Když se dnes řekne kalifornské víno, naše chuťové pohárky se nažhaví na velká červená a tělnatá bílá, dubem vonící vína. Vinaři ve třetím největším státě USA neměli vždy na růžích ustláno. Do vínku dostali nekonečný slunečný svit a úžasné podmínky pro pěstování Zinfandelu, Cabernetu Sauvignon, Pinotu noir nebo Chardonnay, historie 20. století jim ale zasadila tvrdou ránu, ze které se vzpamatovali až v 60. letech. S nepřízní osudu se kalifornští vinaři popasovali jako medvěd na vlajce tohoto zlatého státu a dnes se Kalifornie těší pověsti uznávané vinařské oblasti, jedné z nejprogresivnějších na světě.
MISSION POSSIBLE
Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. V 18. století, když na západní pobřeží doputovali osadníci, vysázeli si pro svou potřebu některé evropské odrůdy – především velmi odolnou modrou odrůdu Mission (šp. Pais), která se dnes v Kalifornii málokde pěstuje, je však považována za základní stavební kámen vývoje vinařství v severní i jižní Americe. A například v Chile ještě konkuruje rozlohou osázení Cabernetu Sauvignon.
TENKRÁT NA DIVOKÉM PROHIBIČNÍM ZÁPADĚ
Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. 18. dodatek zakázal výrobu, prodej a transport alkoholických nápojů. Nezakázal však jejich vlastnictví a konzumaci. Díra v zákoně umožnila mocný nástup mafie a pašeráctví a vedla také k neotřelým (nekriminálním) řešením na záchranu byznysu (viz ilustrační obrázek "vinné cihly" , na které stálo: "Po rozpuštění cihly v galonu vody nedávejte tekutinu ve džbánu do skříňky na dvacet dní, protože by se proměnila ve víno.")
Z této pohromy se vinaři v Kalifornii vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.
ROBERT MONDAVI, PIONÝR
Kalifornie byla první mezinárodně uznávanou novosvětskou vinařskou oblastí. Největší zásluhu na tom má Robert Mondavi. Tento průkopník vinařství povýšil výrobu vína na světovou úroveň a naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Světu pak ukázal, jak se vede moderní vinařský podnik. Jeho vinařství v Napě, ve kterém jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřeny, nyní slouží jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.PARIDŮV PAŘÍŽSKÝ SOUD
Světovou senzací se pak stala legendární slepá degustace v Paříži v roce 1976, kdy došlo k senzorickému srovnávání Cabernetů Sauvignon z Bordeaux a z Kalifornie. Jedenáct francouzských porotců ohodnotilo, co do barvy, vůně a chutě, lépe kalifornský Cab, což způsobilo poprask na světové vinařské scéně a k novosvětským vínům se od té doby začalo přistupovat s větší úctou a pokorou. Kvůli českému skloňování antických jmen jsme přišli o půvabnou slovní hříčku. Slovní spojení Judgement of Paris totiž v angličtině odkazuje nejen na Paříž, ale i na mýtickou Paridovu volbu té nejkrásnější z bohyní.NÁŠ TIP! Ochutnejte si kalifornský Cabernet Sauvignon a při domácí slepé degustaci si ho porovnejte třeba s naším nejprodávanějším Bordeaux!
TICHOMOŘSKÁ KLIMATIZACE
Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín. Co stojí za úspěchem výroby kalifornských vín? Především nekonečné hodiny a hodiny jasného, nefiltrovaného slunečního svitu na východním pobřeží USA a chladný tichomořský vzduch foukající ze západu, odkud je nasáván do horkých údolí. Chladný vzduch ochlazuje vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí a zajišťuje perfektní pozvolné vyzrávání hroznů, které díky chladnějším teplotám získávají tlustější slupku - nositelku barvy, vůní a chutí.Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.
NAPA, SONOMA, LODI
Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice oblasti mají historický základ.Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca - Paso Robles (americké Bordeaux), Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa.
Napa Valley AVA je rájem Cabernetu Sauvignon. Jde o jedno velké údolí podél řeky Napa. V oblasti se vyrábějí nejdražší americká velká vína – kromě Cabernetu Sauvignon ještě barikované Chardonnay a Merlot.
LODI AVA
Z NO NAME OBLASTI AŽ K WINE REGION OF THE YEAR
Lodi AVA je oblast asi 30 minut autem (jak jinak v Kalifornii) od hlavního města Sacramenta. Ještě před 30 lety by si tuto oblast žádný vinař na etiketu nedal. Od té doby se však mnohé změnilo a v roce 2015 byla Lodi dokonce vyhlášena vinařským regionem roku podle časopisu Wine Enthusiast. Oblast proslavily staré keře Zinfandelu (některé z nich vysazené ještě v době vrcholící prohibice). Old Vine Zinfandel je pojem, který pro celý svět Lodi reprezentuje. V horkém podnebí kalifornského vnitrozemí suchem stresovaná réva vydává to nejlepší do vinohradníkem redukovaného výnosu hroznů. Vína jsou proto kulatá, koncentrovaná s vyšším obsahem alkoholu a někdy i cukru;-) Není divu, vždyť podobných výsledků s odrůdou Primitivo (což je podle genetických analýz identická odrůda jako Zinfandel) dosahují i v italské Apulii. V tamější oblasti Primitivo di Manduria mají dokonce apelační pravidla nastavena na minimální obsah zbytkového alkoholu na 13,5 %. Na takové "chcípáčky" tam ale málokdy narazíte.O autorce
Tereza z Víno-klubu
"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."
Líbil se Vám tento článek?
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(Získáte za to 10% slevu;-))