- BRUT NATURE
Víno z vinařství La Farra | Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene - Brut Nature - Sui Lieviti, suché, 2019
bez přidané dosáže a s kvasničními kaly v lahvi
Ocenění
Decanter - 90 bodů- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2019
- Typ
- Perlivé/ Šumivé
- Odrůda
- Prosecco (Gléra)
- Přívlastek
- DOCG
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Veneto/Benátsko
- Typ produktu
- Lahve
Prosecco Brut Nature
Toto Prosecco je slámově žluté, s velmi jemnými perzistentními bublinkami. Pokud se nenalévá jemně, může být mírně zakalené. Buket je svěží a ovocný, s komplexním chlebovým nádechem, který je výsledkem zrání s kvasinkami a následného vývoje vína. V chuti je suché, pikantní a vyvážené, s atraktivním hořko-mandlovým závěrem.
Analytika
Alkohol - 11,0 % (obj.)
Cukr - pod 3 g/l
Kyselina - 4,6 g/l
Doporučení k podávání
Protože se jedná o nefiltrovaný produkt, doporučujeme otevřít láhev a nalévat víno jemně, aby lehký sediment zůstal na dně láhve. Tento sediment vzniká přirozeným procesem kvašení. Prosecco vychlaďte na 8 °C a podávejte ve sklenici na bílé víno. Víno se nejlépe projeví, pokud se vypije do tří let od sklizně.
Původ hroznů
Prosecco se vyrábí z hroznů z velmi strmých vinic s výbornou expozicí slunečního světla, ve vysokých kopcích vesniček Collagù a San Gallo, ve Farra di Soligo (160-300 m n. m.). Půda je konglomerát ležící na nepříliš hluboké vrstvě jílu a vápence. Používá se systém "dvojitého obloukového rákosu" s hustotou výsadby 3 500 keřů na hektar. Výnos na hektar je 12 000 kg. Sklizeň je ruční, v posledních deseti dnech září.
Vinifikace
Vinifikace probíhá čištěním právě sklizených hroznů od obilek a jejich následným jemným vymačkáním. Později se odstraní slupky, aby se zabránilo rezavému zabarvení vína. Pomalé kvašení se udržuje při teplotě 18 stupňů po dobu 10-12 dnů. Poté se mladé víno dekantuje a uchovává ve speciální nerezové oceli pro řízenou stabilizaci při nízké teplotě. K přeměně na šumivé víno dochází v lahvi, bez odkalování. Základní víno se spolu s vybranými kvasinkami, které obsahuje, stáčí do lahví na jaře po sklizni (mezi 1. březnem a 30. červnem) a v lahvi přirozeně dozrává. Na konci kvašení víno zraje s přítomnými kvasinkami v láhvi po dobu nejméně 6-8 měsíců.
O vinařství La Farra
Vinice Azienda Agricola LA FARRA ve vlastnictví Nardi Giandomenica a jeho rodiny byly založeny na kopcích v okolí Farra di Soligo, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v oblasti Benátsko (Veneto). Tato rodina se po generace zabývá zemědělstvím a pěstováním vína. V současnosti rozvinula svůj výrobní systém s cílem získávat vysoce kvalitní hrozny tradičními technikami šetrnými k životnímu prostředí a zdokonalit tak svá vína. Aby mohla zaručit vysokou kvalitu výroby svých hroznů, rodina se osobně stará o všechny výrobní fáze: přesné prořezávání, zastřihávání letorostů na několik málo oček, pečlivý výběr doby sklizně, přičemž sklizeň se provádí vždy ručně. Obratné mísení technik pěstování a výroby vína s nejrozvinutější technologií zdůrazňují charakter těchto vín. Proto jsou Nardiho vína dobře známá svou tradicí, důsledností, stylem a kvalitou značky LA FARRA.
Více o vinařství La Farra se dozvíte zde →
Všechna naše Prosecca pěkně na jednom místě najdete tady →
Produkt obsahuje siřičitany.