- -195 Kč
- Vyprodáno
Vína v kolekci
- Carlo Pellegrino | Marsala Fine - Rubino Dolce - DOC Sicilia - 0,75 L
- Carlo Pellegrino | Tareni - Chardonnay - Terre Siciliane IGT, 2021
- Carlo Pellegrino | Gazzerotta - Nero d´Avola -Terre Siciliane IGP, 2021
- Carlo Pellegrino | Kelbi - Catarratto - Terre Siciliane IGT, 2022
- Carlo Pellegrino | Gazzerotta - Malbec - Terre Siciliane IGT, 2020
- Carlo Pellegrino | Pantelleria - Passito - Liquoroso DOC, 2021
Nejlepší vína ze Sicílie
To nejlepší ze sicilského vinařství Carlo Pellegrino... no, co tak vybrat, když nám chutná všechno, co nám Giuseppe přiveze na ochutnávku.
Jak by ne, když Sicílie má skvělé podmínky pro pěstování vína a pochází odsud 65 autochtonních (původních) odrůd vína.
Sicílie je domovem ikonického fortifikovaného vína Marsala. Najdete zde také bohatá, plná, sytě zbarvená červená vína s chutí zralého ovoce, jako jsou vína vyrobená z hroznů Nero d'Avola. Ale úplně nejvíc na Sicílii pěstují bílé odrůdy, a to na 64 % vinic.
Pojďme si představit ty, které na vás čekají v této kolekci.
Grillo
Grillo je jedna z původních sicilských bílých odrůd vína. Jedná se o velmi svěží víno a úplně nejlepší je ke grilované rybě.
Catarratto
Nejrozšířenější bílá odrůda na Sicílii. Plné víno s citrónovými tóny. Bude se vám líbit. Ca-ta-rra-tto. A s čím? S rybou, s kuskusem, s plněnými kalamáry.
Malbec
Svěží Malbec z panenské sklizně s balzamikovými tóny. Vyzkoušejte jak se Siciliáni vypořádali s touto původně francouzskou odrůdou a dnes národní argentinskou odrůdou. Naservírujte si k němu výrazné sýry a až porostou houby, tak těm bude také slušet.
Nero d'Avola
Z hroznů Nero d'Avola se rodí tmavě červené víno s granátovými odstíny, které vám ukáže komplexní vůni červených bobulí, švestek, třešní Marasca a fialek. Chuť je jemná a dobře strukturovaná, s příjemnými tóny červených bobulí a sušených švestek a s lehkým náznakem rozmarýnu. Víno se hodí k tmavým omáčkám, k pokrmům z hub, ke zvěřině a k vepřovému masu.
Zibibbo
Bílá odrůda Zibibbo, která roste na ostrově Pantelleria na Sicílii, se stala součástí světového dědictví UNESCO. Je to sladké víno s omamnou aromatikou. Dezert sám! Nebo k italským sušenkám Cantuccini. Dále ho můžete servírovat k dezertům z ricotty, medu a opečených piniových oříšků.
Nero d'Avola - Marsala
Tato Marsala vyrobená z aromatické odrůdy Nero d'Avola se skvěle se snoubí s dezerty a čokoládou, ale dobře si ji vychutnáte i jako dezert sám o sobě. Marsala má krásnou ovocnou chuť s tóny červených bobulí - malin a ostružin, s jemnou vůní fialek.
O vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil v provincii Trapani vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino, které vede už šestá generace rodiny Pellegrinů.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína z pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd, jako je například Syrah.