- ROBERT PARKER 91 plus
Ocenění
91+ bodů | Robert PARKER
90+ bodů | John GILMAN, View from the Cellar
15 bodů | Jancis ROBINSON
88 bodů | Mosel Fine Wines
88 bodů | Gault & Millau 2020
Tuto lahev najdete v této kolekci:
- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2021
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Ryzlink rýnský/Riesling
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Standardní - do 12,5 % obj.
- Země původu
- Německo
- Region
- Mosel/Mosela
- Typ produktu
- Lahve
Víno pochází z prestižní německé klasifikace VDP.ORTSWEIN, která představuje nejlepší regionální vína s pro danou oblast typickými charakteristikami.
Párování
Vinařství doporučuje otevřít si toto víno k dušeným pokrmům, jako je dušené kuře na citrónu, nebo dušené plátky svíčkové s křenem. Víno skvěle doplní také kohouta na bílém víně, jak jinak než na Ryzlinku (Coq au Riesling) a také lehká rybí jídla, jako je pošírovaný pstruh potoční s krémovým pórkem.
Vinařství Reichsgraf Von Kesselstatt
Vinařství s dlouhou historií. První zmínka o tamních vinicích sahá až do roku 1349, v roce 1362 se Johann von Kesselstatt stal císařským úředníkem zodpvědným za sklepy. V 19. století vinařství získalo čtyři kláštery (Josepshof a Domklausenhof na Mosele, Abteihof na řece Saar a St. Irminenhof na Ruweru). Vinice se tak rozkládají ve skvělých polohách na řece Mosele a jejich přítocích. V roce 1978 vinařství koupil Gűnter Reh (známe z úspěšného německého vinařství Reh Kendermanns). Vůdčí osobností podniku se stala jeho dcera Annegret Reh-Gartner, která vtiskla podniku punc kvality a prestiže. V roce 2005 bylo vinařství přijato do prestižního sdružení VDP. Reichsgraf von Kesselstatt dnes vede trojice Wolfgang, Mona a Michael, společně hospodaří na 46 ha a pěstují hlavně Riesling.
Klasifikace VDP
Klasifikace Der Verband Deutscher Prädikatsweinguter v Německu vznikla v roce 1910 jako sdružení předních vinařů. Reprezentuje prestiž nejlepších (a ještě lepších) německých vín z nejlepších nebo dokonce unikátních poloh. Přísná kritéria, která musí vína splňovat, dokládají na jejich kvalitu. Vinice musí být osázeny regionálními, ne geneticky modifikovanými, odrůdami (dominuje samozřejmě Riesling) a mají předepsaný výnos tak, aby jejich produkce nebyla zaměřena pouze na zisk, povolen je pouze ruční sběr hroznů. Už jen přijetí do tohoto sdružení je pro vinaře pocta. Klasifikace VDP však dále rozlišuje jednotlivé stupně kvality vín:
VDP.GROSSE LAGE (GROSSE GEWÄCHSE – suchá vína z úrovně GROSSE LAGE) – „nejlepší z nejlepších“ – nejlepší vína z unikátních poloh, s vysokým potenciálem stárnutí, první vinice byly do této kategorie přeřazeny až v roce 2012,
VDP.ERSTE LAGE – původně nejvyšší klasifikace, vína s vysokým potenciálem stárnutí, charakteristiky vína odpovídají konrétní lokalitě původu a místním podmínkám, je předepsán velmi omezený výnos a pouze selektivní ruční sběr při cukernatosti moštu alespoň „Spätlese“ (pozdní sběr)
VDP.ORTSWEIN – dostupnější, přesto stále velmi kvalitní vína, velkou roli zde hraje tradice – tradiční odrůdy na tradičních vinicích, vína, která se dobře snoubí s tradičními místními pokrmy, běžně jde víno z mladých keřů, které rostou na vinicích vyšších VDP kategorií.
VDP.GUTSWEIN – vína pro každodenní pití, která stále splňují přísné standardy klasifikace VDP, ovšem se zřetelným otiskem lokálního vinaře.
Produkt obsahuje siřičitany.