Marsala

Marsala je jedním z nejslavnějších fortifikovaných vín na světě. Vyrábí se výhradně ve městě Marsala a okolí na západě Sicílie v Itálii

 

pohled na salinu v Marsale na Sicílii

 Typická salina v Marsale - západosicilská vína často mívají v dochuti lehce slanou linku.

 

 

Jak vznikla Marsala?

 

První Marsalu vyrobil anglický obchodník s vínem John Woodhouse, který se specializoval na distribuci portského, sherry a Madeiry a do Marsaly se dostal hříčkou osudu v roce 1770, kdy pro nepřízeň počasí přistál u západosicilských břehů. Objevil úžasnou zemi se skvělým jídlem a vínem a kromě sicilské pohostinnosti poznal obchodní potenciál tamních vín. V 18. století však nebylo snadné převézt lodí do Anglie víno tak, aby při plavbě a následné distribuci neztratilo na kvalitě. Důvodem tehdejší všeobecné obliby fortifikovaných vín proto byla jejich dlouhá doba trvanlivosti. Vysoký obsah cukru a alkoholu totiž funguje jako velmi kvalitní konzervant. A tak se první sicilská Marsala dostala na britský trh, kde rychle získala dobrou reputaci.

 

Velkým milovníkem Marsaly byl například admirál Nelson - o jeho lásce k Marsale až za hrob se dočtete v našich Vínovinách →

 

 

Moderní Marsala

 

Současná Marsala může být vyrobena až z deseti odrůd révy, včetně tradičních Grillo a Inzolia, moderního Catarratta, Pignatello, Nerello Mascalese a Damaschino a Nero d'Avola (jediná odrůda, která se pěstuje také mimo Sicílii). Nero d'Avola spolu s Pignatello a Nerello Mascalese dodávají barvu červeným vínům Rubino Marsala, která musí být vyrobena minimálně ze 70 % těchto odrůd.

 

aperitivo - je posezení s Marsalou a skvělým italským jídlem

Slavné italské aperitivo - tedy podvečerní posezení v baru s vínem a něčím k zakousnutí - na Sicílii snadno dodržíte se sklenkou (či dvěma) vychlazené Marsaly.

 

 

Jak se dělí Marsala

 

Dělení Marsaly podle délky zrání

 

 Rozlišujeme 5 kategorií podle délky stárnutí: fine, superiore, superiore riserva, vergine/soleras a konečně vergine/solera stravecchio.

 

Nejkratší dobu zraje Fine, většinou méně než rok. Superiore v sudech leží minimálně 2 roky. Superiore Riserva minimálně 4 roky. Prémiová vína s přívlastkem Vergine, nebo také Soleras, leží v sudech nejméně 5 let. Opravdu výjimečná vína Vergine/Soleras Riserva v sudech zrají minimálně 10 let. 

 

Dělení Marsaly podle barvy

 

Přívlastky oro, ambra a rubino odkazují se na barevný odstín vína.

 

Oro je zlatavá barva, tato Marsala se vyrábí jen z bílých odrůd. Ambra je jantarová Marsala, přičemž svou barvu získává z přidaného moštu. Rubino se vyrábí z modrých sicilských odrůd.

 

Dělení Marsaly podle její sladkosti

 

Secco, semisecco a dolce udávají množství cukru dané Marsaly.

 

Secco – suché obsahuje max. 40 g zbytkového cukru na litr. Semisecco – polosladké má 40–100 cukru g/l a Dolce – sladké 100 g/l a více. 

 

 

Vinařství Carlo Pellegrino

 

Vinařství Carlo Pellegrino sídlí v provincii Marsala a od svého založení na konci 19. století se specializuje na Marsalu. Dnes je však známé jako jedno z nejlepších vinařství na Sicílii a produkuje také úžasná bílá a červená tichá vína, nicméně typická sicilská Marsala je stále jejich vlajkovou lodí. To že, jsou ve výrobě fortifikovaných vín ve vinařství Pellegrino mistři dokládá i fakt, že si je jako svého oficiálního dodavatele mešních vín vybral samotný Vatikán!

 

7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu

 

čtěte v našich Vínovinách →

 

Nalezeno 9 produktů.

Zobrazeno 1-9 položek z 9

Aktivní filtry

Marsala

Marsala je jedním z nejslavnějších fortifikovaných vín na světě. Vyrábí se výhradně ve městě Marsala a okolí na západě Sicílie v Itálii

 

pohled na salinu v Marsale na Sicílii

 Typická salina v Marsale - západosicilská vína často mívají v dochuti lehce slanou linku.

 

 

Jak vznikla Marsala?

 

První Marsalu vyrobil anglický obchodník s vínem John Woodhouse, který se specializoval na distribuci portského, sherry a Madeiry a do Marsaly se dostal hříčkou osudu v roce 1770, kdy pro nepřízeň počasí přistál u západosicilských břehů. Objevil úžasnou zemi se skvělým jídlem a vínem a kromě sicilské pohostinnosti poznal obchodní potenciál tamních vín. V 18. století však nebylo snadné převézt lodí do Anglie víno tak, aby při plavbě a následné distribuci neztratilo na kvalitě. Důvodem tehdejší všeobecné obliby fortifikovaných vín proto byla jejich dlouhá doba trvanlivosti. Vysoký obsah cukru a alkoholu totiž funguje jako velmi kvalitní konzervant. A tak se první sicilská Marsala dostala na britský trh, kde rychle získala dobrou reputaci.

 

Velkým milovníkem Marsaly byl například admirál Nelson - o jeho lásce k Marsale až za hrob se dočtete v našich Vínovinách →

 

 

Moderní Marsala

 

Současná Marsala může být vyrobena až z deseti odrůd révy, včetně tradičních Grillo a Inzolia, moderního Catarratta, Pignatello, Nerello Mascalese a Damaschino a Nero d'Avola (jediná odrůda, která se pěstuje také mimo Sicílii). Nero d'Avola spolu s Pignatello a Nerello Mascalese dodávají barvu červeným vínům Rubino Marsala, která musí být vyrobena minimálně ze 70 % těchto odrůd.

 

aperitivo - je posezení s Marsalou a skvělým italským jídlem

Slavné italské aperitivo - tedy podvečerní posezení v baru s vínem a něčím k zakousnutí - na Sicílii snadno dodržíte se sklenkou (či dvěma) vychlazené Marsaly.

 

 

Jak se dělí Marsala

 

Dělení Marsaly podle délky zrání

 

 Rozlišujeme 5 kategorií podle délky stárnutí: fine, superiore, superiore riserva, vergine/soleras a konečně vergine/solera stravecchio.

 

Nejkratší dobu zraje Fine, většinou méně než rok. Superiore v sudech leží minimálně 2 roky. Superiore Riserva minimálně 4 roky. Prémiová vína s přívlastkem Vergine, nebo také Soleras, leží v sudech nejméně 5 let. Opravdu výjimečná vína Vergine/Soleras Riserva v sudech zrají minimálně 10 let. 

 

Dělení Marsaly podle barvy

 

Přívlastky oro, ambra a rubino odkazují se na barevný odstín vína.

 

Oro je zlatavá barva, tato Marsala se vyrábí jen z bílých odrůd. Ambra je jantarová Marsala, přičemž svou barvu získává z přidaného moštu. Rubino se vyrábí z modrých sicilských odrůd.

 

Dělení Marsaly podle její sladkosti

 

Secco, semisecco a dolce udávají množství cukru dané Marsaly.

 

Secco – suché obsahuje max. 40 g zbytkového cukru na litr. Semisecco – polosladké má 40–100 cukru g/l a Dolce – sladké 100 g/l a více. 

 

 

Vinařství Carlo Pellegrino

 

Vinařství Carlo Pellegrino sídlí v provincii Marsala a od svého založení na konci 19. století se specializuje na Marsalu. Dnes je však známé jako jedno z nejlepších vinařství na Sicílii a produkuje také úžasná bílá a červená tichá vína, nicméně typická sicilská Marsala je stále jejich vlajkovou lodí. To že, jsou ve výrobě fortifikovaných vín ve vinařství Pellegrino mistři dokládá i fakt, že si je jako svého oficiálního dodavatele mešních vín vybral samotný Vatikán!

 

7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu

 

čtěte v našich Vínovinách →

 

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.