Filtrovat podle

Cena

  • 179 Kč - 2 054 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

Prosecco (Gléra)

Prosecco - šumivé víno

Aktivní filtry

Prosecco

Italské šumivé víno číslo jedna najdeme na severu Itálie v oblasti Veneto a Friuli a vzhledem k tomu, že se vyrábí jinou metodu než Champagne, tak je i levnější. Nejlepší Prosecca pocházejí z kopcovité podoblasti Valdobbiadene - Prosecco Superiore DOCG. Kopcovitá krajina s vinicemi okolo měst Conegliano a Valdobbiadene byla v roce 2019 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Díky práci vinařů byla vytvořena kulturní krajina, která je jedinečná.

 

Slovo Prosecco se rozděluje na dvě části:  PRO znamená čistý a SECCO se překládá jako suchý.

 

 

Brut, Extra Dry nebo Dry

 

Brut: 0–12 g/l zbytkového cukru

Extra Dry: 12–17 g/l zbytkového cukru

Dry: 17–32 g/l zbytkového cukru

 

Jediným regionem, který může na etiketě používat označení Extra Brut, je Prosecco Asolo DOCG (až 3 g/l).

 

 

Je Prosecco odrůda?

 

Původně ano. Později však byl název odrůdy změněn na Glera, která je pěstována pouze v Itálii.

 

Možná jste ale nevěděli, že Glera není jedinou povolenou odrůdou v Proseccu. Je možné přidat až 15 % ostatních původních hroznů, které rostou v regionu. Patří mezi ně jména jako Bianchetta, Verdiso a Perera. Do růžového Prosecca je možné přidat až 15 % odrůdy Pinot Noir.

 

 

Úrovně kvality Prosecca

 

Prosecco s ochranou je vyráběno v devíti provinciích regionů Benátsko (Veneto) a Furlansko-Julské Benátsko (Friuli Venezia Giulia).

 

Prosecco DOC

Toto je základní Prosecco. Lze jej vyrábět po celé severovýchodní Itálii.

 

Prosecco Trieste DOC a Prosecco Treviso DOC

Tato dvě regionální označení jsou o půl kroku výš než základní Prosecco. Tato vína jsou produkována na mnohem menší ploše, a proto je kvalita trochu více kontrolována.

 

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Tato oblast je v Trevisu mnohem menší a kopcovitější. Má také přísnější standardy kvality. Tím si vysloužilo právo být jedním ze 73 DOCG vín Itálie! V tomto regionu najdete další dvě podapelace.

 

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG

Rive znamená v italštině „břeh“ nebo „svah“ a odkazuje na 43 kopcovitých oblastí v Conegliano Valdobbiadene, které produkují výjimečné hrozny. Tato podoblast je ve srovnání s ostatními mikroskopická.

 

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG

Toto malé místo o rozloze 107 hektarů se nachází v kopcovitých vinicích přímo u města Valdobbiadene. Cartizze produkuje velmi malé množství Prosecca, které stojí za to ulovit.

 

Asolo Prosecco DOCG

O této oblasti se málokdy mluví, nachází se těsně pod řekou Piave (hlavní dělicí čára během 2. světové války). Existují dvě kopcovitá místa, která produkují velmi kvalitní Gleru a rodí se tu skvělé Prosecco. Asolo Prosecco DOCG je jedinou oblastí v oblasti, která umožňuje vyrábět styl Extra Brut.

 

 

Prosecco mapa regionu

 zdroj: Winefolly

 

Výroba Prosecca

 

Jedním z největších rozdílů mezi Proseccem a ostatními šumivými víny je způsob jeho výroby. Prosecco se vyrábí tzv. tankovou metodu nebo také charmatovou, která vyžaduje použití fermentačních tanků. Tanky byly poprvé vyvinuty během průmyslové éry a jsou schopné produkovat vína s tlakem až 4 atmosfér. A jsou obrovské! Metodu vynalezl profesor Federico Martinotti v roce 1895 a tlakové nádrže navrhl, postavil a patentoval Francouz Eugène Charmat v roce 1910.

 

Do tanku se přidá víno a speciální směs cukru a kvasnic (tzv. „tiráž“). Když kvasinka požírá cukr a fermentují, uvolňují CO2, což způsobí natlakování nádrže. Tlak nemá kam utéct a víno sycené oxidem uhličitým je zde.

 

Po dokončení procesu víno odpočívá (obvykle 3 měsíce), poté se přefiltruje a nalahvuje. Někteří výrobci prodlužují proces zrání, aby bylo víno mnohem krémovější (a méně kvasnicové).

 

Jak se ale Prosecco vyrábělo před rokem 1895?

 

Sekundárním kvašením v láhvi. První zmínky o jeho výrobě se datují do 9. století a tento styl se nazývá Col Fondo, což v italštině doslova znamená „se dnem“, ve víně jsou totiž přítomny sedimenty nebo kaly.

 

Na rozdíl od známějších, filtrovaných bublinek je Prosecco Col Fondo méně sladké. A na rozdíl od šampaňského zde při výrobě nedochází k degoržmentu. Výsledné víno je zakalené a má až kyselou vůni a chuť, s kvasinkovým sedimentem usazeným na dně láhve. Col Fondo je spíše frizzante než Prosecco spumante, takže o něco méně perlivá.

 

Někteří výrobci používají na etiketě označení „Col Fondo“. Oficiálně určený termín pro tento punk styl je „Rifermentato in Bottiglia“ a toto označení také hledejte na etiketě láhve.

 

 

Párování Prosecca s pokrmy

 

Italské šumivé víno se hodí jako aperitiv, skvěle se hodí k předkrmům, uzeným masům a mandlím, k pikantním asijským jídlům.

Skvělé bude i k snídani k vejci Benedikt nebo k syrovým hřebenatkám, které jsou přirozeně sladké a jemné.

 

 

Prosecco je nová kytka

 

Italské bublinky jsou skvělé jako dárek. Ženy je milují! Když je přinesete na oslavu narozenin, k svátku, paní učitelce na konci školního roku... no doplňte si příležitosti sami... určitě chybu neuděláte.

 

Osvěžující Prosecco

 

Nejen v Itálii je šumivé víno Prosecco, které se vyrábí z odrůdy Glera, oblíbeným osvěžením během letních dnů. Obliba Prosecca rok od roku stoupá. Toto šumivé víno v sobě totiž kombinuje svěžest, jemné perlení a ovocnou chuť s tóny květů. Prosecco je lehké, výrazné víno - osvěžující, voňavé a obvykle suché.

Prosecco se často přidává do míchaných koktejlů, najčastěji spritzů Aperol Spritz, Hugo Spritz nebo náš skvělý drink Proton z Prosecca a růžového toniku. Jak si ho namíchat, zjistíte ve Vínovinách →

 

Perfektní Mimosa


Pokud si o víkendu nebo na dovolené děláte brunche, můžete použít Prosecco pro přípravu skvělé Mimosy. Ovocnost Prosecca umocňují citrusové chutě pomerančového džusu a dobře se hodí na brunch. Recept na nejlepší Mimosu najdete v našich Vínovinách →

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.