zda by stejným způsobem ochránil také lidské buňky před jejich narušením. Slibně tato hypotéza vypadala především pro vysvětlení tzv. Francouzského paradoxu, který byl poprvé popsán na začátku 19. století.

FRANCOUZSKÝ PARADOX

Francouzský paradox spočívá v tom, že i když mají Francouzi v rámci své proslulé cuisine francaise enormně vyšší spotřebu živočišných tuků (pomyslete na ty máslové croissanty, vyzrálé sýry, quiche se smetanou a slaninou, boeuf bourgignonfoie gras, jedině snad ratatouille stojí skromně opodál), mnohem méně trpí na kardiovaskulární choroby než ostatní národy.

I když dosud neexistuje lékařský konsensus v tom, jak vysvětlit tento fenomén, jedna z nejvlivnějších teorií tvrdí, že je za tím mohutná konzumace především červeného vína. A co v něm najdeme? Resveratrol! A také mnoho dalších antioxidantů.

Pravdou je, že jedna dávka tabletky Resveratrolu obsahuje zhruba takové množství tohoto antioxidantu, asi jako 25 litrů červeného vína. Tolik sice najednou (aspoň za normálních okolností) nevypijeme, ale v tomto případě spíše platí, že méně je více. Hovoří se o tzv. homeopatickém množství. Představuji si to asi v duchu slavného filmového citátu o malých dávkách, které neškodí v jakémkoliv množství ;-)

VĚDECKÁ FALŠ

Abychom si nalili čistého vína, není to s Resveratrolem tak jednoznačné. Za popularizací tohoto polyfenolu stojí konkrétní vědec, který se ve své snaze najít kýžený kámen mudrců dopustil mnoha výzkumných faulů. U svých pokusů manipuloval parametry tak, aby mu to zkrátka lépe vycházelo. Pomineme-li tento vědecký podvod, vyvstávají ohledně Resveratrolu i další otázky, především jeho interakce s mědí. 

Nicméně, vědci to stále s Resveratrolem nevzdali a jeho výzkum pokračuje. Dobrou zkušenost s ním udělali sportovci, kterým spolu s dalšími antioxidanty pomáhá v rychlejší rekonvalescenci. Sklenka červeného má navíc neoddiskutovatelné protistresové účinky, to ještě zdaleka nikdo nevyvrátil ;-)

METODA NVR - NOVÉ VINAŘSTVÍ RESVERATROL

Nové Vinařství na náš trh přichází se žhavou novinkou - s bílými víny vyrobenými inovativní metodou nazvanou NVR, díky které se i v bílém víně přirozenou a šetrnou cestou zvyšuje podíl Resveratrolu a dalších zdraví prospěšných antioxidantů. Na této metodě spolupracovalo Nové Vinařství s Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT).

Metoda spočívá v tom, že se bílé hrozny zpracují modernizovaným procesem za použití nejnovějších technologií používaných pro zpracování modrých hroznů při výrobě červených vín. Základem úspěchu této metody je použití jen 100% zdravých hroznů, protože jen ve zdravých bobulkách se nachází Resveratrol, který je následně třeba z hroznových slupek extrahovat s co nejmenšími mechanickými zásahy, aby se do vína společně s Resveratrolem nevyluhovala i chutově nepříjemná hořčina.

Díky této metodě jsou slupky jsou neustále ponořeny, do vína se extrahuje vůně i chuť, a proto i bílé víno může zrát 2 - 3 týdny na slupkách.

BÍLÁ VÍNA S PARAMETRY ČERVENÝCH

Postup dlouhého zrání bílých vín na slupkách známe i z gruzínských nádob kvevri. Výsledná vína z Nového Vinařství však nejsou oranžovánemají vyšší třísloviny a zachovávají si svěží chuť i vůni a odrůdovou charakteristiku! Navíc jsou stabilizovaná a nemusí se tolik sířit (v podstatě jsme na 1/4 běžné dávky síry). Ze strany Nového Vinařství se proto nejedná o ústupek v chuti a aromatice ani o píď, přitom tato vína obstojí z hlediska současného trendu - zdraví!

Ať už na kontroverzní Resveratrol věříte nebo ne, metoda NVR zajišťuje extrakci celého polyfenolického spektra, tj. vědeckou komunitou uznávaných antioxidantů, které neutralizují škodlivé radikály v těle, a tím chrání buňky před poškozením. Ve sloučenině se sacharidy obsaženými ve víně jsou pak dokonce lépe stravitelné, než když si dáte tabletku.

Vína mají 200 - 700krát vyšší obsah antioxidantů než běžná bílá vína. Odebrané vzorky dokonce dosahují hodnot červených vín, o kterých se obecně tvrdí, že jsou pro zdraví prospěšná. Takže pokud na červená moc nejste, teď si můžete dopřát bílé víno, které dosahuje zdravotních kvalit jako červené!

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.