Prosecco
Italské šumivé víno číslo jedna pochází ze severovýchodní Itálie a vyrábí se jinou metodu než Champagne. Nejlepší Prosecca pocházejí z kopcovité podoblasti Valdobbiadene.
Prosecco Brut, Extra Dry nebo Dry
Brut: 0–12 g/l zbytkového cukru
Extra Dry: 12–17 g/l zbytkového cukru
Dry: 17–32 g/l zbytkového cukru
Jediným regionem Prosecco, který může na etiketě používat označení Extra Brut, je Prosecco Asolo DOCG (až 3 g/l).
Je Prosecco odrůda?
Původně ano. Později však byl název odrůdy změněn na Glera.
Možná jste ale nevěděli, že Glera není jedinou povolenou odrůdou v Proseccu. Je možné přidat až 15 % ostatních původních hroznů, které rostou v regionu. Patří mezi ně jména jako Bianchetta, Verdiso a Perera. Do růžového Prosecca je možné přidat až 15 % odrůdy Pinot Noir.
Úrovně kvality Prosecca
Prosecco DOC
Toto je základní Prosecco. Lze jej vyrábět po celé severovýchodní Itálii.
Prosecco Trieste DOC a Prosecco Treviso DOC
Tato dvě regionální označení jsou o půl kroku výš než základní Prosecco. Tato vína se vyrábí na mnohem menší ploše, a proto je kvalita trochu více kontrolována.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Tato oblast je v Trevisu mnohem menší a kopcovitější. Má také přísnější standardy kvality. Tím si vysloužilo právo být jedním ze 73 DOCG vín Itálie! V tomto regionu najdete další dvě podapelace.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
Rive znamená v italštině „břeh“ nebo „svah“ a odkazuje na 43 kopcovitých oblastí v Conegliano Valdobbiadene, které produkují výjimečné hrozny. Tato podoblast je ve srovnání s ostatními mikroskopická a je těžké ji najít.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Toto malé místo o rozloze 107 hektarů se nachází v kopcovitých vinicích přímo u města Valdobbiadene. Cartizze produkuje velmi malé množství Prosecca, které stojí za to ulovit.
Asolo Prosecco DOCG
O této oblasti se málokdy mluví, nachází se těsně pod řekou Piave (hlavní dělicí čára během 2. světové války). Existují dvě kopcovitá místa, která produkují velmi kvalitní Gleru (spolu s některými dalšími velmi vzácnými hrozny) a rodí se tu skvělé Prosecco. Asolo Prosecco DOCG je jedinou oblastí v oblasti, která umožňuje vyrábět styl Extra Brut.
zdroj: Winefolly
Výroba Prosecca
Jedním z největších rozdílů mezi Proseccem a ostatními šumivými víny je způsob jeho výroby. Prosecco se vyrábí tzv. tankovou metodu nebo také charmatovou (metodu vynalezl v roce 1907 Eugéne Charmat), která vyžaduje použití fermentačních tanků. Tanky byly poprvé vyvinuty během průmyslové éry a jsou schopné produkovat vína s tlakem až 4 atmosfér. A jsou obrovské!
Do tanku se přidá víno a speciální směs cukru a kvasnic (tzv. „tiráž“). Když kvasinka požírá cukr a fermentují, uvolňují CO2, což způsobí natlakování nádrže. Tlak nemá kam utéct a víno sycené oxidem uhličitým je zde.
Po dokončení procesu víno odpočívá (obvykle 3 měsíce), poté se přefiltruje a nalahvuje. Někteří výrobci prodlužují proces zrání, aby bylo víno mnohem krémovější (a méně kvasnicové).
Párování Prosecca s pokrmy
Prosecco se hodí jako aperitiv, skvěle se hodí k předkrmům, uzeným masům a mandlím a k pikantním asijským jídlům.
-
Zbývá 82 ks
TOP 16 roku 2021
Villa BellucciProsecco DOC Rosé - Millesimato - Extra Dry, 2019
Běžná cena209 KčCena179 Kč-30 Kč -
Skladem 41 ks
-
Skladem 49 ks
-
Skladem 46 ks
"Ještě nebyli jsme na faře, už bys mě líbal na tváře..."
La FarraProsecco Superiore Valdobbiadene DOCG - Millesimato Brut, 2020
Cena329 Kč -
Skladem 44 ks
-
Zbývá 11 ks
Prosecco
Italské šumivé víno číslo jedna pochází ze severovýchodní Itálie a vyrábí se jinou metodu než Champagne. Nejlepší Prosecca pocházejí z kopcovité podoblasti Valdobbiadene.
Prosecco Brut, Extra Dry nebo Dry
Brut: 0–12 g/l zbytkového cukru
Extra Dry: 12–17 g/l zbytkového cukru
Dry: 17–32 g/l zbytkového cukru
Jediným regionem Prosecco, který může na etiketě používat označení Extra Brut, je Prosecco Asolo DOCG (až 3 g/l).
Je Prosecco odrůda?
Původně ano. Později však byl název odrůdy změněn na Glera.
Možná jste ale nevěděli, že Glera není jedinou povolenou odrůdou v Proseccu. Je možné přidat až 15 % ostatních původních hroznů, které rostou v regionu. Patří mezi ně jména jako Bianchetta, Verdiso a Perera. Do růžového Prosecca je možné přidat až 15 % odrůdy Pinot Noir.
Úrovně kvality Prosecca
Prosecco DOC
Toto je základní Prosecco. Lze jej vyrábět po celé severovýchodní Itálii.
Prosecco Trieste DOC a Prosecco Treviso DOC
Tato dvě regionální označení jsou o půl kroku výš než základní Prosecco. Tato vína se vyrábí na mnohem menší ploše, a proto je kvalita trochu více kontrolována.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Tato oblast je v Trevisu mnohem menší a kopcovitější. Má také přísnější standardy kvality. Tím si vysloužilo právo být jedním ze 73 DOCG vín Itálie! V tomto regionu najdete další dvě podapelace.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
Rive znamená v italštině „břeh“ nebo „svah“ a odkazuje na 43 kopcovitých oblastí v Conegliano Valdobbiadene, které produkují výjimečné hrozny. Tato podoblast je ve srovnání s ostatními mikroskopická a je těžké ji najít.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Toto malé místo o rozloze 107 hektarů se nachází v kopcovitých vinicích přímo u města Valdobbiadene. Cartizze produkuje velmi malé množství Prosecca, které stojí za to ulovit.
Asolo Prosecco DOCG
O této oblasti se málokdy mluví, nachází se těsně pod řekou Piave (hlavní dělicí čára během 2. světové války). Existují dvě kopcovitá místa, která produkují velmi kvalitní Gleru (spolu s některými dalšími velmi vzácnými hrozny) a rodí se tu skvělé Prosecco. Asolo Prosecco DOCG je jedinou oblastí v oblasti, která umožňuje vyrábět styl Extra Brut.
zdroj: Winefolly
Výroba Prosecca
Jedním z největších rozdílů mezi Proseccem a ostatními šumivými víny je způsob jeho výroby. Prosecco se vyrábí tzv. tankovou metodu nebo také charmatovou (metodu vynalezl v roce 1907 Eugéne Charmat), která vyžaduje použití fermentačních tanků. Tanky byly poprvé vyvinuty během průmyslové éry a jsou schopné produkovat vína s tlakem až 4 atmosfér. A jsou obrovské!
Do tanku se přidá víno a speciální směs cukru a kvasnic (tzv. „tiráž“). Když kvasinka požírá cukr a fermentují, uvolňují CO2, což způsobí natlakování nádrže. Tlak nemá kam utéct a víno sycené oxidem uhličitým je zde.
Po dokončení procesu víno odpočívá (obvykle 3 měsíce), poté se přefiltruje a nalahvuje. Někteří výrobci prodlužují proces zrání, aby bylo víno mnohem krémovější (a méně kvasnicové).
Párování Prosecca s pokrmy
Prosecco se hodí jako aperitiv, skvěle se hodí k předkrmům, uzeným masům a mandlím a k pikantním asijským jídlům.