Facebook Pixel

Moselský paradox

Nejlepší Rieslingy jsou ty z Mosely. Čistě geografické charakteristiky pěstování révy v údolí kolem této německé řeky příliš nenahrávají. Vinice se nacházejí z pohledu pěstování révy ve velmi severně položené oblasti (na podobné rovnoběžce je například český Tachov), sníh na nich leží poměrně dlouho a strmé svahy nad řekou jsou jen těžko dostupné. Říká se tady, že pravý vinař má jednu nohu kratší. Za život se po řádcích vinice ve svahu něco nachodí…



Moselská klikatice a Marx, Engels, Kristus…

Údolí řeky Mosely, nebo alespoň její část, které se věnuje tento článek, leží na jihozápadě Německa a patří k nejzajímavějším scenériím v Evropě. Řeka Mosela se totiž romanticky klikatí mezi strmými svahy osázenými vinnou révou, a na mnoha místech tak nabízí kouzelnou vyhlídku.

Přirozené centrum regionu, město Trevír, pamatuje ještě doby slávy římského impéria. Římské architektonické památky se nachází na seznamu UNESCO. Trevírské biskupství se pyšní tunikou, kterou prý nosil sám Ježíš Kristus, a pokud si budete chtít nějaký ten svršek pořídit i vy, v domě na ulici Brückenstrasse si koupíte rudé tričko s obličejem vousatého muže s oduševnělým výrazem ve tváři. V Trevíru se totiž narodil sám Karl Marx!

Veni, vidi, vici (vini)

Ale od červeného (trika) zpátky k bílému (vínu)… Oblast Mosely byla vinařsky objevena vlastně náhodou. Když Římané kvůli konfliktům na obchodních stezkách přestali své kolonie na území dnešního Německa zásobovat vínem dováženým z Apeninského poloostrova, začali ho pro pěstovat právě na Mosele. Místní produkce vína se tak Římanům vyplácela víc než nákladný dovoz, a na svazích Mosely proto keře révy rostly už ve 4. století.


Staří Římané tak jako první odhadli a otestovali unikátní mikroklima Mosely, které je dostatečně teplé pro zrání hroznů a stabilní proto, aby se v něm dařilo především odrůdě Ryzlink rýnský, kterému se v Německu říká Riesling.

MOSELA + RR = VSL

Odrůda RIESLING je celkem komplikovaná. Hrozny mají malé bobulky s tečkou a jsou hodně těsně u sebe. Dozrávají jako poslední ze všech.

Daří se jim proto jen v polohách, kde jsou pro ně ideální podmínky. Právě ty našel Rýňák na Mosele, paradoxně v dost severně položené oblasti alespoň, co se týče pěstování vinné révy. Na podobné rovnoběžce leží například západočeský Tachov, od kterého bychom (tachovští prominou) žádné velké vinařské výkony nečekali.

I sníh leží na Mosele déle než by si jakýkoliv nechoromyslný vinař přál. Moselské mikroklima ale všem hrůzným následkům středoevropské nepohody odolává. Základním zaklínadlem jsou zde tři magická slovní spojení: břidlicové podloží, strmé svahy a odraz slunečních paprsků od vodní hladiny.

Ray-Ban efekt

Strmé břidlicové svahy, které sluníčko opaluje celý den, spolu s řekou Moselou zapřičiňují vysokou vyzrálost hroznů. Grilovací účinky slunce totiž umocňují ty sluneční paprsky, které se odrážejí od vodní hladiny. Na hrozny tak slunce svítí celý den zeshora i zespodu.

Ve vinařství Markus Molitor této spolupráci říční hladiny, světelných paprsků a příkrých břehů Mosely říkají Ray-Ban efekt – připodobňují jej k účinku slunečních brýlí. Zavedený význam tohoto slovního spojení (používá se v situaci, kdy mladý muž, jdoucí po ulici, je pro dívky v okolí daleko atraktivnější, má-li brýle značky Ray-Ban na očích, než když si je sundá) Markuse Molitora zřejmě nechává chladným. A nás taky.

Severní vítr je krutý…

S chladem, který za normálních okolností přísluší stejně severně položeným oblastem, se ostatně sv. Urban, patron vinařů, na Mosele vyrovnal více než skvěle. Kraj obklopují pahorky, které jej chrání před severními větry.

Na druhou stranu okolní lesy, posílají v noci na vinice studený vánek. Na Mosele tak panují vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, které, jak je známo, mají pozitivní vliv na vývoj množství kyselin a aromatických látek v hroznech.

Moselské hrozny navíc neztrácejí koncentraci hroznového cukru, protože jsou chráněny teplem naakumulovaného břidlicového podloží.

Náš Anton a náš Richard

S vinaři Antonem Maringerem a Richardem Schmittem nás seznámil Vinař roku 2009 Jožka Valihrach. Sympatičtí a energetičtí pánové nás dostali nejen svými víny, ale i srdečným přivítáním. Za ta léta, co našim zákazníkům nabízíme jejich vína, jsme se postupně seznámili s jejich dětmi a dětmi jejich dětí a pokaždé, když jsme někde poblíž, nezapomínáme Antona a Richarda v Trittenheimu navštívit. Jednou za námi přijeli i oni. V České republice jim nejvíc chutnalo pivo a s výjimkou Ryzlinku, který vždy poznali, říkali o každém jiném víně, že chutná jako Sauvignon.

Víno z lékárny a chutě na oltáříčku

Nejznámější vinící u Trittenheimu je slavná Trittenheimer Apotheke, tedy „tritteheimerská lékárna“, o které s oblibou tvrdíme, že její vína doslova léčí.

Vinice patří mezi nejlépe situované polohy u Trittenheimu. Leží na úpatí strmých břehů řeky, svítí na ni západní slunce a polední paprsky, které se odrážejí z řeky. Díky tomu se v Trittenheimu rodí delikátní košatá vína, která nikdy nenudí, a to v jakékoliv úpravě – suché, polosuché i polosladké!

U moselských Ryzlinků z Trittenheimu jsme se jako vždy řídili strategií: Co chutná nám, to doporučíme našim zákazníkům, takže i „moseláčky“ se rychle staly bestsellerem Víno-klubu.

Richardův meruňkový Riesling Classic trocken (tedy suchý) je vždycky pryč jako první. I Antonovy suché Ryzlinky  se skvěle hodí na nadcházející letní pitnou sezónu. Nezklamou Vás ale ani další naše „meruňkáče“ – ty sladší jsou ovocně šťavnaté a mají pevnou minerální strukturu.

Druhou moselskou vinicí, jejíž vína Vám nabízíme, je Trittenheimer Altärchen, kterou jsme si jednoduše přejmenovali na „oltáříček“. Nachází se severně od města Trittenheim na protějším břehu od Apotheky.
 
Na oltáříček Vašich chutí můžete položit vlastně jakýkoliv Rýňák z Mosely.  Richard, Anton i Víno-klub Vám doporučují zkusit je archivovat bez problémů 15 let. Pokud budete víno minimálně jednou za rok (ideálně každých 6 měsíců) ochutnávat, budete zajímavě překvapeni tím, jak se víno vyvíjí.

Všechna naše vína z Mosely najdete na https://www.vino-klub.cz/mosela.

MALÝ LEXIKON MOSELSKÝCH RÝŇÁČKŮ

Dnešní lekce Alles gutte sice nebude tak vtipná, ale zato se skutečně naučíte něco, co se Vám při výběru a ochutnávání Rýňáků z Mosely vyplatí. Německé přívlastky se totiž dost liší od těch českých.

HOCHGEWÄCHS - je speciální označení pro jakostní víno odrůdy Riesling, které projde zkušební komisí, kde získá známku jakosti 3 a více bodů (z možných pěti). Označení nadprůměrné kvality jakostního vína.

TROCKEN - je moselská verze suchého vína, má mezi 11,5 – 13 % alkoholu a kolem 10 g zbytkového cukru na litr.

HALBTROCKEN - má pouze kolem 11,5 % alkoholu a může mít až 18 g zbytkového cukru na litr.

FEINHERB - vinaři více záleží na harmonii mezi přítomnou kyselinou a dozrálým zbytkovým cukrem. Víno se parametry podobá halbtrockenu, ale může mít i o několik gramů vyšší cukr nebo alkohol.

LIEBLICH - elegantní sladká vína, která nepůsobí jenom sladce, ale díky břidlicové mineralitě i velmi komplexně. Tato vína interně nazýváme "kousací". Mají vyšší obsah zbytkového cukru (50 – 100 g na litr), ale alkohol jen kolem 7,5 - 9,5 %.

ROČNÍK 2019 – nejlepší ročník německého Ryzlinku rýnského v historii

Podle slavného vinného kritika Jamese Sucklinga je ročník 2019 nejlepší ročník Ryzlinku rýnského, jaký kdy ochutnal ve své čtyřicetileté kariéře. Od roku 1983 si na takový ročník nevzpomíná. Vína roku 2019, od suchého až po klasický styl s přírodní hroznovou sladkostí, jsou prostě v úžasné kvalitě. Rok 2019 je jedním z největších ročníků moderní doby a budeme si ho prý pamatovat po celá desetiletí, možná i generace.

Vinař Cornelius Donnhoff řekl, že rok 2019 je klasický německý ročník se strukturovanou kyselinkou, jako ročník 2001, ale v kombinaci s mnohem větší zralostí hroznů.

Vína jsou zralá a koncentrovaná, a přesto svěží. Ve vůni jsou jemná a v chuti minerální s hedvábnou strukturou. Díky tomu jsou opravdu lahodná a pít tento ročník je dechberoucí zážitek!

Každý, kdo se zajímá o víno, ví, že globální oteplování přineslo výhodu chladnějším regionům jako je např. Německo, které je tak jedním z velkých „vítězů“ globálního oteplování.

Německo je stále chladnější než Bordeaux, Rioja, Toskánsko nebo Napa. Avšak v absolutních číslech se klimatická situace v Německu dramaticky změnila k lepšímu. Klimatické statistiky říkají, že posledním opravdu špatným ročníkem v Německu (protože vegetační období bylo příliš chladné na to, aby Ryzlink správně dozrál), byl rok 1984 a od roku 2014 byl každý ročník neobvykle teplý.

To znamená, že zelené příchutě německých vín jsou minulostí a téměř každý rok jsou nyní ve všech 13 vinařských oblastech Německa k dispozici vysoce kvalitní suchá vína. Není proto divu, že se dnes Německo specializuje na elegantní suché bílé a suché červené víno!

Dnes je největším nebezpečím hroznů déšť v kombinaci s teplými teplotami, který vede k jejich hnilobě, ale toto byl vážný problém naposledy v roce 2014.

Nyní si pojďme ročník 2019 dát do tohoto nového klimatického kontextu. Rok 2019 nebyl na rozdíl od některých regionů, jako například středomořské Francie, vůbec nejteplejším vegetačním obdobím, i když v tomto roce padlo mnoho teplotních rekordů. Nejteplejším byl rok 2018, kdy byly průměrné teploty srovnatelné s Napa Valley v Kalifornii a přibližovaly se průměrným teplotám v Barossa Valley v jižní Austrálii. V roce 2019 se střídala chladná a vlhká období se třemi vlnami veder (koncem června, koncem července a koncem srpna).

Může to znít jako skvělá zpráva, ale nic není černobílé. Během první vlny veder koncem června, kdy teploty kulminovaly na 40 °C, došlo k „popálení“ mnoha hroznů Ryzlinku rýnského. Toto náhlé scvrknutí hroznů nastává, když se voda odpaří rychleji, než ji réva dokáže načerpat, a tím je zničena. V závislosti na místě (nejvíce byla zasažena Mosela) byla ztráta 10 % až 30 % úrody a na několika plochách byla ztráta stoprocentní. Hořko-sladkou dochutí tohoto vynuceného snížení výnosu je výjimečná koncentrace těchto vín.

Pro mnoho německých vinařů je nyní nejdůležitější kategorie Kabinett. Vinaři produkují intenzivní a komplexní vína i přes jejich nízký obsah alkoholu. Podle Sucklinga to vypadá to, že tato kategorie zažije významný růst svého podílu na trhu.

Nejlepší věcí na německém roce 2019 je to, kolik vinařů vyrobilo vůbec svá nejlepší vína.

„Po desetiletích sbírání vína mám plný sklep, ale rychle vytvářím prostor pro německé Ryzlinky 2019 a německá červená vína 2018, protože jsou velmi výjimečná. Připomínají mi nejlepší ročníky 1983, 1990, 2001 a 2007, ale rok 2019 je vrcholný. Skutečně to poznáme, až ochutnáme ročník 2019 pět let po nalahvování. S touto kombinací rovnováhy a koncentrace by měl skvěle stárnout. Jediný problém je, že už teď chutnají tato vína tak skvěle, že je velmi těžké odolat tahání zátek a odšroubování uzávěrů. To je to nejlepší doporučení k nákupu!“, uvedl James Suckling k ročníku 2019 německých Ryzlinků.

Mosela, ročník 2019

Sklizeň v roce 2019 byla vysoce selektivní. Jak vinaři na Mosele říkají - byl to komplikovaný ročník ;-) - v objemu sklizených hroznů malý, ale delikátní! Kvůli květnovým mrazům a horkému počasí v červenci hlásili tamní vinaři téměř o polovinu nižší výnosy ve srovnání s rokem 2018. Zdravé, dobře vyzrálé hrozny vykazovaly příjemně pikantní hodnoty kyselin, které jsou právě pro Ryzlink rýnský naprosto ideální, vůně moštů se pohybovala od pikantně-ovocných po exotické. Stručně řečeno: vysoce kvalitní mošt s dobrou intenzitou barvy, jemnou kyselinkou a vysokou aromatičností.

O autorce

Tereza z Víno-klubu

"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."

Přehled článků autorky

Tereza z Víno-klubu

 Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.