Americká vína
Pro většinu světa americká vína znamenají vína z Kalifornie. Není divu, drtivá většina americké produkce pochází ze "Zlatého státu". I v naší nabídce najdete kalifornská vína, a to ne jen proslulý kalifornský Zin.
-
červená i bílá kalifornská vína ve skvělé vzdělávací kolekci
KALIFORNSKÉ SLUNCE
Běžná cena2 264 KčCena1 999 Kč -265 Kč -
Zbývá 13 ks
-
Zbývá 44 ks
-
Skladem 67 ks
-
Zbývá 34 ks
-
Zbývá 13 ks
-
Zbývá 32 ks
-
Zbývá 31 ks
-
Zbývá 17 ks
-
Zbývá více než 100 ks
Americká vína
Pro většinu světa americká vína znamenají vína z Kalifornie. Není divu, drtivá většina americké produkce pochází ze "Zlatého státu". I v naší nabídce najdete kalifornská vína, a to ne jen proslulý kalifornský Zin.
Americká vína píší historii od roku 1500
Americká vína se "za velkou louží" pěstují a vyrábí již od roku 1500, přičemž první rozsáhlejší produkce začala ve státě Nové Mexiko v roce 1628. Dnes se 84 % veškerého vína v USA vyrábí v Kalifornii. Na severu země je vinařský průmysl založen především na evropských odrůdách, které si s sebou přivezli osadníci. Díky 4 500 km2 vinic jsou Spojené státy čtvrtou největší vinařskou zemí na světě.
Každý z 50 amerických států má své vinařství
Ve Spojených státech je na 3 000 vinic, a tak není překvapením, že v každém z 50 států nalezneme alespoň jedno vinařství. Mezi ty nejvýraznější patří Delicato Family Wines, do jejichž rodiny spadá 3 Finger Jack, Gnarly Head, Woodhaven nebo 1924.
Vinařská oblast Kalifornie
Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. Zákon velel zničit vinice i sklepy. Z této pohromy se vinaři vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.
Kalifornie byla první novosvětskou vinařskou oblastí, která byla mezinárodně uznávána jako zdroj kvalitních vín. Slavný Robert Mondavi naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Vinařství jako to jeho v Napě, tedy takové, ve kterých jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřen, slouží nyní jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.
Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín). Jsou to především chladné tichomořské větry foukající ze západu které stojí za úspěchem výroby vína Kalifornii. Větrné proudy ochlazují vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí.
Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.
Nejznámější kalifornské vinařské oblasti
Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca - Paso Robles, Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa Valley.
Kalifornské hvězdné odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Zinfandel, Pinot Noir a Chardonnay.
Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice mají historický základ.