- -375 Kč
- Vyprodáno

V kolekci SICILSKÁ BÍLÁ ochutnáte tyto odrůdy:
Catarratto je italská bílá odrůda pěstovaná především na Sicílii, kde je nejrozšířenější odrůdou. Catarratto dokáže vyrobit plná vína s citrónovými tóny.
Ve vinařství Carlo Pellegrino rostou keře odrůdy Catarratto na vinicích o ploše 17,5 ha v nadmořské výšce 150 m nad mořem. Půda je vápenito písčitá, patří k červeným půdám Středomoří. Vnitrozemí Sicílie zažívá prudké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Hrozny byly sklízeny ve druhé polovině září.
CATARRATTO Kelbi je víno s ovocným aroma s výraznými tóny hrušek a aromatických bylin jako je šalvěj, ucítíte také anýz a pomerančový květ. Bude skvělé s rybami třeba s fenyklem, korýši, s zeleninovým kuskusem, s pastou s humrem nebo plněnými kalamáry.
Inzolia je naším největší degustačním překvapením! Zajímavostí je, že tato odrůda se pěstuje nejen na Sicílii, ale i v přímořském Toskánsku v oblasti Maremma, kde je známá jako Ansonica.
Sicílie má pro pěstování hroznů révy vinné skvělé podmínky. V této oblasti pořád a velmi intenzivně fouká. Vítr hrozny chrání před přehřátím i plísňovými chorobami. Ve zdravých hroznech se pak zachová pěkná kyselinka a dobrá ovocnost, která vás v každé lahvi potěší společně s minerální slaností danou písčitým podložím v blízkosti moře.
TARENI - Insolia - příjemné, svěží a v dobrém slova smyslu "lehké" bílé víno jen s 11,5 % alkoholu. Takových v nabídce moc nemáme. Je to ideální víno na skleničku třeba už k obědu. Potěší vás tóny sladkých hrušek, žlutého melounu a žlutých broskví (odtud žlutá zadní etiketa ;-). Celkově je to takové milé víno. Úplně ho vidíme ke špagetám vongole.
GIBELE Zibibbo - nezvyklý styl velmi aromatické odrůdy zpracované "do sucha". Toto víno je pojmenováno podle hory na ostrově Dammusi. Vyznačuje se dlouhotrvající a intenzivní vůní jasmínu a muškátu (testovali jsme otevřené v pokojové teplotě přes 24 hod), doladěné velmi svěží chutí s výraznými tóny citrónů a zelených jablek.
Zkuste si k němu udělat céviche ze pstruha s koriandrem a chilli a dejte nám vědět, jak vám tato asijská variace na mexický pokrm s českou rybou a sicilským vínem chutnala ;-)
Grillo je nejznámější svěží sicilské bílé víno s typickou vůní pomerančových květů ve třech provedeních:
CENT´ARE - Grillo - hrozny pochází z několika vinic v oblasti Mazara del Vallo - 150 m.n.m. Víno je krásně lehké, má jen 12% alkoholu, velmi dobře se pije ihned po otevření. Doporučujeme s ním moc neotálet (ani po otevření, ani ve sklepě). Dokonalou mnemotechnickou pomůckou si zapamatujete, že Grillo je nejlepší ke grilované rybě a nebo k tradičním sicilským těstovinám busiate alla trapanese s pestem z čerstvých rajčat.
IL SALINARO - Grillo - hrozny pochází ze 4 vybraných vinic u Petrosina v blízkosti solných pánví (salin - odtud pochází jeho jméno). Vinice se nachází 800 m od moře, tj. v 0 m.n.m. V porovnání s Centarem je toto Grillo minerálnější a plnější. Ve vůni má tóny mandloňových květů, v chuti (se) budete hádat o tóny pomerančů, citrónů a grapefruitů. S Terezou jsme se shodly na párování Salinara s mořským vlkem v solné krustě (ze soli a sněhu).
GAZZEROTTA - Grillo Superiore - hrozny pochází jen z jedné vinice v oblasti Mazara del Vallo, 20 m.n.m., na které rostou 35 let staré keře. Ty jsou zde extrémně sužované suchem a horkem, takže dávají jen malou úrodu ovšem velmi zralých a koncentrovaných hroznů. Víno je tak komplexní, že jsem si zprvu myslela, že zrálo v bariku. Je lepší ho nechat chvíli vydechnout, klidně i půl dne. Také doporučuji nevypít lahev večer předcházející pracovnímu dni, protože je i velmi silné, má 14 % alkoholu! Díky své persistenci v lednici vydrží i na týdenní popíjení po skleničkách. S přehledem bude dobře sekundovat pečenému masu nebo rizotu s bílými fazolemi a bazalkou.
Západní Sicílie je kraj razovitý, rozpálený, ošlehaný mořskými větry. Z hlediska pěstování vína je nejdůležitější to, že horké subtropické klima ostrova (do Afriky je to odsud, co by kamenem dohodil) neustále ochlazují mořské větry. Réva proto není vystavena riskantním úmorným vedrům. Navíc teplotní rozdíly mezi dnem a nocím zajišťují pěknou kyselinku. Vína nejsou fádní. Mají ovocný svěží projev a v jejich chuti se projevuje vysoký obsah soli v půdě.
Na Sicílii najdete několik důležitých autochtonních (původních) odrůd. Mezi nejvýznamější bílé patří jednoznačně Grillo, Catarratto, Grecanico (Garganega) a Inzolia.
Mezi autochtonní červené odrůdy patří historicky významné a v posledních letech velmi populární Nero d´Avola a mezi vinaři i konzumenty vysoce ceněné Nerello Mascalese.
Od roku 2011 se všechna vína odrůd Catarratto, Inzolia a Nerello Mascalese klasifikují v rámci apelace Terre Siciliane IGT, zatímco odrůdy Grillo a Nero d´Avola pojímá nově vytvořená apelace Sicilia DOC.
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu a přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na fortifikované proslulé víno Marsala (obdoba sherry, Madeiry nebo portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii netypických odrůd jako je například Syrah.
Více vín z proslulého sicilského vinařství Carlo Pellegrino najdete zde →
vynikající
Produkt obsahuje siřičitany.