Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Marsala

Marsala

Aktivní filtry

Marsala

Marsala je jedním z nejslavnějších fortifikovaných vín na světě. Vyrábí se výhradně ve městě Marsala a okolí na západě Sicílie v Itálii

 

 

pohled na salinu v Marsale na Sicílii

 Typická salina v Marsale - západosicilská vína často mívají v dochuti lehce slanou linku.

 

 

Jak vznikla Marsala?

 

První Marsalu vyrobil anglický obchodník s vínem John Woodhouse, který se specializoval na distribuci portského, sherry a Madeiry a do Marsaly se dostal hříčkou osudu v roce 1770, kdy pro nepřízeň počasí přistál u západosicilských břehů. Objevil úžasnou zemi se skvělým jídlem a vínem a kromě sicilské pohostinnosti poznal obchodní potenciál tamních vín.

 

V 18. století však nebylo snadné převézt lodí do Anglie víno tak, aby při plavbě a následné distribuci neztratilo na kvalitě. Fortifikované víno bylo tehdy oblíbené pro jeho dlouhou trvanlivost. Vysoký obsah cukru a alkoholu totiž funguje jako velmi kvalitní konzervant. A tak se první sicilská Marsala dostala na britský trh, kde rychle získala dobrou reputaci.

 

Velkým milovníkem Marsaly byl například admirál Nelson - o jeho lásce k Marsale až za hrob se dočtete v našich Vínovinách →

 

 

Moderní Marsala

 

Současná Marsala může být vyrobena až z deseti odrůd révy, včetně tradičních Grillo a Inzolia, moderního Catarratta, Pignatello, Nerello Mascalese a Damaschino a Nero d'Avola (jediná odrůda, která se pěstuje také mimo Sicílii). Nero d'Avola spolu s Pignatello a Nerello Mascalese dodávají barvu červeným vínům Rubino Marsala, která musí být vyrobena minimálně ze 70 % těchto odrůd.

 

 

aperitivo - je posezení s Marsalou a skvělým italským jídlem

Slavné italské aperitivo - tedy podvečerní posezení v baru s vínem a něčím k zakousnutí - na Sicílii snadno dodržíte se sklenkou (či dvěma) vychlazené Marsaly.

 

Jak chutná fortifikované víno Marsala?

 

Nejběžnější příchutě tohto dezertního vína jsou vanilka, hnědý cukr, dušená meruňka a tamarind. Fortifikované víno Marsala se pohybuje od téměř suchého stylu po šťavnatě sladké a podává se mírně vychlazené kolem 12 °C. Pokud dostanete příležitost vyzkoušet špičkovou Marsalu, zažijete ještě větší škálu jemných chutí včetně morello třešně, jablka, sušeného ovoce, medu, tabáku, vlašského ořechu a lékořice.

 

 

Jak se dělí Marsala

 

Dělení Marsaly podle délky zrání

 

 Rozlišujeme pět kategorií podle délky stárnutí: fine, superiore, superiore riserva, vergine/soleras a konečně vergine/solera stravecchio.

 

Nejkratší dobu zraje Fine, většinou méně než rok. Superiore v sudech leží minimálně 2 roky. Superiore Riserva minimálně 4 roky. Prémiová vína s přívlastkem Vergine, nebo také Soleras, leží v sudech nejméně 5 let. Opravdu výjimečná vína Vergine/Soleras Riserva v sudech zrají minimálně 10 let. 

 

Dělení Marsaly podle barvy

 

Přívlastky oro, ambra a rubino odkazují se na barevný odstín vína.

 

Oro je zlatavá barva, toto fortifikované víno se vyrábí jen z bílých odrůd. 

Ambra je jantarová Marsala, přičemž svou barvu získává z přidaného moštu. 

Rubino je fortifikované víno vyrobené z modrých sicilských odrůd.

 

Dělení Marsaly podle její sladkosti

 

Secco, semisecco a dolce udávají množství cukru dané Marsaly.

 

Secco – suché obsahuje max. 40 g zbytkového cukru na litr

Semisecco – polosladké má 40–100 cukru g/l  

Dolce – sladké 100 g/l a více. 

 

Vaření s Marsalou

 

Marsala se nejčastěji používá při vaření k vytvoření ořechových, bohatých karamelizovaných omáček. Je to úžasná ingredience do kuchyně každého šéfkuchaře. Vaření jde většinou nejlépe se suchou Marsalou. Vyberte si Fine nebo Superiore pro nejlepší kvalitu, která se odrazí ve výsledném pokrmu.

 

Suchá Marsala se obvykle používá pro pikantní předkrmy, kde jim dodává oříškovou chuť. A ke karamelizaci hovězí svíčkové, hub, krůtího a telecího masa.

Sladká Marsala se obvykle používá k výrobě velmi sladkých a viskózních omáček. Běžně se s ním setkáte v dezertech, jako je zabaglione a hlavních jídlech s kuřecím nebo vepřovým hřbetem.

Sladkou Marsalu můžete nahradit suchou Marsalou, ale ne naopak. Pokud chcete mít doma pouze jednu lahev, tak si určitě vyberte suchou Marsalu, která je univerzálnější.

 

Obvykle je pro účely vaření nejlepší fortifikované víno Marsala základní kvality. Použijte „Fine“ nebo „Superiore“ Marsala barvy oro nebo ambra. Některé recepty vyžadují Ruby (rubino) Marsalu, ale to je vzácné.

 

Jak párovat Marsalu s pokrmy?

 

Fortifikované víno Marsala se báječně hodí k některým těžko párovatelným potravinám, jako je chřest, růžičková kapusta a čokoláda.

 

Jak dlouho vydrží Marsala otevřená?

 

Toto dezertní víno vydrží bez újmy otevřené zhruba měsíc. Pokud ho chcete uchovat déle, dejte ho na chladné tmavé místo a odsajte z lahve vzduch. Sláva vakuovačkám!

 

 

Vinařství Carlo Pellegrino

 

Vinařství Carlo Pellegrino sídlí v provincii Marsala a od svého založení na konci 19. století se specializuje na výrobu Marsalu. Dnes je však známé jako jedno z nejlepších vinařství na Sicílii a produkuje také úžasná bílá a červená tichá vína, nicméně typická sicilská Marsala je stále jejich vlajkovou lodí. To že, jsou ve výrobě fortifikovaných vín ve vinařství Pellegrino mistři dokládá i fakt, že si je jako svého oficiálního dodavatele mešních vín vybral samotný Vatikán!

 

7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu

 

čtěte v našich Vínovinách →

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.