Poradíme Vám, jak udělat zaručeně nejlepší zimní pití na světě. Pití, které se Vás pohladí i zahřeje. Po jednom hrníčku (nebo dvou) vás konečně zaplaví ta správná vánoční nálada. Přidáte si do něj v rumu naložené švestky a mandle? No prosím, Vánoce, Vánoce přicházejí...
Jaké víno se hodí na svařák?
Vyhlašujeme boj nekvalitním svařákům. My ve Víno-klubu dlouhodobě bojujeme za používání kvalitních vín i do míchaných nápojů včetně svařeného vína. Z nekvalitního krabicového vína dobrý svařák nikdy neuděláte, to vám ale nemusíme psát. Co vám ale určitě napíšeme, je, že do svařáku se nejlépe hodí vína s výraznými ovocnými tóny, klidně mladá (protože u nich je primární ovocná linka mnohem patrnější, než u zralejších vín) a zejména, když jsou nesířená a nefiltrovaná. Abyste nemuseli na našem webu dlouho vybírat, vybraly jsme vám je samy. Krásně se hodí třeba také Beaujolais Nouveau.
Svařené víno bílé i růžové
Experimentování se meze nekladou. Bílý svařák bývá sušší a lehčí. Použijte na něj stejné koření jako na červený a dochuťte kapkou pomerančové šťávy nebo jablky. Růžový svařák zkuste doladit kapkou yuzu nebo bergamotu. A napište nám, jaké poměry se vám osvědčily nejlépe. Recept na legendární červený svařák od bratránka z Pálavy Vám už před lety sepsala naše Veronika.
Jirkův vánoční svařák
Mému bratránkovi Jirkovi (z vinařství Šilinek) vděčím za to, že už léta za svůj svařák sklízím samou chválu. Základem je nejen dobré víno, (jak červené, tak bílé), ale i vývar z koření. Zde se dělá nejvíc chyb! Lidé do horkého vína koření jen namočí a vyluhují. To je ale málo. Nejprve je třeba udělat vývar se zkaramelizovaným cukrem. A zapomeňte na instantní směsi na svařák, vždyť to koření tak krásně vypadá...
Bratránek Jirka mi dělal recept na 20 litrů, to když jsme ještě vařili svařák ve skladě. Proto jsem ho pro Vás musela proporcionálně upravit na 2 sedmičky!
Jak si udělat nejlepší svařené víno?
postup na 1,5 l vína
Do silonové ponožky vložíte 8 hřebíčků, 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánu
Cca 2 - 3 dcl vody přiveďte v kastrůlku k varu (klidně ji můžete dost vyvařit)
Do vařící vody nasypte 150 g cukru nebo lépe medu a nechte lehce zkaramelizovat
Následně do ní vložte ponožku s kořením a 15 min vaříte
Vývar dolijte dvěma lahvemi vína (nám se nejlépe osvědčilo loňské Beaujolais) a jen ho ohřejte s vývarem z koření
Jakmile uvidíte pěnu, stáhněte teplotu a můžete podávat
Když si svůj svařák budete chtít vylepšit, můžete si jej přisladit (nebo přimedovat) dle vlastní chuti. Já jsem zkoušela přidat bílý guatemalský rum a musím říct, že to mělo grády! Tuzemák, Amaretto nebo obojí dohromady zas krásně v hrníčku zavoní (až nohy zabrní). Svařák si můžete dochutit také některým z fortifikovaných vín!
Svařák s rumem a Amarettem kdysi podávali v Imperialu jako nápoj s tajemným názvem Krambambule. Po dvou hrníčkách byl den hned o něco krásnější :-))
Kromě Jirkova svařáku nás ve Víno-klubu zahřeje vzpomínka na krásnou letní degustaci v Jirkově sklepě. Je zajímavé, jak paměť krásně vyretušuje chlad sklepa, který po třech hodinách ochutnávání roztřásl naše letním parnům přivyklá těla.
Nejpohodlnější svařák
Nejpohodlnější svařák bez aditiv pouze z Cabernetu Moravia a koření pro vás připravila Réva Rakvice. Praktické 3litrové balení v bag in boxu, díky kterému se víno nekazí, oceníte v případě, že víno nevypijete na jeden zátah. Jakmile se ale sejde předvánoční sešlost, budete možná rovnou potřebovat dva;-)
3 litry svařeného vína vás navíc koupíte za cenu jedné lahve tichého vína. (O kolik bude svařák z Révy levnější a hlavně kvalitnější než na adventních trzích, radši ani počítat nebudeme.)
Ať se Vám dílo povede a víno Vás zahřeje na těle i na duši
Líbil se Vám tento článek?
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(Získáte za to 10% slevu;-))