Meiningers Best of Riesling - 88 b.
  • -205 Kč
RIESLING STONES
RIESLING STONES
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín RIESLING STONES

6x Riesling - čedič, vápenec, modrá a šedá břidlice

Šest německých Ryzlinků ze čtyř různých podloží s převládající horninou - čedič, modrá a šedá břidlice, vápenec a křemenec. S touto studijní kolekcí zjistíte, jak podloží ovlivňuje chuť vína.

V hlavní roli Ryzlink rýnský

ve vedlejších rolích čedič, modrá a šedá břidlice, vápenec a křemenec

 

Naše studijní kolekce máme nejradši. Člověk ochutná dobrý mok a ještě se u toho ochytří. Tato kolekce je vhodná i pro geology :-)

Pět německých Ryzlinků ze čtyř různých podloží s převládajícím "šutrem" - k degustačnímu porovnání čedič, břidlice, vápenec a křemenec - mineralita/slanost se projevuje na jazyku, proto ta podobnost názvu s ROLLING STONES ;-) A nezapomeňte na jazyku pořádně poválet!

 

V průběhu milionů let se zde na planetě Zemi znovu a znovu odehrávaly pravidelné sopečné vývěry, které na povrch vynášely různé typy půd - od porfyru, červeného pískovce, břidlice a marglu až po kvarcit, jíl, spraš a zvětralou hlínu. A právě tyto půdy dnes formují vína, která se na těchto půdách pěstují:

- Břidlice se projevuje jak ve vůni, tak na patře, kde přináší bohatou mineralitu a dlouhotrvající slaný závěr.
- Štěrkovité půdy z období permu dávají vzniknout pozoruhodně šťavnatým vínům se žlutým ovocem a aromatickými tóny broskví, meruněk a kořenitého pazourku.
- Křemenec má zase charakteristickou zemitost, kořenitost, hloubku a trvalý, téměř strohý minerální charakter.

 

Studijní materiál obsahuje:

  • 1 lahev našeho nejprodávanějšího vína v roce 2022 Rieslingu Kalkstein z vinařství Kendermanns (zastupuje vápenec) - tento elegantní Ryzlink se vyznačuje jemně kořenitou vůní, minerální chutí a s tóny čerstvého exotického ovoce a zelených jablek.
  • 1 lahev naší novínky Winkel Riesling Kabinett z vinařství Schloss Vollrads (zastupuje křemenec). Je to typický, suchý, ovocný Ryzlink s tóny meruněk a lehkou hořčinkou chlupatých žlutých broskví.
  • 1 lahev světoznámého Rieslingu Dr. L z vinařství Dr. Loosen (zastupuje břidlici) - klasický moselský Ryzlink jemně nažloutlé barvy. Aroma zelených jablek, kiwi, melounu doplňují tóny břidlice. V chuti je ovoce a příjemná osvěžující kyselinka. Ryzlink má dlouhou, minerální dochuť.
  • 1 lahev našeho dlouhá léta oblíbeného Rieslingu Trittenheimer Apotheke ze starých keřů od Antona Maringera (zastupuje břidlici), který má ve vůni máslovou drobenku na meruňkovém koláči. Je to velmi elegantní Ryzlink s dlouhou dochutí.
  • 2 lahve loňské novínky Rieslingu Basalt od Eugena Müllera (zastupuje čedič) - ve vůni dominují svěží, minerální citrusy s nádechem ananasu a meruněk. Chuť je ovocná, jiskřivá a lehká s jemnou ovocnou kyselinkou.

 

Půda a lokalita

Důležitým faktorem pro kvalitu vína - vedle odrůdy hroznů a způsobu pěstování - je poloha vinice a samozřejmě půda, ve které je réva zakořeněná.
Půda vyživuje kořeny, potažmo révu, vodou a živinami. Ovlivňuje také zachování tepla a následně vývoj révy a zrání hroznů. Vůni a chuť hotového vína tak může ovlivnit druh půdy a její zvětralost.

Německé vinařské oblasti pokrývají širokou škálu různých typů půdy a struktury. Je to vlastně taková paměť přírody uložená v zemi. Každá zaznamenaná geologická historie produkuje určité chutě a kvality vína, vzhledem ke svým geografickým zvláštnostem. Pokud je například půda tvarována břidlicí nebo vápencem, najdou se tyto složky také ve víně a charakterizují ho. Všechny tyto různé půdní struktury v jednotlivých regionech – od kyprého písčitého podloží přes hlinitou a spraš až po křehkou břidlici nebo tvrdou žulu – tedy zaručují širokou škálu jedinečných, osobitých vín z Německa.

 

Které půdy produkují nejkvalitnější vína?

 

Vyvřelé půdy vznikají ochlazováním a tuhnutím magmatu nebo lávy ze zemské kůry.

Sopečné - čedič

Sopečná půda, zejména čedič, je extruzivní půda vytvořená z ochlazené, ztvrdlé a zvětralé lávy. I když je půda složitá, bývá jemně zrnitá, dobře odvodňuje, zadržuje a odráží teplo a zadržuje vodu. Sopečná půda také obsahuje vysoké podíly železa, což vede k černě nebo červeně zbarvené zemi a má se za to, že někdy dodává vínům popelavou, rezavou chuť.

Známé oblasti: Sicílie, Kanárské ostrovy

 

Eugen Müller | Riesling Basalt

Eugenův Riesling Basalt je výběrem z vyzrálých, ručně sbíraných hroznů z vinic Musenhang, Pechstein a Ungerheuer, které všechny patří mezi nejlepší lokality pro Ryzlink rýnský ve Falci. Půdy jsou zde hlinitopísčité a hlinité, proložené čedičem a vápencem, tvoří tak základ pro minerální a ovocná vína.

 


Metamorfované půdy byly přeměněny z jiného typu horniny působením tepla a tlaku po miliony let.

Šedá břidlice

Břidlice je jemnozrnná sedimentární hornina, která zvětrává do jílovitých půd a láme se do listů. Břidlici lze dobře odvodnit, zvláště pokud jsou roviny nakloněny směrem vertikálně. Břidlice je tmavá s proměnlivou barvou, snadno se láme, ale nepodléhá tak zvětrávání jako jiné půdy. Pohlcuje a odráží teplo a napomáhá dozrávání hroznů. Každý, kdo se vážně zajímá o víno, musel slyšet o legendárních břidlicových půdách Mosely - tak dobře odvodněných, že zde nemůže přežít ani révokaz (phylloxera).

Známé oblasti: Mosela, údolí Douro

 

Dr. Loosen | Riesling Dr. L

Vinařství Dr. Loosen vlastní na Mosele jedny z nejušlechtilejších a nejlepších vinic na světě. Vinná réva roste na charakteristické moselské břidlicové půdě, která podporuje mineralitu v chuti i dochuti klasického moselského Rieslingu. Devonská břidlice vykazuje v Moselském údolí velkou rozmanitost barev v závislosti na jejím specifickém minerálním složení. Tyto rozdílné půdní podmínky v kombinaci se specifickými klimatickými podmínkami dodávají vínu jeho výrazné aroma.

 

Anton Maringer | Trittenheimer Apotheke - Riesling Spätlese Alte Reben

Antonův Ryzlink ze starých keřů ze slavné vinice Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese Alte Reben - trocken, má ve vůni máslovou drobenku na meruňkovém koláči. Je to velmi elegantní Ryzlink s dlouhou dochutí. Díky klikaté řece Mosele, jejich příkrým břehům, které sluníčko opaluje celý den, s podporou grilovacích účinků odrážejících se slunečních paprsků od vodní hladiny, v oblasti obklopené pahorky, které ji chrání od severních větrů, ale zakončené lesy, které jim pouštějí studený vánek v noci, dosahujíc tak vysokých rozdílů mezi denními a nočními teplotami, které jak je známo, mají pozitivní vliv na vývoj množství kyselin a aromatických látek v hroznech, neztrácejíc však koncentraci hroznového cukru, chráněných teplem zespoda z naakumulovaného břidlicového podloží.

 

Modrá břidlice

Dr. Loosen | Blauschiefer Riesling - trocken

Ryzlink rýnský Blauschiefer je odrůdové víno ze známého vinařství Dr. Loosen. Vyrábí se z hroznů, které dozrávají na typických modrých břidlicových půdách střední Mosely. Díky tomu toto víno ztělesňuje velmi typický terroir oblasti. Jedná se o velmi klasický Rýňák, které díky břidlicovému charakteru působí pikantně a má úžasně mohutné tělo. Milovníci vína, kteří jsou k "moselským vínům" stále kritičtí, dostanou s tímto vínem lekci, která zcela změní jejich vnímání.

Víno září ze sklenice světle žlutou barvou. Vůně přináší chuť žlutých peckovin, ale i černého rybízu a limetkové kůry. V kombinaci s kamenitým břidlicovým tónem působí vůně téměř étericky. V chuti je víno krásně ovocné, ale především s přesnou a živou kyselinkou. Ta přetrvává v závěru v harmonii s téměř slanou mineralitou a jemným náznakem sladkosti.

 


Sedimentární půda se skládá ze ztuhlých minerálních nebo organických usazenin, které často zanechávají vodní plochy.

Vápenec

Někteří vyzdvihují vápenec jako nejkvalitnější vinařskou půdu na světě a skutečně se nachází v mnoha slavných oblastech. Tvoří se z rozložených těl měkkýšů, ryb a dalšího organického materiálu, který kdysi žil ve starověkých mořských dněch a útesech. Vápenec a křída (druh vápence) dobře odtékají, ale také zadržují vodu pro vinnou révu, kterou v případě potřeby absorbuje. Vína vyrobená ve vápencových půdách jsou obecně dlouhověká a mají jasnou, lineární kyselost.

Známé oblasti: Burgundsko, Champagne

 

Kendermanns | Riesling - Kalkstein

Před miliony let ležela oblast dnešní Falce na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Rieslingu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein). Její pórovitost dovoluje révě hluboce zakořenit. Na těchto vinicích proto vznikají vyvážená vína s příjemnou kyselinkou. Falc (nebo Pfalz a historicky také Palatin) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí Německa.

Ryzlinku se ve Falci daří jinak než v deštivějších a chladnějších oblastech země. Hrozny zde velmi dobře vyzrávájí a mošt dosahuje vyšší koncentrace, vína jsou pak pěkně tělnatá, aromatická (s kořenitějšími tóny než je tomu u Ryzlinků z Mosely) s příjemnou kyselinkou.

 

Křemenec

Křemenec je nefoliovaná metamorfovaná hornina složená téměř výhradně z křemene. Vzniká, když se pískovec bohatý na křemen změní působením tepla, tlaku a chemické činnosti při metamorfóze (přirozená vývojová změna). Při metamorfóze dochází k rekrystalizaci zrn písku a křemenného tmelu, který je spojuje. Výsledkem je síť vzájemně propojených křemenných zrn s neuvěřitelnou pevností. Jsou to horniny tvrdé, ale křehké. 

Křemencové půdy jsou suťové půdy. Hornina obvykle zvětrala do hrubých bloků až v době ledové. Šedohnědý rigozol se skládá z drúz a kamenů kvarcitu a také z břidlic. Obsah kamene je vysoký, takže voda se zde ukládá jen v malém množství. Půda je hluboce zrytá, tedy volně ulehlá a snadno prokořenitelná. Réva vinná může snadno prorazit kořeny hluboko skrz skalní pokryv a hledat zásoby vody a živin. Hrubá písčitohlinitá půda se rychle prohřívá a velmi dobře akumuluje teplo. Přestože se zásoba vody ve svrchní vrstvě půdy rychle spotřebovává, nedochází téměř k žádnému nedostatku vody. Vinná réva nachází zásoby. Podloží přijímá svahové vody z vyšších svahů. Zásoba minerálních živin v bezvápnité půdě je nízká vzhledem k vysokému obsahu kamene a vysokému obsahu křemene v jemné půdě. Sprašová hlína ve svrchní vrstvě půdy zlepšuje bilanci živin a vody. Mírně suché stanoviště, které se rychle zahřívá a podporuje rychlé dozrávání.

 

Schloss Vollrads | Winkel Riesling Kabinett

Typický, lehký, suchý a ovocný Riesling. Kabinett je vlajková loď vinařství Schloss Vollrads. Vlastní vinice v okolí zámku Schloss Vollrads se nacházejí v okrese Winkel a po staletí tvoří jádro vinařské tradice. Jemné ovoce, jako je vinohradnická broskev a meruňka, charakterizuje toto typické víno z Vollrads. Jako VDP.ORTSWEIN je toto víno klasickým představitelem křemencových půd Winkelu.

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
19.04.2023
Jana V

28.02.2023
Petr O

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.