Sicílie

Sicílie

Aktivní filtry

Sicílie

Sicílie je křižovatkou ve Středozemním moři s dlouhou historií vinařství a nejjižnější region Itálie. Víno se zde pěstuje 3 000 let. Více než 65 původních odrůd vína najdete pouze tady a nikde jinde. Ostrov kdysi proslavila dezertní sladká vína a později fortifikovaná Marsala. V současnosti si však světové uznání získávájí sicilská tichá vína pocházejí z apelací IGT Terre Siciliane a Sicilia DOC.

 

Prozkoumejte Sicílii

 

Od teplých vod Tyrhénského moře po zasněžené vrcholky Etny. Sicílie má většinu podnebí, které se nachází ve zbytku celé Itálie, soustředěné na jednom krásném ostrově.

 

Na Sicílii najdete několik důležitých autochtonních (původních) odrůd. Mezi nejvýznamější bílé patří jednoznačně GrilloCatarrattoGrecanico (Garganega) a Inzolia.

 

Mezi autochtonní červené odrůdy patří historicky významné a v posledních letech velmi populární Nero d´Avola a mezi vinaři i konzumenty vysoce ceněné Nerello Mascalese

 

Od roku 2011 se všechna vína odrůd Catarratto, Inzolia a Nerello Mascalese klasifikují v rámci apelace Terre Siciliane IGT, zatímco odrůdy Grillo a Nero d´Avola pojímá nově vytvořená apelace Sicilia DOC

 

Sicílie je domovem ikonického fortifikovaného vína Marsala. Najdete zde také bohatá, plná, sytě zbarvená červená vína s chutí zralého ovoce, jako jsou vína vyrobená z hroznů Nero d'Avola. Zároveň zde najdete pikantní a osvěžující bílá vína, která se velmi hodí k mořským plodům, jako jsou ta z odrůdy Grillo.

 

Sicílie je místo, které splní vaše očekávání. Například většina zde vysazených hroznů jsou bílé odrůdy, nikoli modré, a to i přes teplé klima. Půda zde není jen sopečná, přestože se zde nachází nejvyšší evropská sopka.

 

 

 

Západní Sicílie

 

Západní Sicílie je kraj razovitý, rozpálený, ošlehaný mořskými větry. Z hlediska pěstování vína je nejdůležitější to, že horké subtropické klima ostrova (do Afriky je to odsud, co by kamenem dohodil) neustále ochlazují mořské větry. Réva proto není vystavena riskantním úmorným vedrům. Navíc teplotní rozdíly mezi dnem a nocím zajišťují pěknou kyselinku. Vína nejsou fádní. Mají ovocný svěží projev a v jejich chuti se projevuje vysoký obsah soli v půdě.

 

 

 Věděli jste, že…?

 

Hrozny se pěstují na Sicílii 3 000 let.

 

Julius Caesar měl prý rád sicilská vína, zejména Mamertino.

 

Na Sicílii je 23 apelací DOC a 1 DOCG apelace (nejvyšší označení italského vína).

 

Více než 30 % sicilských vinic je pěstováno v ekologickém režimu.

 

24 % povrchu Sicílie tvoří hory.

 

Etna je nejvyšší horou Itálie (mimo Alpy).

 

Bílé odrůdy jsou vysázeny na 64 % vinic.

 

Sicílie je největší ostrov ve Středozemním moři.

 

 

Terroir Sicílie

 

Sicílie má teplé středomořské klima, kvanta slunečního svitu a hodně tepla. Červená a bílá vína jsou svěží a s vysokým obsahem kyselin. Pojďme zjistit, jak terroir Sicílie pomáhá vytvořit tuto krásnou tapisérii.

 

Sicílie terroir

mapa Sicílie z pohledu terroir (zdroj: Winefolly)

 

Starověké větry přinášejí vodu do sicilských vinic

 

Na Sicílii spadne ročně méně než 550 mm srážek, což se blíží naprostému minimu pro přežití vinné révy. Přístup k zavlažování je obtížný a producenti vín tedy spoléhají na dešťové srážky, aby udrželi svou úrodu při životě. To znamená, že mnoho vinic na Sicílii je obhospodařováno tzv. suchým způsobem (bez přidané vody na zavlažování).

 

Pěstitelé vinné révy na Sicílii však vědí, že některé starověké větry (větry znali středomořští námořníci po tisíciletí) mohou do jejich vyprahlých vinic přinášet srážky. Vinice na severním a východním pobřeží ostrova dostávají více srážek díky dvěma klíčovým větrům: Scirocco a Maestrale.

 

Například na vinicích na východních svazích Etny naprší 1 200 mm! To je více než dvojnásobek průměru. Tyto oblasti jsou známé tím, že jsou schopny produkovat svěží vína, částečně díky vodě, kterou přinášejí větry.

 

Zatímco teplé větry ze západu (Ponente) a jihu (Sahara) zajišťují velmi dlouhé vegetační období pro modré odrůdy, což vede k plnému, robustnímu stylu červených sicilských vín.

 

Jak vidíte, větry jsou pro Sicílii opravdu důležité a můžeme říct, že pomáhají vyrábět skvělá vína.

 

Jak vítr přináší déšť na Sicílii

 

Scirocco je teplý a vlhký vítr, který fouká z jihovýchodu a pohlcuje vlhkost, když proudí nad Středozemním mořem. Když narazí na východní svahy Etny a pohoří poblíž Messiny, vyžene vlhkost vzhůru, což způsobí kondenzaci a nakonec déšť.

Vítr Maestral, také známý jako Mistral, je chladný a vlhký vítr, který vane ze severu a sráží vlhkost na návětrných horských svazích na severu Sicílie.

 

Hory a nadmořská výška spoluvytvářejí svěžest sicilských vín

 

Hory jsou pro terroir Sicílie velmi důležité, protože teplota klesá s nadmořskou výškou, a protože jsou velké rozdíly mezi denní a noční teplotou. Hrozny vysazené ve vyšších nadmořských výškách mohou produkovat velmi svěží vína, protože hrozny mají kyselejší a čerstvou ovocnou chuť. Carricante, Catarratto a Nerello Mascalese - všechny tyto odrůdy velmi dobře prosperují ve vyšších nadmořských výškách.

 

Vyšší nadmořská výška znamená vyšší aroma, čerstvé ovocné příchutě, nižší hladinu alkoholu a vyšší kyselinu.

Je to proto, že na každých 100 m nadmořské výšky klesne teplota o 0,6 °C. Ve vinicích, které leží ve výšce nad 1 000 m, se průměrná teplota může pohybovat od 22 °C do 16 °C. Klima se na Sicílii mění velmi rychle.

Zároveň jsou zde vinice vysázené na úrovni moře a hrozny, které milují teplo, jako Grillo a Nero d'Avola. V těchto klimatických podmínkách se vyrábějí bílá a červená vína s plnějším tělem.

 

Ale je tu ještě jeden trik, díky kterému vinohradníci na Sicílii vyhrávají boj s horkem, a to rozdíly denních a nočních teplot. Když jsou noci chladné, hrozny si zachovají kyselost a chuť, díky tomu vznikají svěží vína navzdory dennímu horku. Přes den je velké vedro, teploty dosahují i více než 40 °C, zvláště v centrální Sicílii, jejíž klima neovlivňuje moře. Teplota v noci klesá na 18 °C, u moře bývá teplota ještě nižší. Bez chladných nocí by bylo téměř nemožné vytvořit svěží vína.

Změna teploty je zásadní pro zachování kyselosti a jemných ovocných a květinových vůní, které se nacházejí v hroznech odrůd jako je Carricante, Frappato, Nero d'Avola, Catarratto a Nerello Mascalese.

 

Tak teď už víte, jak mohou na Sicilii, kde vinná réva zažívá stres z horka a sucha, vznikat krásná svěží bílá a červená vína.

 

 

Sicílie vinice s vápencovou půdou

 sicilské kopcovité vinice s vápencovým podložím

 

Jedna odrůda, mnoho různých stylů

 

Jednou z nejzajímavějších věcí na Sicílii je, že pokud vezmete jednu odrůdu jako je například Nero d’Avola a zasadíte ji u moře, výsledné víno bude zralé a plné s vyšším objemem alkoholu.

Pokud stejnou odrůdu zasadíte ve vyšší nadmořské výšce v centru Sicílie, získáte víno, které je svěží a jemné s květinovým aroma a méně intenzivními taniny. Jedna odrůda, více stylů pro zákazníky, to je ideální terroir.

 

Půda na Sicílii pomáhá udržovat vinice v chladu

 

Půda na Sicílii je chladná – a to doslova! Je chladnější než mnoho jiných půd, protože je z uhličitanu vápenatého, tedy z křídy. To znamená, že má bílou barvu, tedy odráží sluneční světlo a teplo a dobře drží vodu, kterou také udržuje chladnou.

 

Tyto půdy mají tendenci produkovat lehčí vína světlejších barev, vyšší úrovní kyselosti a s vyšším aroma, což je cesta k elegantním, svěžím vínům.

 

Po celé Sicílii můžeme najít půdy bohaté na uhličitan vápenatý (křída, sádrovec a vápenec) a stejné půdy můžeme vidět také ve velkých vinařských oblastech po celém světě, například v Burgundsku a v Champagne.

 

 

Sicílie vápencová půda

  Půdy na bázi vápence pomáhají udržovat vinnou révu chladnou. Díky tomu je zachována v hroznech kyselinka a vznikají svěží vína. (zdroj Winefolly)

 

 

Sopečné půdy vytvářejí texturovaná, pikantní vína

 

Existuje několik vybraných míst na Sicílii, kde se v půdě nenachází uhličitan vápenatý. Ty jsou soustředěny kolem sopek. Půdy, které najdeme v okolí Etny a některých ostrovů kolem Sicílie, jako je Pantelleria či Liparské ostrovy, jsou vulkanické. Tyto půdy jsou zcela odlišné; jsou sytě zbarvené, často černé a plné minerálů. To znamená, že vína z těchto půd mají minerální chuť, někdy popisovanou jako kamenitou nebo železitou. Červená vína mají také hodně tříslovin, díky čemuž jsou to vína poměrně robustní a velmi vhodná k vínu.

 

Odrůdám Nerello Mascalese a Carricante se v těchto vulkanických půdách daří a jsou svěží s intenzivně parfémovanými vůněmi.

V těchto sopečných půdách se také daří aromatickým odrůdám, jako je Zibibbo (Muškát), který se pěstuje na Pantellerii a Malvasii, která se pěstuje na Liparských ostrovech. Tato vína jsou sladká s intenzivní vůní broskví a zimolezu.

 

Písčité půdy vytvářejí lehká, elegantní vína

 

A konečně, pokud jste někdy navštívili Sicílii, pravděpodobně jste viděli písečnou pláž. Písčité půdy, které se často vyskytují na jižní části ostrova, umožňují vyrábět vína, která jsou elegantní, aromatická a jemná. Odrůdě Frappato se na těchto půdách velmi dobře daří a vyrábějí se z ní lehce zbarvená, osvěžující, šťavnatá červená vína.

 

Vinařství Carlo Pellegrino

 

Vinařství Carlo Pellegrino sídlí v Marsale, a jak název napovídá, původně se soustředilo hlavně na výrobu proslule Marsaly. Dnes patří mezi nejdůležitější sicilská vinařství, jeho vinice se rozkládají v těch nejlepších polohách západní Sicílie a kromě Marsaly vyváží do celého světa úžasná bílá a červená tichá vína. Carlo Pellegrino je dokonce oficiálním dodavatelem mešních vín pro Vatikán! To je důkaz, že jejich vína jsou naprosto božská;-)

 

Více o vinařství Carlo Pellegrino se dozvíte zde →

 

Přečtěte si na blogu

 

Marsala - skvělé dezertní víno nejen ze Sicílie

 

7 důvodů, proč pít Marsalu

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.