- -91 Kč
- SVĚŽÍ VÍNA K CHŘESTU
Chřest čili špargl je zelenina králů a konečně už se KLUBe. K jeho přípravě vám postačí pouze pár základních surovin a připravíte pokrm, kterým zaručeně každého ohromíte!
Chřest je gastronomická pochoutka zdraví velmi prospěšná. Je zásobárnou snad všech vitamínů, které v přírodě můžete najít a díky tomu blahodárně působí na vaše tělo. A taky třeba proti kocovině :-)
Ještě pro vás máme kolekci Best for CHŘESTové menu. Tak se na ni podívejte →
Chřest si skvěle rozumí s mladými, suchými, křupavými (díky kyselince), aromatickými a kořenitými víny. Do naší nové kolekce Best for CHŘEST v hlavní roli jsme vám vybraly 6 vín, která si rozumí se známými i méně známými chřestovými chody:
Jako první vylezá bílý chřest, ze kterého si můžete připravit lehký salát s rajčátky. K tomuto jednoduchému salátu se hodí Viognier - Terre Siciliane IGT ze sicilského vinařství Carlo Pellegrino. Viognier zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo chřest blanšírovaný ve víně a badyánu. Je jedním z mála vín, které si poradí i se zálivkou vinaigrette!
Alternativně lze zvolit Roter Muskateller, který je jednou z nejstarších odrůd na světě a jednou z nejvzácnějších odrůd v Rakousku.
Bílý chřest s ochucenou strouhankou skvěle doprovodí Veltlín FUNdament, který má plné, elegantní tělo s veselou dochutí.
S čím jiným kombinovat klasický a oblíbený vařený chřest s holandskou omáčkou než s krásně vyváženým cuvée Chardonnay a Moscatelu Yeya.
K chřestovému rizotu bude naprosto dokonalý - a u vás tak oblíbený - suchý "středomořský Ryzlink" Picpoul de Pinet.
Sauvignon Gris, z Údolí Loiry, který si náramně rozumí s chřestem a kozím sýrem a krémovitějšími úpravami chřestu - např. s chřestovou polévkou se zakysanou smetanou.
Jedna z nejoblíbenějších kombinací je chřest s jahodami a k takovému jahodovému třeštidlu sedne - růžovka z jižní Francie - Gardian Rosé.
Recept na jahodové třeštidlo je jednoduchý.
Budete potřebovat 400 g oloupaného bílého chřestu, 300 g jahod, 100 g Lučiny, 80 g mladých špenátových listů, 40 g parmazánu, 4 lžíce javorového sirupu nebo medu a 4 lžíce mléka.
Chřest nakrájejte na kousky a povařte ve vodě se špetkou cukru 5 minut. Propláchněte ledovou vodou a sceďte.
Na talíře rozložte oprané a očištěné špenátové listy, chřest a půlky jahod.
Pokapejte krémem smíchaným z Lučiny, javorového sirupu a mléka a posypte parmazánem.
Pokud preferujete bílé víno, tak můžete k jahodovo-chřestovým salátům zvolit svěží naturální Burgundu z Rheinhessenu Weissburgunder. Toto víno pěkně přírodní cestou, bez aditiv, došlo k odrůdově charakteristické plnosti burgundské rodiny a k německé čistotě tónů a svěžesti.
Víno slámově žluté barvy. Svěží a šťavnaté víno s intenzivními tóny bílé broskve doprovázené náznaky středomořských bylin. Chuť je středně intenzivní a svěží. Suché.
Citrusově žlutá barva se zeleným odleskem, ovocný koš, ve kterém nechybí zelená jablka, limetky a bylinky, plné, elegantní tělo s veselou dochutí. Suché.