Valtické vinné trhy - zlatá medaile
Gilbert & Gaillard - zlatá
Best for CHŘEST v hlavní roli
Best for CHŘEST v hlavní roli

Best for CHŘEST v hlavní roli

Chřest si skvěle rozumí s mladými, suchými, křupavými (díky kyselince), aromatickými a kořenitými víny. Do kolekce Best for CHŘEST v hlavní roli jsme vám vybraly 6 vín, která si rozumí se známými i méně známými chřestovými chody.

Chřest čili špargl je zelenina králů a UŽ SE KLUBE. K jeho přípravě vám postačí pouze pár základních surovin a připravíte pokrm, kterým zaručeně každého ohromíte! 

Chřest je gastronomická pochoutka zdraví velmi prospěšná. Je zásobárnou snad všech vitamínů, které v přírodě můžete najít a díky tomu blahodárně působí na vaše tělo. A taky třeba proti kocovině :-)

 

Chřest si skvěle rozumí s mladými, suchými, křupavými (díky kyselince), aromatickými a kořenitými víny. Do naší nové kolekce Best for CHŘEST v hlavní roli jsme vám vybraly 6 vín, která si rozumí se známými i méně známými chřestovými chody:

  • Jako první vylezá bílý chřest, ze kterého si můžete připravit lehký salát s rajčátky. K tomuto jednoduchému salátu se hodí Viognier - Terre Siciliane IGT, 2019 ze sicilského vinařství Carlo Pellegrino. Viognier zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo chřest blanšírovaný ve víně a badyánu. Je jedním z mála vín, které si poradí i se zálivkou vinaigrette!

Alternativně lze zvolit Roter Muskateller, který je jednou z nejstarších odrůd na světě a jednou z nejvzácnějších odrůd v Rakousku.

  • Bílý chřest s ochucenou strouhankou skvěle doprovodí Veltlín FUNdament, který má plné, elegantní tělo s veselou dochutí. 
     
  • S čím jiným kombinovat klasický a oblíbený vařený chřest s holandskou omáčkou než s krásně vyváženým Chardonnay z vinařství Ventisquero.
  • K chřestovému rizotu bude naprosto dokonalý - a u vás tak oblíbený - suchý "středomořský Ryzlink" Picpoul de Pinet

Nebo si k rizotu můžete dát Sauvignon Gris, z Údolí Loiry, který si také náramně rozumí s chřestem a kozím sýrem a krémovitějšími úpravami chřestu - např. s chřestovou polévkou se zakysanou smetanou.

  • Další oblíbené jídlo s chřestem jsou rané brambory s tvarohem a k tomu se hodí Vermentino. Tato odrůda se pěstuje na různých místech západního Středomoří. Chuť je svěží, hravá, přitom jde o plné, tělnaté víno.
     
  • Moje nejoblíbenější kombinace je chřest s jahodami a k takovému jahodovému třeštidlu sedne naše novínka - růžovka Gardian Rosé z vinařství Alma Cersius. Ve vůni objevíte svůdné tóny čerstvých jahod a malin. Je to lahodné, příjemně suché, svěží a elegantní rosé.

 

Recept na jahodové třeštidlo je jednoduchý:

Budete potřebovat 400 g oloupaného bílého chřestu, 300 g jahod, 100 g Lučiny, 80 g mladých špenátových listů, 40 g parmazánu, 4 lžíce javorového sirupu nebo medu a 4 lžíce mléka.

 

Chřest nakrájejte na kousky a povařte ve vodě se špetkou cukru 5 minut. Propláchněte ledovou vodou a sceďte.

Na talíře rozložte oprané a osišené špenátové listy, chřest a půlky jahod.

Pokapejte krémem smíchaným z Lučiny, javorového sirupu a mléka a posypte parmazánem.

 

Pokud preferujete bílé víno, tak můžete k jahodovo-chřestovým salátům zvolit svěží naturální Burgundu z Rheinhessenu Weissburgunder ročníku 2017 - nespěchalo se na ni, dostala tolik času, kolik potřebovala, aby pěkně přírodní cestou, bez aditiv, došla k odrůdově charakteristické plnosti burgundské rodiny a k německé čistotě tónů a svěžesti.

Hodnocení

14.05.2021
Roman K

O vínech v kolekci

Zákazníci, kteří koupili tento produkt, si také zakoupili:

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.