Tuto lahev najdete v těchto kolekcích:
- Barva vína
- Bílé
- Typ
- Perlivé/ Šumivé
- Odrůda
- Ribolla Gialla
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Nízký - od 6 - 11 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Veneto/Benátsko
- Typ produktu
- Lahve
Ribolla Gialla z Itálie v provedení spumante
Ribolla je odrůda bílého vína, která je hojně pěstována v severovýchodní italské provincii Friuli. Vyskytuje se i v sousedním Slovinsku, kde je známá pod názvem Rebula. Tato starobylá odrůda se jinde vyskytuje jen zřídka.
Vína se často vyznačují pevnou kyselinkou, broskvovými, citrusovými a jablečnými tóny a slabým květinovým aromatickým profilem. Ve Friuli se Ribolla Gialla nejlépe daří v oblastech Rosazzo a Colli Orientali, kde se používá především k výrobě suchých bílých vín a příležitostně i vín šumivých.
Nejčastěji se vyrábí jako samostatná odrůda, ale také se mísí s odrůdami, jako je Pinot Grigio, Friulano a Malvasia. Ve Slovinsku (konkrétně v oblasti Goriska Brda) se směsi Rebula říká brisko vino.
Existují dva klony: Ribolla Verde a Ribolla Gialla. Druhý jmenovaný je mnohem rozšířenější, protože je výraznější než jeho zelený sourozenec. Většina vín označených jako Ribolla je spíše vyrobena z klonu Ribolla Gialla.
Odrůda utrpěla ve Friuli na popularitě - během přesazování po fyloxéře se dávala v Itálii přednost mezinárodním odrůdám. Pěstitelé však v poslední době přijali její jedinečné vlastnosti a její hvězda stoupá.
Za stejnou odrůdu byla dlouho považována řecká odrůda Robola. Studie DNA z konce roku 2000 však ukázaly, že se jedná o odlišné odrůdy. Kromě toho - překvapivě - Ribolla Nera není příbuzná odrůdě Ribolla. Ta je ve skutečnosti synonymem pro odrůdu Schioppettino.
Víno z odrůdy Ribolla najdete také pod názvy Rebula, Zlata Rebula a Sabrevois.
Párování
Kyselinka vína skvěle sedne ke smaženým mořským plodům, telecí nebo kuřecí piccatě s kapary, čerstvým salátům nebo mušlím v česnekové omáčce z bílého vína. Ribolla si také bude rozumět s krevetami, salátem z mušlí a škeblí a se špagetami alle vongole. Samozřejmě se vám bude hodit jako aperitiv.
O vinařství Bacio della Luna
Vinařství Bacio della Luna, především výrobce vín Prosecco DOC a Valdobbiadene DOCG, je součástí skupiny Schenk Italian Wineries, která má roční obrat 115 milionů eur a vyrobí 51 milionů lahví. Společnost se sídlem ve Vidoru, ponořená do kopců, kde se pěstuje odrůda Glera pro Prosecco, se může spolehnout na přibližně 25 hektarů vinic obhospodařovaných udržitelným způsobem, respektujících přírodu a pečlivě kontrolujících každý proces. Od vinice až po sklep probíhají všechny fáze metodicky a pečlivě, aby bylo možné nabídnout exkluzivní vína, která jsou synonymem dokonalosti. Jemnost a intenzita, půvab a svěžest: to jsou tóny, které lze naleznete na patře, ve sklenici a v ladných a elegantních lahvích.
Bacio della Luna si vydobylo významné místo v segmentu italského gastra, a to především díky kvalitě svých vín. Významní sommeliéři a odborníci na víno udělili v průběhu let šumivým vínům Bacio della Luna nejvyšší hodnocení na nejvýznamnějších italských a mezinárodních soutěžích věnovaných bublinkám.
Sušné perlivé víno, určitě lepší, než levná prosecca. 4* je asi moc, ale půlky mi to nebere...
Byl to dárek a povedl se, doporučuji!
příjemné, snadno se pije, chutná všem
Minerální projev a absence "limonádových" tónů jej činí přitažlivější, než jsou běžná prosecca za obdobnou i vyšší cenu
- 1 z 1 zákazníků ohodnotilo tento produkt jako užitečný.
Slušné šumivé víno s příjemnou mineralitou a ovocitou chutí
- 1 z 1 zákazníků ohodnotilo tento produkt jako užitečný.
Dobře vychlazené docela dobré Prosecco za dobrou cenu.
Krásně šumivé!!!
Produkt obsahuje siřičitany.