- PROCHUTNEJTE SICÍLII
Vína v kolekci
- Carlo Pellegrino | Cent´are - Grillo - Sicilia DOC, 2020
- Carlo Pellegrino | Cent´are - Nero d´Avola - Sicilia DOC, 2018
- Carlo Pellegrino | Biosfera - Catarratto Grecanico - BIO - Terre Siciliane IGT, 2020
- Carlo Pellegrino | Gibele - Zibibbo - Terre Siciliane IGT, 2020
- Carlo Pellegrino | Materico - Nerello Mascalese - BIO - Terre Siciliane IGT, 2019
- Carlo Pellegrino | Tareni - Viognier - Terre Siciliane IGT, 2020
V kolekci VIVA LA SICILIA ochutnáte tyto odrůdy:
GRILLO - nejznámější svěží sicilské bílé víno s typickou vůní pomerančových květů.:
CENT´ARE - Grillo - hrozny pochází z několika vinic v oblasti Mazara del Vallo - 150 m.n.m. Víno je krásně lehké, má jen 12% alkoholu, velmi dobře se pije ihned po otevření. Doporučujeme s ním moc neotálet (ani po otevření, ani ve sklepě). Dokonalou mnemotechnickou pomůckou si zapamatujete, že Grillo je nejlepší ke grilované rybě a nebo k tradičním sicilským těstovinám busiate alla trapanese s pestem z čerstvých rajčat.
VIOGNIER - tato odrůda je podobná Chardonnay, na rozdíl od ní ale má více aromatických látek, které obsahují tóny broskví, hrušek, fialek a minerální tóny. Vionier je jedním z mála vín, které si hravě poradí i se zálivkou vinaigrette!
TARENI - Viognier - lehké víno, v jehož chuti najdeme mandarinky a mango. Toto víno je vhodné například k lehkému salátku, nebo zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo chřest blanšírovaný ve víně a badyánu.
CATARRATTO & GRECANICO - 2 odrůdy v bio kvalitě
BIOSFERA - v sobě snoubí Catarratto - nejpěstovanější sicilskou odrůdu (60% vinic) a Grecanico, které je spíše známé jako Garganega, ze které se v Benátsku vyrábí slavné Soave. Víno je lahodné, lehce minerální a příjemně svěží s tóny citrusů a šalvěje. Má krásných 12,5 % alkoholu. Vynikající bude k pečenému králíkovi se šalvějí a citronem.
ZIBIBBO - aneb suchý Muškát alexandrijský!
GIBELE Zibibbo - nezvyklý styl velmi aromatické odrůdy zpracované "do sucha". Toto víno je pojmenováno podle hory na ostrově Dammusi. Vyznačuje se dlouhotrvající a intenzivní vůní jasmínu a muškátu (testuji otevřené v pokojové teplotě již přes 24 hod), doladěné velmi svěží chutí s výraznými tóny citrónů a zelených jablek. Zkuste si k němu udělat céviche ze pstruha s koriandrem a chilli a dejte nám vědět, jak vám tato asijská variace na mexický pokrm s českou rybou a sicilským vínem chutnala ;-)
Do průřezové sicilské kolekce jsme kromě výše představených čtyř bílých vín přidali dvě červená vína:
NERO D´AVOLA - je sicilská národní odrůda, která se dříve používala převážně do kupáží, nyní však stále více dokazuje svou svébytnost. CENT´ARE Nero d´Avola pochází z několika vinic v oblasti Salemi a Mazara del Vallo 160 m.n.m. Je to lahodné, tmavě červené víno s tóny růží, třešní a ostružin. Chutná po černých třešních s jemným dotekem vanilky.
NERELLO MASCALESE - je vysoce ceněná sicilská autochtonní odrůda, která byla pro víno MATERICO zpracována v bio režimu z hroznů, které pochází z vinic v oblasti Salaparuta - 350 m.n.m. Podnebí je zde po většinu sezóny suché. Réva je stresována nedostatkem vláhy, takže přirozeně redukuje hrozny. Obliba zemitých červených vín z odrůdy Nerello Mascalese vyznačující se ovocnými a bylinnými tóny se zřetelnou mineralitou stoupá především v posledních 10 letech. Vína z Nerello Mascalese bývají často přirovnávána k Barolu a k burgundským. Poslední testy DNA ukázaly, že Nerello Mascalese má blízký vztah ke královně italských odrůd Sangiovese.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii.
Více o vinařství Carlo Pellegrino si dozvíte zde →
O vínech v kolekci
Víno slámově žluté barvy. Svěží a šťavnaté víno s intenzivními tóny bílé broskve doprovázené náznaky středomořských bylin. Chuť je středně intenzivní a svěží. Suché.