Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Co jsou třísloviny

Co to jsou třísloviny? Třísloviny, jinak řečeno taniny, jsou přirozeně se vyskytující polyfenoly nacházející se v rostlinách, semenech, kůře, dřevu, listech, slupkách plodů a peckách hroznů.

Polyfenoly jsou makromolekuly tvořené fenoly: komplexními vazbami molekul kyslíku a vodíku. (Ano, víno je věda!)

Slovo "tanin" pochází ze starolatinského slova koželuh a odkazuje na použivání stromové kůry k činění kůží.

 

Třísloviny

Jak chutnají třísloviny?

Třísloviny (taniny) vínu dodávají jak trpkost, hořkost a svíravost, tak komplexnost. Nejčastěji se vyskytují v červeném víně, i když některá bílá vína mají tanin také (ze zrání v dřevěných sudech nebo kvašení na slupce).

Udělejte si pokus: Položte si na jazyk vlhký sáček čaje a ucítíte třísloviny. 50 % suché hmotnosti listů rostlin totiž tvoří čisté třísloviny.

Zatímco vína s výraznými tříslovinami se mohou sama o sobě zdát drsná a svíravá, mohou být ta nejlepší pro určitá jídla a třísloviny jsou klíčovou složkou pro stárnutí vína.

Jaké víno má více tříslovin?

Červená vína mají více taninů než bílá vína, ale ne všechna červená vína jsou si rovna. Zde je několik příkladů červených vín s vysokým obsahem tříslovin: Tannat, Sagrantino, Petite Sirah, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot a Monastrell.

Jaké víno má méně tříslovin?

Pokud vám vína s vysokým obsahem tříslovin nechutnají, hledejte vína z těchto odrůd: Barbera, Bobal, Bonarda, Malbec, Cabernet Franc, Carignan, Ciliegiolo, Cinsault, ValpolicellaFrappato, GamayGrenache/GarnachaLambruscoPinot NoirMerlot a Schiava.

Potraviny s obsahem tříslovin

Víte, jaké potraviny také obsahují třísloviny? Potraviny s tříslovinami jsou např. vlašské ořechy, mandle a jiné celé ořechy (se slupkou), luštěniny, hořká čokoláda, skořice, hřebíček a další celé koření, kaki, brusinky, borůvky, jahody, granátová jablka, hrozny a bobule Açaí. Pokud vám tyto potraviny nechutnají, zřejmě vám nebudou chutnat ani červená vína s vyšším obsahem tříslovin.

Nápoj, který obsahuje hodně tříslovin, je zelený čaj. A taniny najdete i v kávových bobech.

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.