Filtrovat podle

Cena

  • 179 Kč - 329 Kč

Dostupnost

Barva vína

Značka

Ročník

Přívlastek

Obsah alkoholu

Prosecco

Italské šumivé víno číslo jedna pochází ze severovýchodní Itálie a vyrábí se jinou metodu než Champagne. Nejlepší Prosecca pocházejí z kopcovité podoblasti Valdobbiadene.

 

 

Prosecco Brut, Extra Dry nebo Dry

 

Brut: 0–12 g/l zbytkového cukru

Extra Dry: 12–17 g/l zbytkového cukru

Dry: 17–32 g/l zbytkového cukru

 

Jediným regionem Prosecco, který může na etiketě používat označení Extra Brut, je Prosecco Asolo DOCG (až 3 g/l).

 

 

Je Prosecco odrůda?

 

Původně ano. Později však byl název odrůdy změněn na Glera.

 

Možná jste ale nevěděli, že Glera není jedinou povolenou odrůdou v Proseccu. Je možné přidat až 15 % ostatních původních hroznů, které rostou v regionu. Patří mezi ně jména jako Bianchetta, Verdiso a Perera. Do růžového Prosecca je možné přidat až 15 % odrůdy Pinot Noir.

 

 

Úrovně kvality Prosecca

 

Prosecco DOC

Toto je základní Prosecco. Lze jej vyrábět po celé severovýchodní Itálii.

 

Prosecco Trieste DOC a Prosecco Treviso DOC

Tato dvě regionální označení jsou o půl kroku výš než základní Prosecco. Tato vína se vyrábí na mnohem menší ploše, a proto je kvalita trochu více kontrolována.

 

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Tato oblast je v Trevisu mnohem menší a kopcovitější. Má také přísnější standardy kvality. Tím si vysloužilo právo být jedním ze 73 DOCG vín Itálie! V tomto regionu najdete další dvě podapelace.

 

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG

Rive znamená v italštině „břeh“ nebo „svah“ a odkazuje na 43 kopcovitých oblastí v Conegliano Valdobbiadene, které produkují výjimečné hrozny. Tato podoblast je ve srovnání s ostatními mikroskopická a je těžké ji najít.

 

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG

Toto malé místo o rozloze 107 hektarů se nachází v kopcovitých vinicích přímo u města Valdobbiadene. Cartizze produkuje velmi malé množství Prosecca, které stojí za to ulovit.

 

Asolo Prosecco DOCG

O této oblasti se málokdy mluví, nachází se těsně pod řekou Piave (hlavní dělicí čára během 2. světové války). Existují dvě kopcovitá místa, která produkují velmi kvalitní Gleru (spolu s některými dalšími velmi vzácnými hrozny) a rodí se tu skvělé Prosecco. Asolo Prosecco DOCG je jedinou oblastí v oblasti, která umožňuje vyrábět styl Extra Brut.

 

Prosecco mapa regionu

 zdroj: Winefolly

 

Výroba Prosecca

 

Jedním z největších rozdílů mezi Proseccem a ostatními šumivými víny je způsob jeho výroby. Prosecco se vyrábí tzv. tankovou metodu nebo také charmatovou (metodu vynalezl v roce 1907 Eugéne Charmat), která vyžaduje použití fermentačních tanků. Tanky byly poprvé vyvinuty během průmyslové éry a jsou schopné produkovat vína s tlakem až 4 atmosfér. A jsou obrovské!

 

Do tanku se přidá víno a speciální směs cukru a kvasnic (tzv. „tiráž“). Když kvasinka požírá cukr a fermentují, uvolňují CO2, což způsobí natlakování nádrže. Tlak nemá kam utéct a víno sycené oxidem uhličitým je zde.

 

Po dokončení procesu víno odpočívá (obvykle 3 měsíce), poté se přefiltruje a nalahvuje. Někteří výrobci prodlužují proces zrání, aby bylo víno mnohem krémovější (a méně kvasnicové).

 

Párování Prosecca s pokrmy

 

Prosecco se hodí jako aperitiv, skvěle se hodí k předkrmům, uzeným masům a mandlím a k pikantním asijským jídlům.

Nalezeno 7 produktů.

Zobrazeno 1-7 položek z 7

Aktivní filtry

Prosecco

Italské šumivé víno číslo jedna pochází ze severovýchodní Itálie a vyrábí se jinou metodu než Champagne. Nejlepší Prosecca pocházejí z kopcovité podoblasti Valdobbiadene.

 

 

Prosecco Brut, Extra Dry nebo Dry

 

Brut: 0–12 g/l zbytkového cukru

Extra Dry: 12–17 g/l zbytkového cukru

Dry: 17–32 g/l zbytkového cukru

 

Jediným regionem Prosecco, který může na etiketě používat označení Extra Brut, je Prosecco Asolo DOCG (až 3 g/l).

 

 

Je Prosecco odrůda?

 

Původně ano. Později však byl název odrůdy změněn na Glera.

 

Možná jste ale nevěděli, že Glera není jedinou povolenou odrůdou v Proseccu. Je možné přidat až 15 % ostatních původních hroznů, které rostou v regionu. Patří mezi ně jména jako Bianchetta, Verdiso a Perera. Do růžového Prosecca je možné přidat až 15 % odrůdy Pinot Noir.

 

 

Úrovně kvality Prosecca

 

Prosecco DOC

Toto je základní Prosecco. Lze jej vyrábět po celé severovýchodní Itálii.

 

Prosecco Trieste DOC a Prosecco Treviso DOC

Tato dvě regionální označení jsou o půl kroku výš než základní Prosecco. Tato vína se vyrábí na mnohem menší ploše, a proto je kvalita trochu více kontrolována.

 

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Tato oblast je v Trevisu mnohem menší a kopcovitější. Má také přísnější standardy kvality. Tím si vysloužilo právo být jedním ze 73 DOCG vín Itálie! V tomto regionu najdete další dvě podapelace.

 

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG

Rive znamená v italštině „břeh“ nebo „svah“ a odkazuje na 43 kopcovitých oblastí v Conegliano Valdobbiadene, které produkují výjimečné hrozny. Tato podoblast je ve srovnání s ostatními mikroskopická a je těžké ji najít.

 

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG

Toto malé místo o rozloze 107 hektarů se nachází v kopcovitých vinicích přímo u města Valdobbiadene. Cartizze produkuje velmi malé množství Prosecca, které stojí za to ulovit.

 

Asolo Prosecco DOCG

O této oblasti se málokdy mluví, nachází se těsně pod řekou Piave (hlavní dělicí čára během 2. světové války). Existují dvě kopcovitá místa, která produkují velmi kvalitní Gleru (spolu s některými dalšími velmi vzácnými hrozny) a rodí se tu skvělé Prosecco. Asolo Prosecco DOCG je jedinou oblastí v oblasti, která umožňuje vyrábět styl Extra Brut.

 

Prosecco mapa regionu

 zdroj: Winefolly

 

Výroba Prosecca

 

Jedním z největších rozdílů mezi Proseccem a ostatními šumivými víny je způsob jeho výroby. Prosecco se vyrábí tzv. tankovou metodu nebo také charmatovou (metodu vynalezl v roce 1907 Eugéne Charmat), která vyžaduje použití fermentačních tanků. Tanky byly poprvé vyvinuty během průmyslové éry a jsou schopné produkovat vína s tlakem až 4 atmosfér. A jsou obrovské!

 

Do tanku se přidá víno a speciální směs cukru a kvasnic (tzv. „tiráž“). Když kvasinka požírá cukr a fermentují, uvolňují CO2, což způsobí natlakování nádrže. Tlak nemá kam utéct a víno sycené oxidem uhličitým je zde.

 

Po dokončení procesu víno odpočívá (obvykle 3 měsíce), poté se přefiltruje a nalahvuje. Někteří výrobci prodlužují proces zrání, aby bylo víno mnohem krémovější (a méně kvasnicové).

 

Párování Prosecca s pokrmy

 

Prosecco se hodí jako aperitiv, skvěle se hodí k předkrmům, uzeným masům a mandlím a k pikantním asijským jídlům.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.