Mosela

Nalezeno 16 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 16

Aktivní filtry

Mosela - vinařská oblast

Mosela je považována za nejlepší místo pro pěstování Ryzlinku rýnského na světě. Řeka Mosela pramení ve Francii a teče do Německa, kde se ostře stáčí v délce 250 km. Na své cestě do Severního moře se vlévá do Rýna. Právě podél této klikaté říční soutěsky najdeme nejklasičtější a nejtypičtější Ryzlinky na světě.

 

 

Čím je údolí Mosely pro Ryzlink tak výjimečné?

Je to kombinace geologie, geografie a historie (první záznamy o Ryzlinku rýnském v Německu se datují už do roku 1435), která dělá vinařskou oblast Mosely jedinečnou.

 

 

 

Mosela není jen Rýňák

 

Údolí Mosely je domovem i jiných odrůd, ale Ryzlink rýnský tvoří více než 60 % veškeré plochy vinic. Dále se zde pěstuje Müller-Thurgau, Elbling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Kerner a Auxerrois. Najdete zde také odrůdy Pinot Noir a Chardonnay, které se často používají do německých sektů.

 

 

Jaké jsou Ryzlinky z Mosely?

 

Moselský Ryzlink se vyrábí suchý, polosuchý, polosladký a sladký, ale vždy je snadno identifikovatelný díky primární vůni a chuťovému profilu. Proto se moselské Ryzlinky hodí do slepých degustací.

 

Barva: Vína začínají světle slámovou barvou a stárnutím se stávají sytě žluté.

 

Aroma: Mladá vína mají středně intenzivní aroma po limetce a medovici, někdy s lehce reduktivními minerálními tóny. Jak vína stárnou, odhalují intenzivní aroma medu, meruněk, citronu a petroleje. Vůně petroleje může být pro někoho odpudivá, ale pro milovníky Rýňáků je to klasický indikátor německého Ryzlinku.

 

Chuť: Díky struktuře vína je velmi zajímavá. V chuti lze cítit intenzivní kyselinku, obvykle vyváženou určitou úrovní sladkosti. Suché Ryzlinky mívají obvykle kolem 6–10 g/l zbytkového cukru, kyselinka přetrvává na patře. Moseláče mají nízký až středně nízký obsah alkoholu v rozmezí 7,5–11,5 %.

 

Moselské Rýňáčky ročníku 2019 a 2020 pro vás ochutnala naše Veronika a Lenka

 

 

 

Jak dlouho se mohou moselské Ryzlinky archivovat?

 

Německý Ryzlink je známý tím, že velmi pěkně stárne. Víno od dobrého vinaře ze skvělého ročníku vydrží až 40 let. I levnější vína se mohou archivovat 5 let a získat tak hluboký zlatavý odstín s tóny medu a petroleje.

 

 

Klasifikace vín z Mosely

 

Na Mosele se používají tři klasifikace, které je třeba znát: Qualitatswein (QbA), Pradikatswein a VDP.

 

 zdroj: Wine Folly

 

Qualitatswein (QbA)

 

Víno vyrobené v oblasti Mosely, které splňuje minimální úroveň zralosti, je QbA. Kvalita se v této kategorii liší, najdete zde vína od levnějších až po ta kvalitní na každodenní pití.

 

 

Pradikatswein

 

Pradikatswein určuje kvalitu na základě zralosti a množství hroznů napadených ušlechtilou plísní. Protože oblast Mosely byla vždycky tradičně chladná, byla zralost určujícím faktorem kvality vína. Pradikatswein je nejběžnějším označením, které najdete u vín z údolí Mosely. Pojďme si jednotlivé kategorie představit.

 

Kabinett: Vína suchá s přibližně 10 % alkoholu nebo polosuchá a polosladká s přibližně 8,5 % alkoholu. V této kategorii najdete velké množství moselských vín. Mnohá z nich jsou skvělá.

 

Spätlese: „Pozdní sběr“ - vína, která se pohybují od suchých po sladká s použitím zralých hroznů. Suché víno má na etiketě uvedeno „Trocken“.

 

Auslese: „Výběr z hroznů“ - hrozny jsou ručně vybírány a mají určitou úroveň ušlechtilé plísně, která do chuťového profilu přidává jemné tóny včelího vosku, šafránu a zázvoru. Tato vína se pohybují od suchých po sladká a suchá vína budou mít vysoký alkohol (obvykle kolem 14 %).

 

Beerenauslese (ba): „Výběr z bobulí“ - hrozny jsou ručně sbírané a mají vyšší úroveň ušlechtilé plísně. Tato vína jsou výjimečně sladká.

 

Trockenbeerenauslese (tba): „Výběr ze suchých bobulí“ - sbírají se nebo vybírají se na keři uschlé bobule s ušlechtilou plísní. Většinou je to několik bobulí z hroznu.

 

Eiswein: „Ledové víno“ - víno, které je vyrobeno pouze ze zmrzlých hroznů.

 

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter)

 

VDP je sdružení německých vinařských statků, které klasifikuje vína podle kvality vinic. Vína jsou hodnocena jako Gutswein (regionální vína) až po Grosse Lage, které označuje ty nejlepší vinice v Německu. V tomto sdružení je kolem 200 vinařství v Německu.

 

 

 

Které ročníky byly na Mosele nejlepší?

 

Pokud chcete najít skvělé víno, je třeba přihlédnout k ročníku, ze kterém se víno urodilo. Jednoduše řečeno, vinařské oblasti s chladným klimatem jako je údolí Mosely, bývají náchylnější k proměnlivým povětrnostním podmínkám. Dobří vinaři produkují skvělá vína i v méně příznivých ročnících, ale levnější vína vyráběna na objem obvykle nepřízní počasí trpí.

 

Jako obecné pravidlo platí, že skvělé ročníky (jako 2007, 2011, 2015 a hlavně 2019) nabízejí úžasná vína ve všech cenových hladinách, zatímco méně úžasné ročníky (jako 2006, 2012 a 2016) vyžadují určitou šikovnost při nákupu.

 

Jak skvělý byl ročník 2011 zjistila autorka textu v roce 2021, když ve svém sklepě našla zapomenutou kolekci MOSELSKÉ RÝŇÁČKY. Po přechutnání jsme s holkami zjistily, že Rýňáky od Antona a Richarda šly do krásných medových tónů a někdy je prostě dobré mít ve sklepě chaos :-)

 

 

Vína z Mosely podle podoblastí

 

Je třeba říct, že ne všechny zdejší vinice jsou si rovné. Severní zeměpisná šířka (Mosela je podél 50. rovnoběžky) znamená delší dny během vegetačního období, ale pouze některé vinice jsou situovány tak, že mohou této výhody využít.

 

V údolí Mosely je více než 500 pojmenovaných vinic, takže pokud neděláte diplomovou práci o vinařském regionu Mosela, bylo by velkou výzvou si je všechny zapamatovat! Kde se tedy nacházejí nejlepší vinice?

 

Oblasti orientované na jih dostávají během některých částí roku až 10krát více slunečního světla než oblasti orientované na sever. Také vinice umístěné na svazích dostávají ještě více horizontálního záření než rovinaté pozemky. Není tedy divu, že 40 % hektarů vinic v Mosele se nachází na strmých svazích (více než 30 % sklonu) a nejlepší vinice jsou obvykle orientovány na jih.

Nejstrmější vinice v Evropě se nachází na Mosele, vinice Calmont má stupeň sklonu 68 %!

 

 zdroj: Wine Folly

 

 

Vína z Mosely podle typu půdy

 

V údolí Mosely se vyskytují dva primární typy břidlicových půd: modrá břidlice a červená břidlice. Ačkoli jsou obě půdy relativně chudé, oblasti s červenou půdou mají obecně více jílu, který vytváří bohatší a bujnější styl Ryzlinku, zatímco vína z modré břidlice jsou obecně květinovější.

 

Břidlicové půdy nabízejí několik jedinečných výhod pro pěstování vína na Mosele. Za prvé vinice jsou dobře odvodněné, což je dobré během vlhkého vegetačního období. Za druhé břidlice udržují teplo, což může být prospěšné u chladných ročníků. A konečně za třetí, přirozené mikroby regionu (kvasinky a bakterie), kterým se v těchto půdách daří, hrají hlavní roli při definování chuti minerality moselského vína.

 

Geologie regionu sahá až do devonského období, kdy byla oblast Mosely oceánem a na mořském dně se usazovaly usazeniny tvořící vrstvy sedimentů silné jeden kilometr. Postupem času tlak dvou superkontinentů, které se spojily a vytvořily Pangeu (Gondwana a Laurasia/Euramerica), stlačil toto mořské dno, které se proměnilo v břidlici.

 

Břidlice byla později vytlačena během hercynské vrásnění asi o 100 milionů let později. Rýnské údolí bylo vyhloubeno řekou Moselou, která odhaluje tuto geologickou historii. Zdejší břidlicové půdy jsou pro většinu zemědělských účelů velmi chudé (těžko se obhospodařují!), ale v případě pěstování vína produkují více strukturovaná a koncentrovaná vína.

 

Vinařská oblast Mosela je opravdu krásná, a protože se vyváží pouze jedna třetina vyrobeného vína, určitě stojí za to ji navštívit.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.