Tuto lahev najdete v této kolekci:
- Barva vína
- Červené
- Typ
- Fortifikované
- Odrůda
- Nero d´Avola
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Sladké
- Obsah alkoholu
- Vysoký - nad 16 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Marsala
- Typ produktu
- Lahve
Víno je vyrobeno z intenzivně aromatické odrůdy Nero D'Avola. Skvěle se snoubí s dezerty a čokoládou, ale dobře si jej vychutnáte i jako dezert sám o sobě. Tato Marsala má krásnou ovocnou chuť s tóny červených bobulí - malin a ostružin, s jemnou vůní fialek.
Jednotlivé druhy Marsaly se rozlišují podle barvy, sladkosti a délky zrání v sudech.
Rubino znamená, že se víno vyrábí jen z modrých sicilských odrůd. Přívlastek Dolce samozřejmě značí sladké víno (minimálně 100 g zbytkového cukru/l). Marsaly typu Fine stráví v sudu nejkratší dobu - většinou méně než rok.
Fortifikované víno Marsala
Marsala má na Sicílii svou apelaci (DOC) a stejně jako portské, sherry nebo Madeira se vyrábí metodou fortifikace, což v praxi znamená, že jejich kvašení je zastaveno přidáním čistého destilátu. Ve vínech tím pádem zůstává vyšší zbytkový cukr a díky přidání i alkohol.
Existuje Marsala červená, zlatavá i jantarová. Některé Marsaly zrají v sudu jen krátce, jiné třeba pět až deset let!
Kdo by se Marsaly bál, ať se nebojí. Marsala nemusí být jen sladká. Když si naše Veronika na Sicílii v Marsale objednala suchou Marsalu, vyšel se ji z trattorie poklonit i kuchař!!! Takový turistický úkaz tam tak často nemívají. Pozor ale, i suchá Marsala může mít podle apelačních pravidel až 40 g zbytkového cukru;-)
Ochutnejte Marsalu Horatio Ambra Secco (na památku velkého propagátora Marsaly admirála Nelsona), která je tak suchá, že má cukru jen 15 g.
Kolik sudů Marsaly čítala roční objednávka admirála Nelsona?
Kdo a kdy Marsalu vyrobil jako první na světě?
Proč je pití Marsaly angličtější než čaj o páté?
Všechno o Marsale (a ještě víc) se dozvíte v našich Vínovinách →
Vinařství Carlo Pellegrino a Marsala
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu a přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na fortifikované proslulé víno Marsala (obdoba sherry, Madeiry nebo portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii netypických odrůd jako je například Syrah.
Více vín z proslulého sicilského vinařství Carlo Pellegrino najdete zde →
Skoro tak dobré jako Portské.
Perfektni "portske"
Výborné, sladké, chutnalo mi jako desert ke kávě.
výborné - to nemá chybu
Produkt obsahuje siřičitany.