Cava
Cava je přední španělské šumivé víno, které se vyrábí stejnou metodou jako slavnější Champagne, ale z původních španělských hroznů Macabeo (Viura), Xarel-lo a Parellada.
-
Skladem 10 ks
-
Skladem 6 ks
-
Skladem 29 ks
Cava
Cava je přední španělské šumivé víno, které se vyrábí stejnou metodou jako slavnější Champagne, ale z původních španělských hroznů Macabeo (Viura), Xarel-lo a Parellada.
V chuti Cavy primárně najdete kdouli, limetku, žluté jablko, mandli a heřmánek. Toto šumivé víno neobsahuje žádné taniny, má vyšší kyselinku a objem alkoholu se nejčastěji pohybuje od 10 do 11,5 %.
Čím více budete Cavu zkoumat, tím více paralel najdete se Champagne. I když je vyrobena stejným způsobem jako šampaňské a na podobné úrovni kvality, Cava je téměř vždy cenově dostupnější.
Z jakých odrůd se Cava vyrábí?
Výrobci Cavy se při její výrobě spoléhají především na regionální španělské bílé hrozny Macabeo, Parellada a Xarello. Macabeo je ze všech tří zdaleka nejdůležitější, protože má tendenci odhalovat složitější chutě (citrónový tvaroh, žluté květy, mandlová pasta) a vyšší kyselinkou zajišťují krásné zrání vína v lahvi.
Macabeo, synonymum pro Viura, je hlavní odrůdou pro bílou Rioju. Toto víno nabízí skvělou příležitost prozkoumat, jak Macabeo chutná samo o sobě bez bublin.
Macabeo: (aka Viura, Macabeu) bílá odrůda, aroma zralých exotických citrusů a peckovin, exotické a voskové květinové tóny (bergamot, heřmánek) – dodává eleganci a je základem většiny směsí.
Parellada: bílá odrůda, žluté jádrové a citrusové plody, žluté květy, svěží ořechové tóny – dodává blendům texturu a tělo středního patra.
Xarel-lo: (aka Xarello) bílá odrůda, chudé, nezralé, skromné citrusové a jablečné ovocné aroma, odrůda blendům především přispívá kyselostí a svěžestí.
Trepat: vzácná modrá odrůda, dodává zralé a nezralé červené bobule a červené květinové aroma, typicky posiluje tělo a dodává růžový pigment.
Garnacha a Monastrell: další španělské modré odrůdy používané k výrobě růžových vín Cava.
Dále se používají hrozny odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Tyto dva hrozny francouzského původu jsou oblíbené v lahvích Cava Reserva.
Styly šumivého vína Cava
Cava se většinou prodává jako Cava Brut. Ale existují i další typy tohoto šumivého vína.
Cava – minimálně 9 měsíců zrání na kalech (stejné jako u většiny francouzských vín typu Crémant)
Rezerva Cava – minimálně 15 měsíců zrání na kalech (stejný požadavek jako na neročníkové šampaňské)
Gran Reserva Cava – minimálně 30 měsíců zrání na kalech, datované ročníkem a dostupné pouze jako Brut Nature, Extra Brut nebo Brut. (podobně jako Vintage Champagne!)
Cava Paraje Calificado – minimálně 36 měsíců zrání na kalech, datované ročníkem a dostupné pouze jako Brut Nature, Extra Brut nebo Brut. Kromě toho musí být vína plněna do lahví vínem z révy starší než 10 let. Mnoho současných vín CPC na trhu má ve směsi převahu odrůdy Xarel-lo.
Obecně lze říci, že čím déle Cava stárne, tím více toustových a ořechových vůní ve víně najdete. Dobře vyzrálá ročníková šumivá vína Gran Reserva Cava mají často tóny briošky, mandlové slupky, pražených lískových oříšků nebo kouře.
Jak se vyrábí šumivé víno Cava?
Bublinky ve stylu šampaňského - jako Cava - procházejí velmi unikátním výrobním procesem, sekundární fermentací uvnitř uzavřené láhve. Jako vedlejší produkt se ve víně zachycuje rozpuštěný CO2. Tvorba bublin trvá několik týdnů, ale celý proces druhotného kvašení v lahvi je mnohem delší.
Začala autolýza (vedlejší produkt stárnutí kalů). Enzymy v neaktivních kvasinkových buňkách (kalech) začínají víno obohacovat a přidávají do Cavy zcela novou rodinu přitažlivých, pikantních chutí: čerstvé chlebové těsto, bílou čokoládu a mandlové tóny marcipánu. Čím déle perlení prochází autolýzou (tj. zráním na kalech), tím více těchto chutí víno bude mít. Minimum pro výrobu většiny bublin tradiční šampaňskou metodou je 9 měsíců, kdy víno zráje v lahvi.
Tyto neaktivní kvasinkové buňky jsou klíčem k tomu, proč je Cava mnohem větší konkurencí pro Champagne než Prosecco, které obvykle neprochází autolýzou. V mladé Cavě typicky dominují citrusové a ovocné vůně: kdoule, žluté jablko, limetka a citron Meyer.
Protože Cava dále zraje, pravděpodobně najdete také řadu chlebových a ořechových pikantních vůní: brioška, mandlová slupka, pražený lískový ořech nebo kouř. Většina Cav je vyrobena ve stylu Brut, budou tedy chutnat štíhlé a lehce nakysle, s křupavým, osvěžujícím závanem pikantních bublinek.
Silnější a komplexnější Cavy bývají klasifikace Reserva a Gran Reserva. Tato vína musí (podle zákona) déle zrát na kalech a výrobci často používají mnohem jemnější cuvée s větší bohatostí, texturou a komplexností.
Jak Cavu párovat s jídlem?
Cava se většinou podává jako aperitiv, ale hodí se k typickým španělským pokrmům jako jsou tapas a paella. Je také úžasná s mexickou kuchyní.
Cavu servírujte vychlazenou na 3-7 °C ve sklenicích typu flétna. Ve sklepě vám vydrží 3-5 let.
Cava nejen na svatbu
Orientovat se v bublinkách a vědět, jak a kde najít skvělé šumivé víno, je dovednost, kterou určitě oceníte nejen vy, ale i vaši nejbližší a kamarádi. Takže pokud jste fanouškem francouzského šampaňského, objevování dalších šumivých vín z celého světa může být váš nový letní projekt! Nejlepší na tom je, že mnohá z těchto vín jsou podstatně dostupnější než Champagne, což usnadňuje experimentování i vaší peněžence nebo kreditce. Díky vínům jako je Cava, Crémant, Prosecco či sekt je každodenní pití bublinek na dosah.
Pamatujte, že my holky z Víno-klubu říkáme, že bublinky dokážou i všední den proměnit ve svátek!
Cava je skvělé pití na svatbu. Hodí se nejen na přípitek místo šampaňského, ale třeba v době dopoledního shonu pro družičky a družby, aby se trochu rozptýlil stres z příprav. Poděkujete nám později :-)