Přestože je Sangiovese základem všech velkých červených vín z Itálie, většina milovníků italského červeného vína si myslí, že tato nejrozšířenější italská odrůda se nazývá Chianti. Na našich stránkách sice můžete Chianti filtrovat jako odrůdu, ale jen z důvodu snadného vyhledávání. Jinak jsme si vědomi, že Chianti je víno, které dostalo název podle kraje Chianti, jedné z nejkrásnějších oblastí Toskánska, ovšem není to samostatná odrůda. Chianti se vyrábí z odrůdy Sangiovese, která se vyznačuje vyšší tříslovinou, a proto se pro zjemnění chuti míchá s dalšími odrůdami, tradičně s odrůdou Canaiolo.
Sangiovese má v Chianti ty nejlepší podmínky k zrání (teplé počasí, ideální nadmořská výška – 250 – 550 metrů nad mořem, kyprá vápenatá půda nebo zvětralý pískovec). Chianti je charakteristické tóny červených a zralých černých třešní spolu s pikantními kořenitými tóny, podpořenými jadrnou kyselinkou a dobře strukturovanými tříslovinami. Mladé víno Chianti mívá květinový, lehce kořenitý buket, ve starším víně pak ucítíte tóny kůže a tabáku, skořice a jemnou kyselinku. Chianti si otevřete k italským těstovinám, pernaté zvěři, k jehněčímu a hovězímu s lehkými omáčkami.

Apelace Chianti: přísný a přísnější
Svou první certifikaci získala vína z Chianti už v roce 1716. Apelační systém Chianti, jak ho známe dnes, se ustálil až ve druhé polovině 20. století. Rozlišuje vína certifikace Chianti DOC, Chianti DOCG (a také IGT ale o tom až jindy ;-), které dále mají své podoblasti především podle toho, z jaké části oblasti vína pocházejí.My se dnes podíváme jen na rozdíl mezi dvěma podtypy, které se odlišují především přísností podmínek, které musí splňovat: Chianti Classico a Chianti Superiore.
Rodinné vinařství Castellani
Od roku 1903 se rodina Castellaniů ve výrobě vína řídí heslem "Kvalita vína začíná na vinici". Rodina vlastní po celém Toskánsku, mj. vinice v Terricciole v Pisánských horách (Tenute di Burchino). Celkem hospodaří na více než 1000 hektarech vinic.
Vinařství řídí už čtvrtá generace Castellaniů. V rodině se z pokolení na pokolení předávají záznamy o sklizních od počátku 20. století. Nejlepší rodinná vína jsou uložena ve starověkém etruském hypogeu, jehož stáří se datuje až do roku 800 př. n. l.
Il Tesoro - Chianti Classico DOCG
Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %. Jsou to pouze vína ze "srdce Chianti" mezi městy Castellina, Radda a Gaiole (tzv. Zlatý trojúhelník).
Chianti Classico DOCG - Il Tesoro má živou rubínovou barvu s lehkým nádechem třešní ve vůni. V chuti je víno vyvážené, svěží, s tóny zralých švestek a jemným náznakem kouřových tónů. V dochuti má měkké, sametové třísloviny.
Castellani - Tenute di Burchino - Chianti Superiore DOCG
Ve vůni Vás okouzlí tóny třešní, kůže a cedru. Víno je kulaté, s tóny lékořice a kandovaného ovoce. Potěší krásnou, dlouhou dochutí.
Tenuta di Burchino se rozkládá na zhruba 37 hektarech na území vesnice Terricciola. Vinařství už čtvrtá generace Castellaniů. V rodině se z pokolení na pokolení předávají záznamy o sklizních od počátku 20. století. Vinice Burchino a přilehlé vinařství dnes kromě výroby vín slouží jako centrum pro zachování zemědělské paměti v této oblasti. Nejlepší rodinná vína jsou uložena ve starověkém etruském hypogeu, jehož stáří se datuje až do roku 800 př. n. l.
Všechno stopy vedou k Sangiovese
A kdo by se snad chtěl v problematice Chianti a Sangiovese ještě víc vyžít... máme tu druhý vzdělávací stupeň v podobě zevrubné informace o klonech Sangiovese - a to bude teprve sci-fi!
Klony, které útočí na vaše smysly
Brunello zraje jako muž – čím starší, tím lepší
Víno pro papežský stolec
