Veneto/Benátsko

-
Skladem 37 ks
-
Zbývá více než 100 ks
-
Skladem 34 ks
"Ještě nebyli jsme na faře, už bys mě líbal na tváře..."
La FarraProsecco Superiore Valdobbiadene DOCG - Millesimato Brut, 2022
Cena329 Kč -
Skladem 45 ks
-
Skladem 36 ks
-
Skladem 34 ks
-
Zbývá 47 ks
-
Zbývá více než 100 ks
-
Zbývá více než 100 ks
-
Skladem 91 ks
-
Zbývá více než 100 ks
Benátsko
Benátsko (it. Veneto) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí v Itálii. Benátská vína spojují svůj osobitý charakter s kusem historie, neboť samotné centrum regionu, Benátky, jsou městem, které má co nabídnout.
Přes hory, přes moře
Vinařská oblast Benátsko se nachází na severovýchodě Itálie. Táhne se od Dolomit až k Jaderskému moři a její území pokrývají jak hory, tak nížiny protkané řekami a kanály. Region na jihu hraničí s Emilia-Romagna, na západě s Lombardií, na severozápadě s Trentino-Alto Adige, na severu s Rakouskem a na severovýchodě s Friuli Venezia Giulia. Hlavní město, Benátky, každoročně lákají miliony turistů na filmový festival nebo plavbu lodí po kanálech. Co ovšem dokonale doplní výlet po Benátkách, je samozřejmě jedinečné benátské víno.
Vinice se v Benátsku rozprostírají na březích Gardského jezera, v blízkosti Benátské laguny a na úpatí Dolomit. Stejně jako rozložení vinic, je i paleta pěstovaných odrůd opravdu široká: od Glery, Garganegy, Chardonnay a šedé Rulandy po výrazné modré odrůdy Corvina, Rabosa a Merlot. Do podvědomí většiny vínomilů se ovšem Benátsko dostalo spíše svými nejznámějšími vinařskými podoblastmi: Bardolino, Valpolicella a Soave, které se nacházejí v okolí města Verony, a Valdobbiadene a Conegliano přímo nad Benátkami. Ty vyprodukují miliony špičkových lahví ročně.
Subregiony Benátska, které stojí za to znát
Valpolicella
U vín z regionu Valpolicella hraje umění vinaře stejnou roli jako výběr terroir. V tomto regionu se vyrábějí čtyři klíčová vína: Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone della Valpolicella a Recioto della Valpolicella. Všechna jsou vyráběna ze stejných hroznů: Corvina, Corvinone, Rondinella a Molinara, vína jsou tedy odlišná pouze technikou výroby, konkrétně kupáže. Celosvětovým oblíbencem se stalo elegantní Amarone s chutí lesního ovoce, kakao a rozinek. Přirozený obsah alkoholu se v Amarone může blížit až k 17 %.
Soave
Ačkoli si Pinot Grigio v posledních deseti letech získalo velkou přízeň, Soave je pravděpodobně mezinárodně nejuznávanějším italským bílým vínem již od druhé poloviny 20. století. Nicméně, jako tomu bylo u jiných italských regionů, i Soave reagoval na svou popularitu přílišnou produkcí a zhoršením kvality, čímž jeho reputace klesla. Region je však nyní na vzestupu. Z hroznů Garganegy se zde dnes vyrábí špičková bílá vína Soave Classico DOC, která díky archivaci rozkvétají.
Bardolino
Klimatické podmínky jako v tomto regionu, je velmi těžké najít. Odrůdy hroznů se zde pěstují stejné jako v oblasti Valpolicella. Výsledná Bardolino Classico jsou pak vína ovocná s vůní třešní, černého rybízu a koření na pečení s výraznou kyselinkou a nádechem slanosti.
Valdobbiadene
Ach, to Prosecco! Co jiné, jsme si mohli nechat na konec. Pro výrobu oblíbeného Prosecca je v této oblasti pěstována převážně odrůda Glera. Pouze z této odrůdy se totiž smí to pravé Prosecco vyrábět. Díky tomu, že se vyrábí jinou metodou než Champagne, je o něco levnější. Ty nejlepší Prosecca pocházejí právě z této podoblasti a najdete je pod názvem Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.