Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Chianti - odrůda nebo region?

Vína Chianti máme skladem →

Přestože je Sangiovese základem všech velkých červených vín z Itálie, většina milovníků italského červeného vína si myslí, že tato nejrozšířenější italská odrůda se nazývá Chianti. Na našich stránkách sice můžete Chianti filtrovat jako odrůdu, ale jen z důvodu snadného vyhledávání. Jinak jsme si vědomi, že Chianti je víno, které dostalo název podle kraje Chianti, jedné z nejkrásnějších oblastí Toskánska, ovšem není to samostatná odrůda. Chianti se vyrábí z odrůdy Sangiovese, která se vyznačuje vyšší tříslovinou, a proto se pro zjemnění chuti míchá s dalšími odrůdami, tradičně s odrůdou Canaiolo. 

Dříve se dokonce do tohoto slavného červeného vína přidávali i bílé odrůdy. Vzniklé víno bylo jemnější a rychleji pitelné, snížil se mu však archivační potenciál. Poslední takové víno však bylo vyrobeno na konci 70. let a oficiální zákaz na tento postup v roce 2006 byl už jen potvrzením faktu.

Sangiovese má v Chianti ty nejlepší podmínky k zrání (teplé počasí, ideální nadmořská výška – 250 – 550 metrů nad mořem, kyprá vápenatá půda nebo zvětralý pískovec). Chianti je charakteristické tóny červených a zralých černých třešní spolu s pikantními kořenitými tóny, podpořenými jadrnou kyselinkou a dobře strukturovanými tříslovinami. Mladé víno Chianti mívá květinový, lehce kořenitý buket, ve starším víně pak ucítíte tóny kůže a tabáku, skořice a jemnou kyselinku. Chianti si otevřete k italským těstovinám, pernaté zvěři, k jehněčímu a hovězímu s lehkými omáčkami.

Je libo Chianti Classico nebo Superiore?

Apelace Chianti: přísný a přísnější

Svou první certifikaci získala vína z Chianti už v roce 1716. Apelační systém Chianti, jak ho známe dnes, se ustálil až ve druhé polovině 20. století. Rozlišuje vína certifikace Chianti DOC, Chianti DOCG (a také IGT ale o tom až jindy ;-), které dále mají své podoblasti především podle toho, z jaké části oblasti vína pocházejí.

My se dnes podíváme jen na rozdíl mezi dvěma podtypy, které se odlišují především přísností podmínek, které musí splňovat: Chianti Classico a Chianti Superiore.
 
Jako dobrý studijní vzorek nám poslouží Chianti z vinařství rodiny Castellani, která sídlí mezi dvěma nejslavnějšími toskánskými městy Florencií a Pisou, v Pontedeře, kterou kromě výroby vín proslavil ikonický italský motocykl značky Vespa!

Rodinné vinařství Castellani

Od roku 1903 se rodina Castellaniů ve výrobě vína řídí heslem "Kvalita vína začíná na vinici". Rodina vlastní po celém Toskánsku, mj. vinice v Terricciole v Pisánských horách (Tenute di Burchino). Celkem hospodaří na více než 1000 hektarech vinic. 

Vinařství řídí už čtvrtá generace Castellaniů. V rodině se z pokolení na pokolení předávají záznamy o sklizních od počátku 20. století. Nejlepší rodinná vína jsou uložena ve starověkém etruském hypogeu, jehož stáří se datuje až do roku 800 př. n. l.

Rodina Castellani řídí své vinařství už po čtyři generace.

Il Tesoro - Chianti Classico DOCG

Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %. Jsou to pouze vína ze "srdce Chianti" mezi městy Castellina, Radda a Gaiole (tzv. Zlatý trojúhelník).

Chianti Classico DOCG - Il Tesoro má živou rubínovou barvu s lehkým nádechem třešní ve vůni. V chuti je víno vyvážené, svěží, s tóny zralých švestek a jemným náznakem kouřových tónů. V dochuti má měkké, sametové třísloviny.

Castellani - Tenute di Burchino - Chianti Superiore DOCG

Vína z oblasti Chianti Superiore DOCG splňují ještě přísnější nároky, proto tvoří pouhé 1 % z celkové produkce Chianti. Na výrobu vína v rámci této apelace smějí být využity jen hrozny, které dozrály mimo oblast Chianti Classico. Vína se lahvují nejdříve 1. června a poté musí strávit minimálně 3 měsíce v lahvi.

Toto Chianti Superiore pochází z hroznů, které uzrály v nejlepších polohách Pisánských hor v severozápadním Toskánsku. Hrozny se sklízejí pouze ručně. Víno zrálo více než rok v tradičních sudech ze slavonského dubu.

Ve vůni Vás okouzlí tóny třešní, kůže a cedru. Víno je kulaté, s tóny lékořice a kandovaného ovoce. Potěší krásnou, dlouhou dochutí.

Víno Castellani - Chianti Superiore - Tenute di Burchino

Tenuta di Burchino se rozkládá na zhruba 37 hektarech na území vesnice Terricciola. Vinařství už čtvrtá generace Castellaniů. V rodině se z pokolení na pokolení předávají záznamy o sklizních od počátku 20. století. Vinice Burchino a přilehlé vinařství dnes kromě výroby vín slouží jako centrum pro zachování zemědělské paměti v této oblasti. Nejlepší rodinná vína jsou uložena ve starověkém etruském hypogeu, jehož stáří se datuje až do roku 800 př. n. l.

 

Vinice Burchino vinařství Castellani se nachází v severozápadním Toskánsku.

Všechno stopy vedou k Sangiovese

Sangiovese je velmi stará tradiční italská odrůda, její stopy byly nalezeny už v amforách, kterými staří Etruskové zpříjemňovali svým mrtvým odchod na onen svět. Neexistuje víno z Toskánska, jehož základ by Sangiovese netvořilo. Nicméně, pro jeho vysokou tříslovinatost a kyselost, se k Sangiovese většinou přimíchává některá z jiných italských (od 70. let oficiálně i neitalských) odrůd, takže víno čistě z odrůdy Sangiovese si nedáte skoro nikdy.
 

A kdo by se snad chtěl v problematice Chianti a Sangiovese ještě víc vyžít... máme tu druhý vzdělávací stupeň v podobě zevrubné informace o klonech Sangiovese - a to bude teprve sci-fi!

Klony, které útočí na vaše smysly

Během dlouhé vinařské historie v Itálii se po celém Apeninském poloostrově rozšířily klony Sangiovese. Znalci odhadují jejich dnešní počet na více než 10 tisíc. Mezi nejdůležitější patří Sangiovese Grosso, ze kterého se dělají dvě slavná vína: Brunello di Montalcino a jeho „mladší bratr“ Rosso di Montalcino. Rozdíl mezi těmito víny je v době zrání a ve stáří vinic, z jejichž hroznů se vína vyrábějí. Zatímco Brunello zraje minimálně 3 roky v sudu a rok v lahvi (čím déle v sudu, tím kvalitnější a dražší víno), Rosso se nechává zrát kratší dobu, je proto svěžejší, méně koncentrované a levnější.

Brunello zraje jako muž – čím starší, tím lepší

Za prvního výrobce Brunella je považován Hrabě Santi, který disponoval takovými finančními prostředky, že nemusel vyprazdňovat sudy každý rok, aby udělal místo pro novou sklizeň, ale ve svých rozsáhlých sklepech si mohl dovolit nechat víno zrát déle než jiní vinaři. Brunello di Montalcino se považovuje za nejprestižnější označení původu vína. Je to víno nesmírně silné, jako mladé víno je téměř nepřístupné, jeho drsné třísloviny se však během dlouhého zrání přemění v nádherný buket, připomínající koření a nasládlý tabák. V Brunellu také ucítíte vůni třešní a často i jemný náznak pomerančové kůry. Pro Brunello je charakteristická také vůně červeného ovoce a kakaa. Toto skvělé toskánské víno se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům. Musíte mu ale nechat čas!!!

Víno pro papežský stolec

Druhým oblíbeným klonem Sangiovese je Prugnolo, které se pěstuje v okolí městečka Montepulciano a tvoří základ pro Vino Nobile di Montepulciano. Vino Nobile je historicky spjato s nejvyšší společenskou třídou. Nikdy nebylo určeno pro prostého člověka, dodáváno bylo například na papežský dvůr.
 
Základem Vino Nobile je samozřejmě odrůda Sangiovese, do ní se přidává až 20 procent Canaiolo Nero a někdy i další podíl dalších modrých odrůd. Vino Nobile je tělnaté, ale přes svou sílu působí ovocným dojmem, je v něm cítit lesní plody a někdy dokonce květiny, například fialky. Co do plnosti chuti je Vino Nobile někde mezi Brunellem a Chianti. Nejlépe se pije k pořádnému hovězímu bifteku.
 
Jeho "mladší bratr", vyráběný též z odrůdy Sangiovese, jen z mladších vinic a s menší dobou zrání na sudu a v lahvi, se jmenuje Rosso di Montepulciano. Toto se nám často plete s vínem z odrůdy Montepulciano d´Abruzzo, což je úplně jiná pohádka z oblasti Marche...
 
Další italská červená vína si podrobně probereme příště, nastudujte si zatím přiložený výukový materiál. V italských červených se pak už nikdy neztratíte!
 
 
 

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(A na první objednávku získáte 10% slevu;-))

Související produkty

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.