Vinařství Reichsgraf Von Kesselstatt
Vinařství s dlouhou historií. První zmínka o tamních vinicích sahá až do roku 1349, v roce 1362 se Johann von Kesselstatt stal císařským úředníkem zodpovědným za sklepy.
V 19. století vinařství získalo čtyři kláštery (Josepshof a Domklausenhof na Mosele, Abteihof na řece Saar a St. Irminenhof na Ruweru). Vinice se tak rozkládají ve skvělých polohách na řece Mosele a jejich přítocích. V roce 1978 vinařství koupil Gűnter Reh (známe z úspěšného německého vinařství Reh Kendermanns).
Vůdčí osobností podniku se stala jeho dcera Annegret Reh-Gartner, která vtiskla podniku punc kvality a prestiže. V roce 2005 bylo vinařství přijato do prestižního sdružení VDP. Reichsgraf von Kesselstatt dnes společně hospodaří na 46 ha a pěstují samozřejmě hlavně Riesling.
Klasifikace VDP
Klasifikace Der Verband Deutscher Prädikatsweinguter v Německu vznikla v roce 1910 jako sdružení předních vinařů. Reprezentuje prestiž nejlepších (a ještě lepších) německých vín z nejlepších nebo dokonce unikátních poloh. Přísná kritéria, která musí vína splňovat, dokládají na jejich kvalitu.
Vinice musí být osázeny regionálními, ne geneticky modifikovanými, odrůdami (dominuje samozřejmě Riesling) a mají předepsaný výnos tak, aby jejich produkce nebyla zaměřena pouze na zisk, povolen je pouze ruční sběr hroznů. Už jen přijetí do tohoto sdružení je pro vinaře pocta. Klasifikace VDP však dále rozlišuje jednotlivé stupně kvality vín:
VDP.GROSSE LAGE
GROSSE GEWÄCHSE – suchá vína z úrovně GROSSE LAGE – „nejlepší z nejlepších“ – nejlepší vína z unikátních poloh, s vysokým potenciálem stárnutí, první vinice byly do této kategorie přeřazeny až v roce 2012.
VDP.ERSTE LAGE
Původně nejvyšší klasifikace, vína s vysokým potenciálem stárnutí, charakteristiky vína odpovídají konrétní lokalitě původu a místním podmínkám, je předepsán velmi omezený výnos a pouze selektivní ruční sběr při cukernatosti moštu alespoň „Spätlese“ (pozdní sběr).
VDP.ORTSWEIN
Dostupnější, přesto stále velmi kvalitní vína, velkou roli zde hraje tradice – tradiční odrůdy na tradičních vinicích, vína, která se dobře snoubí s tradičními místními pokrmy, běžně jde víno z mladých keřů, které rostou na vinicích vyšších VDP kategorií.
VDP.GUTSWEIN
Vína pro každodenní pití, která stále splňují přísné standardy klasifikace VDP, ovšem se zřetelným otiskem lokálního vinaře.
-
Zbývá 33 ks
Vinařství Reichsgraf Von Kesselstatt
Vinařství s dlouhou historií. První zmínka o tamních vinicích sahá až do roku 1349, v roce 1362 se Johann von Kesselstatt stal císařským úředníkem zodpovědným za sklepy.
V 19. století vinařství získalo čtyři kláštery (Josepshof a Domklausenhof na Mosele, Abteihof na řece Saar a St. Irminenhof na Ruweru). Vinice se tak rozkládají ve skvělých polohách na řece Mosele a jejich přítocích. V roce 1978 vinařství koupil Gűnter Reh (známe z úspěšného německého vinařství Reh Kendermanns).
Vůdčí osobností podniku se stala jeho dcera Annegret Reh-Gartner, která vtiskla podniku punc kvality a prestiže. V roce 2005 bylo vinařství přijato do prestižního sdružení VDP. Reichsgraf von Kesselstatt dnes společně hospodaří na 46 ha a pěstují samozřejmě hlavně Riesling.
Klasifikace VDP
Klasifikace Der Verband Deutscher Prädikatsweinguter v Německu vznikla v roce 1910 jako sdružení předních vinařů. Reprezentuje prestiž nejlepších (a ještě lepších) německých vín z nejlepších nebo dokonce unikátních poloh. Přísná kritéria, která musí vína splňovat, dokládají na jejich kvalitu.
Vinice musí být osázeny regionálními, ne geneticky modifikovanými, odrůdami (dominuje samozřejmě Riesling) a mají předepsaný výnos tak, aby jejich produkce nebyla zaměřena pouze na zisk, povolen je pouze ruční sběr hroznů. Už jen přijetí do tohoto sdružení je pro vinaře pocta. Klasifikace VDP však dále rozlišuje jednotlivé stupně kvality vín:
VDP.GROSSE LAGE
GROSSE GEWÄCHSE – suchá vína z úrovně GROSSE LAGE – „nejlepší z nejlepších“ – nejlepší vína z unikátních poloh, s vysokým potenciálem stárnutí, první vinice byly do této kategorie přeřazeny až v roce 2012.
VDP.ERSTE LAGE
Původně nejvyšší klasifikace, vína s vysokým potenciálem stárnutí, charakteristiky vína odpovídají konrétní lokalitě původu a místním podmínkám, je předepsán velmi omezený výnos a pouze selektivní ruční sběr při cukernatosti moštu alespoň „Spätlese“ (pozdní sběr).
VDP.ORTSWEIN
Dostupnější, přesto stále velmi kvalitní vína, velkou roli zde hraje tradice – tradiční odrůdy na tradičních vinicích, vína, která se dobře snoubí s tradičními místními pokrmy, běžně jde víno z mladých keřů, které rostou na vinicích vyšších VDP kategorií.
VDP.GUTSWEIN
Vína pro každodenní pití, která stále splňují přísné standardy klasifikace VDP, ovšem se zřetelným otiskem lokálního vinaře.