- Zrálo v rumových sudech
Tuto lahev najdete v těchto kolekcích:
- Barva vína
- Červené
- Ročník
- 2019
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Cuvée
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Středně vysoký - do 14,5 % obj.
- Země původu
- USA
- Region
- Kalifornie
- Typ produktu
- Lahve
Víno zrálo v malých rumových sudech. Rumem pohlazené dubové dřevo dodává vínu vůni koření, muškátového oříšku a nad ohněm pečeného marshmallow - odkazuje přece jenom na kalifornskou kulturu a historii;-)
Toto kalifornské cuvée je směsí Merlotu (66 %), Syrahu (15 %) a Petite Sirahu (7 %), Tannatu (5 %) a Tempranilla (5 %).
Párování
Vyslyšte volání divočiny a jako pravý psanec si ulovte bažanta, rozdělejte oheň a upečte si ho na něm ;-)
Více se o tomto unikátním víně z Kalifornie dozvíte ve videu, které uvádíme v původním znění s titulky :-)
O vinařství 3 Finger Jack
Three Finger Jack byl desperado, který se v závěrečných dnech starého Západu potloukal pohořím Sierra Nevada a zemí východně od Sacramenta a hledal zlatý poklad. Nikdo neví, odkud přišel, jak ztratil dva prsty, nebo kde zemřel. Jeho legenda však žije v Lodi v Kalifornii dál.
Lodi AVA je vinařská oblast na úpatí kalifornského Gold Country, 75 mil východně od San Francisca. Místní horký vzduch je přes den ochlazován vánky z delty řeky. Písčitá půda nutí keře vysílat kořeny hluboko do země. Dobyvatelé západního pobřeží si brzy uvědomili, že Lodi skýtá perfektní podmínky pro pěstování révy a některé keře jsou tu staré více než sto let.
Zlata v kalifornských kopcích moc nezbylo, ale vinaři z oblasti Lodi pokračují v Jackově neúnavném hledání pokladu. Zdá se, že pravý poklad je však zakořeněn na jejich vinicích anebo leží v jejich lahvích. Jack hledal bohatství, které si sebou mohl odnést, ale pro vinaře z 3 Finger Jack bohatství znamenají neuvěřitelně staré keře révy a jedinečná půda pod nohama.
Vinařská oblast Kalifornie
Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. Zákon velel zničit vinice i sklepy. Z této pohromy se vinaři vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.
Kalifornie byla první novosvětskou vinařskou oblastí, která byla mezinárodně uznávána jako zdroj kvalitních vín. Slavný Robert Mondavi naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Vinařství jako to jeho v Napě, tedy takové, ve kterých jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřen, slouží nyní jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.
Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín (pro bílá bariková vína hledejte studijní referenci v naší vanilkou vonící speciální Chardonnay kolekci 6 ODSTÍNŮ DUBU ). Jsou to především chladné tichomořské větry foukající ze západu, kde jsou nasávány do údolí teplým vzduchem, které stojí za úspěchem výroby vína Kalifornii. Větry ochlazují vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí.
Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.
Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca - Paso Robles, Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa Valley.
Kalifornské hvězdné odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Zinfandel (Primitivo), Pinot Noir a Chardonnay.
Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice mají historický základ.
úžasné víno ke stejkům, milujeme ho :)
Džem a tóny vanilky jsou tam hodně cítit a je to velmi zajímavá chuť. Objednám si znovu :)
Skvělý dotek rumu v chuti.
- 1 z 1 zákazníků ohodnotilo tento produkt jako užitečný.
pěkné plné, ale něco tomu chybělo
Produkt obsahuje siřičitany.