Toto víno najdete v této kolekci:
- Typ
- Likér
- Objem
- 1 l
- Obsah alkoholu
- Nízký - od 6 - 11 % obj.
- Země původu
- Itálie
Zvláštností italského likéru Aperol je velmi nízký obsah alkoholu - 11 %. Aperol se podává velmi studený na ledu. Nejčastěji se však Aperol konzumuje jako součást světově známého koktejlu Aperol Spritz. Tento koktejl je podle časopisu Drinks international 6. nejprodávanějším koktejlem na světě. Zařadil se vedle takových hvězd jako je Negroni, Old Fashioned, Dry Martini, Margarita a Daiquiri.
Recept na Aperol Spritz a další koktejly z Prosecca najdete v našich Vínovinách →
Aperol a jeho historie
Psal se rok 1919, italská Padova se rozrůstala a měnila se v kosmopolitní evropské město. Aperitivy byly trendy a součástí italského života se stalo tzv. Aperitivo, po práci zajít do baru, dát si drink, něco malého k jídlu a pak jít domů na večeři. Dva bratři, Luigi a Silvio Barbieri, chtěli vytvořit nový, lehčí aperitiv, který bude vystihovat Padovu. A tím nápojem se stal Aperol.
První plakát likéru Aperol, zdroj: Campari
Bratři Barbieriové uvedli Aperol na trh v roce 1919 na mezinárodním veletrhu v Padově, což byla významná obchodní událost, jejíž součástí byla také "Campionara" – výstava věnovaná jídlu, cestování a životnímu stylu. Se svou jedinečnou oranžovou barvou, výraznými bylinnými tóny a rafinovanou hořkostí se Aperol stal šlágrem celého veletrhu.
Hvězdný koktejl Aperol Spritz
Slavný drink Aperol Spritz se zrodil teprve v padesátých letech. Perfektní poměr tří dílů italského Prosecca, dvou dílů Aperolu a jednoho dílu sody se stal oblíbeným nápojem po celé Itálii.
Během desetiletí se italské bary převlékly do ikonické oranžové barvy. Brzy se stal oblíbeným nápojem od Padovy po Francouzskou riviéru a šířil se dále. Aperol se nakonec stal nejprodávanějším alkoholickým nápojem v Itálii.
29. června 2012 se tisíce fanoušků Aperolu sjely na ikonické náměstí Piazza San Marco v Benátkách, aby se pokusily o zápis do Guinessovy knihy rekordů™ za "největší přípitek Aperol Spritz". Více než 2 600 lidí se připojilo a cinklo si koktejlem Aperol Spritz, aby se zapsali do historie. Nyní, o 100 let později, je Aperol populárnější než kdy předtím.
Rekord o největší přípitek koktejlem Aperol Spritz, zdroj: Campari
Naučte se, jak vyrobit perfektní Aperol Spritz →. Nebo zkuste jiný koktejl z Aperolu!
Recept na koktejl East 8 Hold Up
Připravte si 45 ml vodky, 15 ml Aperolu, 22 ml ananasového džusu, 15 ml čerstvé limetkové šťávy, 15 ml cukrového sirupu, 5 ml sirupu z mučenky.
Nalijte všechny ingredience do šejkru, přidejte led a protřepejte. Přeceďte přes čerstvý led do whiskovky a ozdobte polovinou marakuji a snítkou máty.
Recept na koktejl Aperol Sour
Na nadcházející svátky by se vám mohl hodit recept na elegantní drink Aperol Sour, který se vyznačuje jasnými citrusovými tóny doprovázenými jemnou hořkostí. Pokud použijete gin s tóny grapefruitu či citrusů, tak vytvoříte dokonalý pár, protože takový gin se hezky snoubí s citrusovými a hořkými grapefruitovými tóny Aperolu.
Na tento koktejl si připravte: 30 ml Aperolu, 30 ml ginu, 22 ml citronové šťávy, 7,5 ml cukrového sirupu, 15 ml vaječného bílku a 2 kapky Peychaud's Bitters.
Dejte všechny ingredience kromě Bitters do šejkru a promíchejte. Do šejkru přidejte led a znovu prošejkrujte. Přeceďte do vychlazené široké sklenice na stopce a zakápněte 2 kapkami Bitters.
Do koktejlů používejte vždy čerstvou citronovou šťávu, žádnou citronku!
zdroj: Steve The Bartender