- -201 Kč
- víno nejen pro papeže

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Už jste někdy pili víno z vinařství, které dodává na papežský stolec? Přední sicilské vinařství Carlo Pellegrino je exkluzivním dodavatelem mešních vín do Vatikánu. A to proto, že fortifikovaná vína, na která jsou u Carla machři, díky obsahu destilátu velice dlouhou dobu nepodléhají zkáze, takže vydrží otevřená od obřadu do obřadu, což je velmi praktické.
Jednotlivé druhy Marsaly se rozlišují podle barvy, sladkosti a délky zrání v sudech.
Rubino znamená, že se víno vyrábí jen z modrých sicilských odrůd. Přívlastek Dolce samozřejmě značí sladké víno (minimálně 100 g zbytkového cukru/l). Marsaly typu Fine stráví v sudu nejkratší dobu - většinou méně než rok.
7 důvodů proč pít Marsalu najdete v našem článku na Vínovinách →
Podívejte se také na kolekce SICILSKÁ BÍLÁ a SICILSKÁ ČERVENÁ, nebo na kolekci LIMONCELLO ZDARMA.
Marsala má na Sicílii svou apelaci (DOC) a stejně jako portské, sherry nebo Madeira se vyrábí metodou fortifikace, což v praxi znamená, že jejich kvašení je zastaveno přidáním čistého destilátu. Ve vínech tím pádem zůstává vyšší zbytkový cukr a díky přidání i alkohol.
Existuje Marsala červená, zlatavá i jantarová. Některé Marsaly zrají v sudu jen krátce, jiné třeba pět až deset let!
Kdo by se Marsaly bál, ať se nebojí. Marsala nemusí být jen sladká. Když si naše Veronika na Sicílii v Marsale objednala suchou Marsalu, vyšel se ji z trattorie poklonit i kuchař!!! Takový turistický úkaz tam tak často nemívají. Pozor ale, i suchá Marsala může mít podle apelačních pravidel až 40 g zbytkového cukru;-)
Ochutnejte Marsalu Horatio Ambra Secco (na památku velkého propagátora Marsaly admirála Nelsona), která je tak suchá, že má cukru jen 15 g.
Kdo a kdy Marsalu vyrobil jako první na světě?
Proč je pití Marsaly angličtější než čaj o páté?
Co má společné Marsala a Anita Garibaldi?
Všechno o Marsale (a ještě víc) se dozvíte zde →
Častokrát se k dezertním vínům bráníme, protože nevíme, co s nimi. S Marsalou se dá ale úžasně vařit - třeba kuře na marsale - a následně snoubit a následně popíjet namísto odpoledního dezertu. Navíc vám vydrží otevřená dlouho a dlouho. Je totiž kromě cukru konzervovaná vysokoprocentní vínovicí. S nadcházející jahodovou sezónou také přichází čas na jednu sicilskou lahůdku - lahodný krém zabaione. Recept na tuhle sladkou tečku v kombinaci s jahodami jsme vám sepsaly v našich Vínovinách. Marsala se ale perfektně hodí i do známějšího tiramisu.
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu a přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na fortifikované proslulé víno Marsala (obdoba sherry, Madeiry nebo portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii netypických odrůd jako je například Syrah.
Více vín z proslulého sicilského vinařství Carlo Pellegrino najdete zde →
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.