Marsala
Marsala je jedním z nejslavnějších fortifikovaných vín na světě. Vyrábí se výhradně ve městě Marsala a okolí na západě Sicílie v Itálii.
Typická salina v Marsale - západosicilská vína často mívají v dochuti lehce slanou linku.
Jak vznikla Marsala?
První Marsalu vyrobil anglický obchodník s vínem John Woodhouse, který se specializoval na distribuci portského, sherry a Madeiry a do Marsaly se dostal hříčkou osudu v roce 1770, kdy pro nepřízeň počasí přistál u západosicilských břehů. Objevil úžasnou zemi se skvělým jídlem a vínem a kromě sicilské pohostinnosti poznal obchodní potenciál tamních vín. V 18. století však nebylo snadné převézt lodí do Anglie víno tak, aby při plavbě a následné distribuci neztratilo na kvalitě. Důvodem tehdejší všeobecné obliby fortifikovaných vín proto byla jejich dlouhá doba trvanlivosti. Vysoký obsah cukru a alkoholu totiž funguje jako velmi kvalitní konzervant. A tak se první sicilská Marsala dostala na britský trh, kde rychle získala dobrou reputaci.
Velkým milovníkem Marsaly byl například admirál Nelson - o jeho lásce k Marsale až za hrob se dočtete v našich Vínovinách →
Moderní Marsala
Současná Marsala může být vyrobena až z deseti odrůd révy, včetně tradičních Grillo a Inzolia, moderního Catarratta, Pignatello, Nerello Mascalese a Damaschino a Nero d'Avola (jediná odrůda, která se pěstuje také mimo Sicílii). Nero d'Avola spolu s Pignatello a Nerello Mascalese dodávají barvu červeným vínům Rubino Marsala, která musí být vyrobena minimálně ze 70 % těchto odrůd.
Slavné italské aperitivo - tedy podvečerní posezení v baru s vínem a něčím k zakousnutí - na Sicílii snadno dodržíte se sklenkou (či dvěma) vychlazené Marsaly.
Jak se dělí Marsala
Dělení Marsaly podle délky zrání
Rozlišujeme 5 kategorií podle délky stárnutí: fine, superiore, superiore riserva, vergine/soleras a konečně vergine/solera stravecchio.
Nejkratší dobu zraje Fine, většinou méně než rok. Superiore v sudech leží minimálně 2 roky. Superiore Riserva minimálně 4 roky. Prémiová vína s přívlastkem Vergine, nebo také Soleras, leží v sudech nejméně 5 let. Opravdu výjimečná vína Vergine/Soleras Riserva v sudech zrají minimálně 10 let.
Dělení Marsaly podle barvy
Přívlastky oro, ambra a rubino odkazují se na barevný odstín vína.
Oro je zlatavá barva, tato Marsala se vyrábí jen z bílých odrůd. Ambra je jantarová Marsala, přičemž svou barvu získává z přidaného moštu. Rubino se vyrábí z modrých sicilských odrůd.
Dělení Marsaly podle její sladkosti
Secco, semisecco a dolce udávají množství cukru dané Marsaly.
Secco – suché obsahuje max. 40 g zbytkového cukru na litr. Semisecco – polosladké má 40–100 cukru g/l a Dolce – sladké 100 g/l a více.
Vinařství Carlo Pellegrino
Vinařství Carlo Pellegrino sídlí v provincii Marsala a od svého založení na konci 19. století se specializuje na Marsalu. Dnes je však známé jako jedno z nejlepších vinařství na Sicílii a produkuje také úžasná bílá a červená tichá vína, nicméně typická sicilská Marsala je stále jejich vlajkovou lodí. To že, jsou ve výrobě fortifikovaných vín ve vinařství Pellegrino mistři dokládá i fakt, že si je jako svého oficiálního dodavatele mešních vín vybral samotný Vatikán!
7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu
-
Zbývá 49 ks
Marsala Fine - Rubino Dolce - DOC Sicilia - 0,75 L
Běžná cena279 KčCena239 Kč-40 Kč -
Zbývá 29 ks
-
Zbývá 15 ks
suchá Marsala
Carlo PellegrinoHoratio - Marsala SOM - Ambra Secco, 2011
Běžná cena489 KčCena449 Kč-40 Kč -
Zbývá 21 ksCarlo Pellegrino
Anita Garibaldi - Marsala DOC - Superiore - Ambra Dolce, 2012
Běžná cena499 KčCena459 Kč-40 Kč -
Zbývá 38 ks
-
Zbývá 19 ks
polosuchá Marsala
Carlo PellegrinoOld John - Marsala DOC - Superiore Riserva - Ambra Semisecco, 1998
Cena799 Kč -
Zbývá 8 ks
-
Zbývá 9 ks
-
Zbývá 17 ks
Marsala
Marsala je jedním z nejslavnějších fortifikovaných vín na světě. Vyrábí se výhradně ve městě Marsala a okolí na západě Sicílie v Itálii.
Typická salina v Marsale - západosicilská vína často mívají v dochuti lehce slanou linku.
Jak vznikla Marsala?
První Marsalu vyrobil anglický obchodník s vínem John Woodhouse, který se specializoval na distribuci portského, sherry a Madeiry a do Marsaly se dostal hříčkou osudu v roce 1770, kdy pro nepřízeň počasí přistál u západosicilských břehů. Objevil úžasnou zemi se skvělým jídlem a vínem a kromě sicilské pohostinnosti poznal obchodní potenciál tamních vín. V 18. století však nebylo snadné převézt lodí do Anglie víno tak, aby při plavbě a následné distribuci neztratilo na kvalitě. Důvodem tehdejší všeobecné obliby fortifikovaných vín proto byla jejich dlouhá doba trvanlivosti. Vysoký obsah cukru a alkoholu totiž funguje jako velmi kvalitní konzervant. A tak se první sicilská Marsala dostala na britský trh, kde rychle získala dobrou reputaci.
Velkým milovníkem Marsaly byl například admirál Nelson - o jeho lásce k Marsale až za hrob se dočtete v našich Vínovinách →
Moderní Marsala
Současná Marsala může být vyrobena až z deseti odrůd révy, včetně tradičních Grillo a Inzolia, moderního Catarratta, Pignatello, Nerello Mascalese a Damaschino a Nero d'Avola (jediná odrůda, která se pěstuje také mimo Sicílii). Nero d'Avola spolu s Pignatello a Nerello Mascalese dodávají barvu červeným vínům Rubino Marsala, která musí být vyrobena minimálně ze 70 % těchto odrůd.
Slavné italské aperitivo - tedy podvečerní posezení v baru s vínem a něčím k zakousnutí - na Sicílii snadno dodržíte se sklenkou (či dvěma) vychlazené Marsaly.
Jak se dělí Marsala
Dělení Marsaly podle délky zrání
Rozlišujeme 5 kategorií podle délky stárnutí: fine, superiore, superiore riserva, vergine/soleras a konečně vergine/solera stravecchio.
Nejkratší dobu zraje Fine, většinou méně než rok. Superiore v sudech leží minimálně 2 roky. Superiore Riserva minimálně 4 roky. Prémiová vína s přívlastkem Vergine, nebo také Soleras, leží v sudech nejméně 5 let. Opravdu výjimečná vína Vergine/Soleras Riserva v sudech zrají minimálně 10 let.
Dělení Marsaly podle barvy
Přívlastky oro, ambra a rubino odkazují se na barevný odstín vína.
Oro je zlatavá barva, tato Marsala se vyrábí jen z bílých odrůd. Ambra je jantarová Marsala, přičemž svou barvu získává z přidaného moštu. Rubino se vyrábí z modrých sicilských odrůd.
Dělení Marsaly podle její sladkosti
Secco, semisecco a dolce udávají množství cukru dané Marsaly.
Secco – suché obsahuje max. 40 g zbytkového cukru na litr. Semisecco – polosladké má 40–100 cukru g/l a Dolce – sladké 100 g/l a více.
Vinařství Carlo Pellegrino
Vinařství Carlo Pellegrino sídlí v provincii Marsala a od svého založení na konci 19. století se specializuje na Marsalu. Dnes je však známé jako jedno z nejlepších vinařství na Sicílii a produkuje také úžasná bílá a červená tichá vína, nicméně typická sicilská Marsala je stále jejich vlajkovou lodí. To že, jsou ve výrobě fortifikovaných vín ve vinařství Pellegrino mistři dokládá i fakt, že si je jako svého oficiálního dodavatele mešních vín vybral samotný Vatikán!
7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu