- BIO
Suché bílé víno z vinařství Carlo Pellegrino pochází z řady Biosfera, která představuje pouze vína v bio kvalitě. Víno bylo vyrobeno z hroznů sicilských odrůd Catarratto a Grecanico, které uzrály na vinicích v Mazara del Vallo na západním výběžku Sicíle.
Terroir vinic určuje strukturované dobře propustné podloží vápenato-písčitého typu a podnebí sicilského vnitrozemí s velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí, maximální teploty v oblasti jsou však zmírněny silnými mořskými větry.
Víno bylo vyrobeno z ekologicky pěstovaných hroznů s plným respektem k podmínkám a místu, ze kterých pochází. Hrozny byly pečlivě vybrány a šetrně zpracovány. Víno zrálo 4 měsíce v nerezových tancích. Snoubí Catarratto - nejpěstovanější sicilskou odrůdu (60% vinic) a Grecanico, které je spíše známé jako Garganega, ze které se v Benátsku vyrábí slavné Soave.
DOPORUČUJEME
Víno je lahodné, lehce minerální a příjemně svěží s tóny citrusů a šalvěje. Má krásných 12,5 % alkoholu. Vynikající bude k pečenému králíkovi se šalvějí a citronem.
SICILSKÉ AUTOCHTONNÍ ODRŮDY
Garganega a Catarratto patří mezi drůdy, které jsou pro Sicílii signifikantní ba přímo ikonické. V minulosti se používaly převážně do směsí na výrobu Marsaly, nyní se ale stále více profilují jako kvalitní jednoodrůdová suchá vína, která pomalu ale právem získávají světový věhlas a tak se nyní dají pořídit za skvělou cenu!
Sicílie má pro pěstování hroznů révy vinné skvělé podmínky. V této oblasti pořád a velmi intenzivně fouká. Vítr hrozny chrání před přehřátím i plísňovými chorobami. Ve zdravých hroznech se pak zachová pěkná kyselinka a dobrá ovocnost, která vás v každé lahvi potěší společně s minerální slaností danou písčitým podložím v blízkosti moře.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo Portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd jako je například Syrah.
Všechna naše vína z vinařství CARLO PELLEGRINO najdete zde >>
klasická Itálie - květy a ovoce v jednom
Produkt obsahuje siřičitany.