- -355 Kč
Vína v kolekci
- Carlo Pellegrino | Tareni - Frappato - Terre Siciliane IGT, 2021
- Carlo Pellegrino | Rinazzo - Syrah - Terre Siciliane IGT, 2017
- Carlo Pellegrino | Gazzerotta - Malbec - Terre Siciliane IGT, 2020
- Carlo Pellegrino | Ulysse - Etna DOC, 2020
- Carlo Pellegrino | Passimora - Nero d'Avola - Appassimento - DOC Sicilia, 2021
- Carlo Pellegrino | Gazzerotta - Nero d´Avola -Terre Siciliane IGP, 2021
Červená vína ze Sicílie
V kolekci SICILSKÁ ČERVENÁ ochutnáte tyto odrůdy:
SYRAH
Vinice, kde rostou hrozny tohoto Syrahu, se nacházejí v oblasti s drsným podnebím. Rinazzo je písečný, téměř pouštní kraj. Réva odrůdy Syrah je vystavena ostrým teplotním rozdílům mezi dnem a nocí, které jsou typické právě pro pouštní oblasti. Půdní profil spolu s klimatickými podmínkami utváří jedinečný charakter tohoto vína. Je jemné a zároveň kořeněné. Víno se dále upravuje metodou dlouhé macerace při kontrolované teplotě až do konce alkoholového kvašení. Dalších minimálně 24 měsíců zraje v ocelových nádržích a barikových sudech.
Ve vůni květinové tóny růží s vůní granátového jablka, červených bobulí a tóny černého pepře. V chuti je víno sametové a dobře strukturované, s pikantními tóny hřebíčku, příjemnými náznaky třešně Marasca a švestkami a tóny rozmarýnu.
MALBEC
První sicilský Malbec (panenská sklizeň) z vinařství Carlo Pellegrino, který byl vypěstován v malé vinicici o rozloze 2,4 hektaru v centru Gazzerotty, Mazara del Vallo v provincii Trapani. Půda ve vinici je jílovitá, bohatá na minerály. Nadmořská výška vinice je pouhých 20 m nad mořem. Oblast je velmi chudá na srážky a přes den jsou zde vysoké teploty. Hrozny byly sbírány ve druhé polovině září.
FRAPPATO
Pít Frappato je jako skočit do obřího bazénu pestrobarevných plastových kuliček. Typické Frappato - původní odrůda ze Sicílie - má v chuti granátové jablko, slaďoučkou jahodu, bílý pepř, tabák a hřebíček. Mimo Sicílii se s touto odrůdou nesetkáte. Frappato je jedno z mála červených vín, které se nebere příliš vážně. Voní sladce po ovoci a má světle červenou barvu. Frappato může být geneticky příbuzné se Sangiovese (jedno z nejlepších italských červených vín). Navíc je pěstováno na vinicích v okolí sopky Etny.
TARENI - Frappato je jasně červené víno s akcenty tmavě modré barvy. Ve vůni intenzivní aroma červených bobulí, sušených švestek a fialek. V chuti ovocné, plné, s tóny švestek a třešní, s nádechem sušeného ovoce a granátového jablka.
NERO D'AVOLA
nejdůležitější sicilská modrá odrůda s typickou vůní třešní ve třech provedeních:
Nero d'Avola je sicilská národní odrůda, která se dříve používala převážně do kupáží, nyní však stále více dokazuje svou svébytnost. Nejdůležitější odrůda červeného vína na Sicílii je často přirovnávána k odrůdě Cabernet Sauvignon díky svému plnému stylu a chuti černých třešní a tabáku. V tomto italském víně nejčastěji ucítíte právě černou třešeň, černou švestku, lékořici, tabák a chilli papričky. Víno bývá nejčastěji suché, se středně plným tělem a středně vysokými tříslovinami.
GAZZEROTTA - NERO D'AVOLA - Gazzerotta je elegantní černobílá straka, která na podzim létá nad pustými sicilskými poli. Z hroznů Nero d'Avola z oblasti Gazzerotta se rodí tmavě červené víno s granátovými odstíny, které vám ukáže komplexní vůni červených bobulí, švestek, třešní Marasca a fialek. Chuť je jemná a dobře strukturovaná, s příjemnými tóny červených bobulí a sušených švestek a s lehkým náznakem rozmarýnu.
PASSIMORA NERO D'AVOLA se vyrábí z hroznů vysušených na sicilském slunci metodou appassimento. To dodává vínu bohatý ovocný buket, mnohem ovocnější, než kdyby bylo víno vyrobeno tradičně a dostává tak širokospektrálnější projev. Toto červené víno z odrůdy Nero d'Avola je podmanivé od prvního doušku - je okouzlující, vytrvalé s intenzivním charakterem.
Myslíme si, že se Nero d'Avola díky hřejivým tříslovinám a bohaté ovocné chuti může stát vyzyvatelem Primitiva. Dejte nám vědět, jak vám Passimora chutná a kdo u vás vyhrál tento zajímavý souboj.
Cuvée Ulysee Etna je vyrobeno z odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio
NERELLO MASCALESE
Úžasná a vzácná červená odrůda, která se pěstuje převážně na sopečných půdách Etny na Sicílii. Nerello Mascalese je květinové, povznesené červené víno střední chuti se spoustou červeného ovoce, které je však vyvážené pikantností a kořenitostí. Pokud máte rádi Pinot Noir, je to další červené, které vám pravděpodobně vykouzlí úsměv na tváři. Nerello Mascalese má však navíc minerální nádech, pravděpodobně díky aktivním sopkám na ostrově, kde se mu nejlépe daří!
Název odrůdy pochází z nížiny Mascali, která se nachází mezi pobřežím a Etnou, kde údajně vznikla. Ve skutečnosti se zde nachází malá část velmi starých vinic, které pocházejí z doby před rokem 1880! Testy DNA hroznů ukázaly, že Nerello Mascalese je „dítětem“ slavné toskánské červené odrůdy Sangiovese a italské bílé odrůdy Mantonico Bianco.
Nerello Mascalese je lahodně ovocný hrozen, který stále produkuje pikantní vína - je to precizní provazochodec, který nabízí sladké červené bobule, třešně, vše vyvážené tmavou zemitostí, růží a některými sušenými bylinami. Třísloviny a kyselinky se prolínají a rozšiřují chutě. Skvěle se pije. Opravdu pěkné a rafinované, přesto rustikální.
Obecně se Nerello Mascalese vyrábí pouze ve středně plném a ovocném provedení, přičemž nejlehčí a nejsvěžejší exempláře pocházejí z vyšších nadmořských výšek. Některá vína však mají o něco více tříslovin a působí mohutněji. Tento styl pochází obvykle z nižších, teplejších poloh a často se mísí s místní červenou odrůdou Nero d'Avola.
Jedná se o skvělé víno pro snoubení s jídlem! S jeho ovocným charakterem, pikantními tóny, rafinovanými tříslovinami a lehčím rámcem se dá opravdu na mnoho způsobů. Červené ovoce Nerello působí podobně jako červené ovoce Sangiovese a skvěle se kombinuje s rajčaty, paprikou, lilkem a podobně. Díky vysoké kyselosti se můžete bez obav spojit také s pikantními chutěmi a omáčkami na rajčatovém základě. Jeho lehkost, preciznost a jemné květy působí podobně jako u Rulandského modrého. Dobře se tedy hodí k lehčím pokrmům z vepřového masa, ke konfitované kachně, ale i k bohatším rybím pokrmům, jako jsou sardinky a makrely. Pokud jde o koření a koření, chybu neuděláte s bylinkami, jako je oregano, tymián, ale i anýz a šalvěj. Toto víno je skutečné hřiště pro párování!
NERELLO CAPPUCCIO
Nerello Cappuccio je sicilská odrůda révy vinné s tmavou slupkou, která je nejznámější pro své použití v červených vínech z Etny a Fara. Jako odrůdové víno se vyskytuje jen zřídka a obvykle se používá jako doplněk svého bratrance Nerello Mascalese, který má větší výsadbu a je považován za kvalitnější. Samotné Nerello Cappuccio je víno jemné a bohatě zbarvené, s příchutí třešní na patře. Odrůdě se daří na sopečných půdách Etny, zejména ve vyšších nadmořských výškách. Kombinace půdy a podnebí se zde projevuje elegancí a strukturou vína. Dozrává o něco dříve než Nerello Mascalese, ale také poměrně brzy raší, což znamená, že někdy může být problémem jarní mráz.
Nerello Cappuccio propůjčuje svou barvu a vůni směsným vínům Etna a také zjemňuje některé tvrdší hrany Nerello Mascalese (viz cuvée Ulysee Etna). Tato vína mají často sugestivní vůni, která se někdy přirovnává k ušlechtilým vínům z Barola. Na Sicílii se vyrábí několik odrůdových vzorků Nerello Cappuccio, ale vzhledem k dlouholeté pověsti této odrůdy jako směsné odrůdy se tato vína začala objevovat až v posledních desetiletích. Nerello Cappuccio často postrádá tříslovinný profil, aby mohlo být samostatným vínem. Většinou jsou označována jako Sicilia IGT, stejně jako několik málo růžových vín z této odrůdy. Mimo Sicílii se Nerello Cappuccio pěstuje také v několika kalábrijských DOC: Lamezia, Sant'Anna di Isola Capo Rizzuto a Savuto.
Víno z odůdy Nerello Cappuccio párujte se steakem ze svíčkové s česnekovým máslem, s pizza Margherita
a se steakem z tuňáka.
Podívejte se také na kolekci SICILSKÁ BÍLÁ složenou ze šesti bílých vín.
ZÁPADNÍ SICÍLIE
Západní Sicílie je kraj razovitý, rozpálený, ošlehaný mořskými větry. Z hlediska pěstování vína je nejdůležitější to, že horké subtropické klima ostrova (do Afriky je to odsud, co by kamenem dohodil) neustále ochlazují mořské větry. Réva proto není vystavena riskantním úmorným vedrům. Navíc teplotní rozdíly mezi dnem a nocím zajišťují pěknou kyselinku. Vína nejsou fádní. Mají ovocný svěží projev a v jejich chuti se projevuje vysoký obsah soli v půdě.
Na Sicílii najdete několik důležitých autochtonních (původních) odrůd. Mezi nejvýznamější bílé patří jednoznačně Grillo, Catarratto, Grecanico (Garganega) a Inzolia.
Mezi autochtonní červené odrůdy patří historicky významné a v posledních letech velmi populární Nero d´Avola a mezi vinaři i konzumenty vysoce ceněné Nerello Mascalese.
Od roku 2011 se všechna vína odrůd Catarratto, Inzolia a Nerello Mascalese klasifikují v rámci apelace Terre Siciliane IGT, zatímco odrůdy Grillo a Nero d´Avola pojímá nově vytvořená apelace Sicilia DOC.
Vinařství Carlo Pellegrino a Marsala
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu a přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na fortifikované proslulé víno Marsala (obdoba sherry, Madeiry nebo portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii netypických odrůd jako je například Syrah.
Více vín z proslulého sicilského vinařství Carlo Pellegrino najdete zde →
Vynikajicí výběr, passimora je top.
Produkt obsahuje siřičitany.