• -165 Kč
Best for CHŘESTové menu
Best for CHŘESTové menu
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Best for CHŘESTové menu

Chřest čili špargl je zelenina králů. K jeho přípravě vám postačí pouze pár základních surovin a připravíte pokrm, kterým zaručeně každého ohromíte!
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR

Chřestobraní je tady!

Konečně se KLUBe! Chřest čili špargl je zelenina králů a k chřestu se náramně hodí víno. A kdo jsme my, abychom odporovali? A tak jsme vám, jako každý rok, vybrali ta nejlepší vína, která tuto první jarní zeleninu skvěle doprovodí do vašich kuchyní.

Chřest je gastronomická pochoutka zdraví velmi prospěšná. Je zásobárnou snad všech vitamínů, které v přírodě můžete najít a díky tomu blahodárně působí na vaše tělo. A taky třeba proti kocovině :-)

 

Sestavili jsme vám dvě kolekce, se kterými budete bohyně či bůh kuchyně :-) Best for CHŘEST se představují! 

 

Chřest je vynikající sám o sobě a s vínem může být ještě lepší. Anebo taky ne. 

Chřest je velmi zvláštní zelenina. Za prvé, za dobrého počasí může vyrůst až o sedm centimetrů za den. Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby ho nikdo denně nesklízel? Chřest by brzy ovládl svět ;-) Zadruhé, jak napsal Pierre Larousse: "Tout le monde connaît l'odeur fétide qu'elle communique à l'urine." Nemusíte umět francouzsky, abyste pochopili o čem pan Larousse píše. Chřest vám pěkně pročistí močové cesty a velmi rychle to poznáte na toaletě. Tak se nelekněte. A za třetí, chřest není úplně jednoduchý na párování s jídlem.

 

Jednoduše řečeno, je to velmi rostlinná zelenina - ta zelená chuť poháněná chlorofylem, která je součástí toho, co ji dělá zajímavou, se střetává s mnoha víny. Ještě důležitější je, že obsahuje sloučeniny, jako je kyselina asparagová, což je - pokud vás to zajímá - organická sirná karboxylová kyselina. No, to už by stačilo. V podstatě způsobuje, že spousta vín chutná kovově a drsně. To není ideální situace.

 

Ale milovníci chřestu a vína na celém světě by určitě neměli zoufat.

První pravidlo zní: Při výběru vína posuzujte vždy chřestový pokrm jako celek.

Vyhněte se vínům s tříslovinami (Chardonnay z dubvého sudu nebude vhodné) a vyberte si něco citrusového, bylinkového, například Sancerre nebo Pouilly Fumé z francouzského údolí Loiry, Grüner Veltliner z Rakouska, alsaský Ryzlink, novozélandský Sauvignon nebo dubuprosté Chardonnay.

Nebo se můžete odvázat a podávat chřest se skutečným chřestovým vínem, které z čerstvého chřestu vyrábějí ve státě Michigan v USA ;-)

Klasické párování chřestu a vína objevíte s kolekcí Best for CHŘEST v hlavní roli.

 

Kuře v majoránce

Netradiční jídlo s chřestem je kuře v majoránce a k tomu se hodí Vermentino z vinařství Alma Cersius. Tato odrůda se pěstuje na různých místech západního Středomoří. Chuť je svěží, hravá, přitom jde o plné, tělnaté víno.

 

Salát s pomeranči

K teplému salátu s pomeranči a chřestem pro vás máme suchou Pálavu z Pálavy z pavlovského vinařství Iris.

 

Roastbeef

K růžovému roastbeefu s chřestem se hodí růžová Garnacha ze Španělska z vinařství Finca Bacara.

 

Gnocci s pancettou

Gnocci s pancettou a chřestem si budou skvěle rozumět s rosé z Frankovky od Honzy Stávka - Trkmanska. Jestli milujete grilovaný chřest obalený ve slanině, tak tahle růžovka je ta pravá!

 

Králičí paštika

Králičí paštika s čerstvým nebo nakládaným chřestem je velká delikatesa a ten správný pár s ní vytvoří jihofrancouzská růžovka z Grenache a Syrahu Le Rosé - AOP Languedoc.

 

Králík se švestkami

Vyzkoušejte králíka ochmelku s ořechovými švestkami a chřestem a k tomu červené víno Cannonau di Sardegna - má vůni plnou fialek, švestek a vánočního koření.

 

 

Králík ochmelka s ořechovými švestkami

Pro 4 osoby budete potřebovat:

1 kg králičího masa s kostí, 400 g oloupaného bílého chřestu, 200 ml černého piva, 100 g sušených švestek, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce vinného octa, sůl a olej.

 

Sušené švestky zalijte den předem vodou, aby byly ponořené. Králíka den předem naporcujte, osolte a uložte do chladu.

V den přípravy králíka opékejte po obou stranách na oleji asi 10 minut. Zalijte pivem, přidejte švestky i s vodou, ve které byly namočené. Přikryjte a duste hodinu, občas podlijte vzniklou omáčku a kousky masa otočte

Po hodině do omáčky přidejte nahrubo nasekané ořechy, vinný ocet, chřest nakrájený na menší špalíky a duste dalších 5 minut.

Na talíři rozložte porci králíka, švesktový chřest a polijte omáčkou. Jako příloha se hodí plátky brambor potřené olejem pečené v troubě.

 

TIP: Některé švestky můžete naplnit celými ořechy.

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
16.07.2023
Petr H

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.