Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Recept na nejlepší bowli, punč a 10 vánočních koktejlů

Advent by měl být časem klidu a rozjímání, ale ruku na srdce, kdo z vás to má? :-) Nabízíme vám pomoc. Ne, nepřijdeme vám udělat generální úklid a ani upéct ty nejlepší vanilkové rohlíčky, ale co se týče nápojů, tak jsme připravené a vy budete taky! Kromě čtyř vyladěných kolekcí VÁNOCE V KRABICI, se kterými budete mít Štědrý večer a následující svátky, co se týče párování vín s pokrmy, v kapse (tzn. že vám odpadne jeden stres), jsme pro vás ještě připravily tradiční i netradiční drinky, se kterými si můžete užít advent, oslavit s nimi příchod nového roku, anebo si je prostě můžete dát kdykoliv, kdy se budete chtít cítit slavnostně.

Než se pustíte do míchání vánočních drinků, přečtěte si pár dobrých rad, jak být za krále či královnu domácího baru →

Bowle

Nejlepší nádoba na bowli je velká skleněná koule. Že v ní bydlí vaše zlatá rybička? No tak jí k Ježíškovi pořiďte nové bydlení – akvárium, ona v té kouli stejně není šťastná. Ve skle bude vaše bowle nejen instafriendly. Prostě bude sama o sobě ozdobou stolu. Pak už ji jen dejte pořádně vychladit a připravte si naběračku.

Na jednu bowli pro 8 bowlařů nebo 4 superbowlaře budete potřebovat: 1 l bílého vína, 1 l červeného vína, 300 ml třtinového rumu, panáka Marsaly pro ovonění, konzervu ananasového kompotu, konzervu broskvového kompotu, konzervu mandarinkového kompotu, 1 karambolu, 1 limetu, 2 svitky skořice a 8 ks hřebíčku.

Limetu a karambolu omyjte a nakrájejte. Kompotované ovoce slijte (šťávu si nechte), dejte ho do skleněné nádoby a přidejte koření a limetu s karambolou. Zalijte bílým a červeným vínem, rumem, šťávou z kompotů a případně doslaďte. Bowli vychlaďte a můžete podávat.

Vánoční bowle

Punč

Když do čaje s rumem přidáte víno a koření získáte elegantní a noblesní nápoj, který nesmí chybět na žádném zimním večírku, zejména na horách. Nic vás nezahřeje po lyžování či procházce tak jako punč.

Na přípravu punče si připravte: hrst sušených brusinek, 400 ml červeného vína, 400 ml vroucí vody, 200 ml pomerančového džusu, 150 ml rumu, 200 g kompotovaného ananasu, 1 pomeranč, 1 lžíci sypaného rooibosu, 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžičku kardamomu, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 hvězdičku badyánu, 4 ks hřebíčku a 1 svitek skořice.

Brusinky namočte v malém množství rumu. Rooibos zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 15 minut louhovat. Mezitím v hrnci zahřívejte víno, cukr, koření a pomerančový džus až k varu, ale – pozor – nevařte, aby z vína nevyprchal alkohol. Z pomeranče okrájejte nožem slupku včetně bílé tenké hořké blanky a vykrojte z dužiny filátka. Přidejte je do vína, přilijte rooibos a rum. Ananas slijte a kostičky ananasu vsypte do vína. Přidejte brusinky s rumem, zahřejte k varu, podle chuti oslaďte a můžete rozlévat do sklenic.

Vánoční punč

Classic Champagne Cocktail

Klasický Champagne koktejl je jedním z nejstarších koktejlů, který se datuje minimálně do poloviny 19. století. Recept je velmi jednoduchý, takže ho zvládne opravdu každý. Receptura se samozřejmě mírně vyvíjela a dnes se do drinku přidává koňak nebo likér Grand Marnier. Je to jeden z nejznámějších šampaňských koktejlů. Jednoduchý a elegantní.

Jdeme na to: 90 ml šampaňského, 10 ml koňaku nebo Grand Marnier (volitelné), 1 kostka cukru a 2 kapky Angostura Bitters.

Do flétny na šampaňské vložte kostku cukru, zakápněte ji Bitters, přidejte koňak nebo Grand Marnier a jemně zalijte vychlazeným šampaňským. Ozdobte twistem z citronu.

A jak vyrobit citronový twist? Ukrojte kolečko citronu. Snažte se ho ukrojit rovnoměrně v jedné tloušťce po celém obvodu. Na jedné straně kolečko rozkrojte a z citronu vykrojte dužinu tak, aby vám zbylo kolečko kůry. Otočte a držte kůru do spirály po dobu několika sekund. Po uvolnění by měla kůra zůstat stočená. Umístěte ji na okraj sklenice.

Classic Champagne Cocktail

Aperol Sour

Z Aperolu lze umíchat mnohem víc koktejlů než jen Aperol Spritz. Na nadcházející svátky by se vám mohl hodit recept na elegantní drink Aperol Sour, který se vyznačuje jasnými citrusovými tóny doprovázenými jemnou hořkostí. Pokud použijete gin s tóny grapefruitu či citrusů, tak vytvoříte dokonalý pár, protože takový gin se hezky snoubí s citrusovými a hořkými grapefruitovými tóny Aperolu.

Na tento koktejl si připravte: 30 ml Aperolu, 30 ml ginu, 22 ml citronové šťávy, 7,5 ml cukrového sirupu, 15 ml vaječného bílku a 2 kapky Peychaud's Bitters.

Dejte všechny ingredience kromě Bitters do šejkru a promíchejte. Do šejkru přidejte led a znovu prošejkrujte. Přeceďte do vychlazené široké sklenice na stopce a zakápněte 2 kapkami Bitters.

Do koktejlů používejte vždy čerstvou citronovou šťávu, žádnou citronku!

Aperol Sour

zdroj: Steve The Bartender

Gin & Prosecco

Tento koktejl je velmi snadný na přípravu, a přitom velmi zábavný. Kombinace na pikantně citrusového ginu s jiskřivým Proseccem je prudce vánoční a určitě se do tohoto jiskřivého a křupavého koktejlu zamilujete. Je osvěžující a perfektní, kdykoli budete potřebovat bublinkový koktejl. Pokud je vaším hlavním dojmem z ginu silná chuť „vánočního stromku“, ještě jste neměli skvělý koktejl s ginem! Když bílé Prosecco vyměníte za růžové, tak váš výsledný drink bude více lahodit i oku.

Pokud Prosecco vyměníte za šampaňské, tak máte koktejl French 75, o jehož zajímavé historii jsem již ve Vínovinách psala →

Na jeden koktejl budete potřebovat: 60–90 ml Prosecca, 45 ml ginu, 22 ml čerstvé citronové šťávy, 15 ml cukrového sirupu, led a citronový twist na ozdobu.

Naplňte šejkr ledem, přidejte gin, citronovou šťávu a cukrový sirup. Důkladně protřepejte a sceďte do sklenice. Sklenici doplňte Proseccem a ozdobte citronovým twistem.

Gin & Prosecco

Kořeněné Cuba Libre

Sváteční kořeněné Cuba Libre je skvělý koktejl, protože je jednoduchý na přípravu. Můžete si užít spoustu zábavy s různými druhy javorových sirupů a rozličného koření. Tento koktejl chutná nejlépe se starším rumem, který zvýrazní tóny koření.

Na jeden koktejl budete potřebovat: 45 ml rumu, 90 ml Coca-Coly, 15 ml čerstvé limetkové šťávy, 15 ml kvalitního javorového sirupu, 1 svitek skořice a muškátový oříšek.

Vysokou sklenici naplňte ledem, přidejte limetkovou šťávu, javorový sirup, Coca-Colu a rum. Jemně promíchejte. Ozdobte skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Cuba Libre

Tiger Style

Tento dokonalý koktejl na bázi ginu původně vznikl k oslavě čínského nového roku. Takže jestli plánujete na silvestrovskou noc nějaké čínské delikatesy, tak toto je ten pravý koktejl pro vaši oslavu.

Připravte si: 60 ml ginu, 22 ml čerstvé šťávy z citronu, 15 ml čínského medového sirupu s pěti druhy koření* a 8 ml Demerara sirupu**.

Dejte všechny ingredience do šejkru, přidejte led a 10 sekund velkolepě protřepávejte. Dvakrát přeceďte a podávejte ve sklenici na stopce jako se podává Cosmopolitan. Ozdobte špetkou čínské směsi pěti koření.

*čínský medový sirup s pěti druhy koření: V pánvi smíchejte 60 ml medu a 30 ml vody. Přidejte 2 lžíce čínské směsi pěti koření a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se med ve vodě nerozpustí. Sundejte z plotny a nechte 20 minut stát. Poté přeceďte přes jemné sítko, abyste směs zbavili všech větších kusů koření. Nakonec zchlaďte a přelijte do lahve k uskladnění. Sirup vám v lednici vydrží až tři týdny.

**Demerara sirup: V pánvi smíchejte 30 ml tmavého cukru Demerara a 30 ml vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr ve vodě nerozpustí. Poté nechte vychladnout a přelijte do lahve k uskladnění. Sirup vám v lednici vydrží také až tři týdny.

Vánoční Cosmopolitan

Interpretace klasického Cosmopolitanu je zábavná a zároveň je to slavnostní koktejl, který je jednoduchý na přípravu, ale vypadá velmi působivě. Vaší kreativitě se meze nekladou, můžete ho ještě vylepšit použitím ochucené vodky, třeba hruškové nebo jablečné. A nezapomeňte na šumivé červené víno, protože každá správná party potřebuje bublinky!

Na tento koktejl budete potřebovat: 45 ml vodky, 30 ml šumivého červeného vína, 20 ml triple sec nebo pomerančového likéru, 20 ml bílého brusinkového džusu a 15 ml čerstvé šťávy z limetky.

Do šejkru dejte první čtyři ingredience a led a důkladně protřepejte. Přeceďte do sklenice se stopkou a navrch nalijte šumivé červené víno.

Vánoční Cosmopolitan

Sladké Vánoce

Tento drink je inspirovaný typickými prvky vánoční večeře, která symbolizuje hlavně setkávání, lásku a rodinu. Cider připomíná přípitek a oslavu a punč ze sezónního ovoce připomíná chuť Vánoc.

Sladké Vánoce budete mít díky: 45 ml červeného vína Cabernet Sauvignon, 15 ml citronové šťávy, 30 ml sherry Tio Pepe Fino, 45 ml jablečného cideru, 30 ml punčového sirupu*, hroznovému vínu a snítce máty.

Led a všechny ingredience kromě cideru dejte do šejkru a promíchejte. Tentokrát nešejkrujte jako kdyby vám do ruky pustili 220, ale použijte techniku zvanou „throwing“, kdy se směs přelévá z jednoho dílu šejkru do druhého, čímž se do drinku dostane více vzduchu. Podávejte ve vysoké sklenici s kostkami ledu a doplňte ciderem. Ozdobte snítkou máty a kuličkou hroznového vína na párátku.

*punčový sirup: Vezměte 0,5 kg vašeho oblíbeného ovoce (např. jablka, hrušky, pomeranče, sušené ovoce) a punčové koření. Zalijte ovoce 1,5 litru vody, přidejte 2,25 kg cukru a 15 minut vařte. Poté nechte celou směs louhovat.

Buddy Bolden

Buddy Bolden byl jednou z nejvýraznějších osobností v počátcích jazzu a ragtime v New Orleans. Hudba, kterou on a jeho současníci skládali, je ztělesněním oslav, veselí a soudržnosti.

Na Buddyho budete potřebovat: 45 ml koňaku, 15 ml žitné whisky, 15 ml portského, 30 ml čerstvé šťávy z citronu, 20 ml cukrového sirupu, trošku Peychaud’s Bitters, trošku Agnostura Bitters a citronový twist na ozdobu.

Do šejkru nalijte všechny ingredience, přidejte led, dobře protřepejte a přeceďte. Podávejte ve vychlazené široké sklenici na stopce. Ozdobte citronovým twistem.

It’s a Wonderful Life

Tento recept je převzat z knihy Very Merry Cocktails, kuchařky obsahující recepty na slavnostní koktejly autorky Jessicy Strand. Mátový, krémový a brilantní odstín jasně zelené... Tento koktejl má svátečního ducha.

Úžasný život budete mít díky: 90 ml 12% smetany, 45 ml irského smetanového likéru, 15 ml mentolového krému, mleté skořici

Naplňte sklenici na whisky do poloviny ledem. Do šejkru naplněného ledem přidejte smetanu, irský smetanov likér a mentolový krém, protřepejte a pak přes sítko nalijte do připravené sklenice. Poprašte mletou skořicí.

Koktejl Úžasný život

zdroj: Ren Fuller, Chronicle Books

Polibek pod jmelím

Tento lahodně pikantní nápoj je sváteční variací na klasický Whisky Sour, takže vás pořádně napruží a připraví na líbání pod jmelím :-)

Na líbačku se připravte s: 60 ml whisky, 30 ml cukrového sirupu, 15 ml čerstvé citronové šťávy, 15 ml čerstvé limetkové šťávy, 1 vaječným bílkem a 2 kapkami grenadiny na ozdobu

Do whiskovky dejte jednu opravdu velkou kostku ledu. Pokud nemáte, naplňte sklenici do poloviny klasickými kostkami. Do šejkru nalijte whisky, cukrový sirup, citronovou šťávu, limetkovou šťávu a bílek. Důkladně protřepejte, dokud nevznikne pěna. Směs přeceďte do připravené sklenice a ozdobte kapkami grenadiny.

Polibek pod jmelím

Recept na náš nejlepší svařák, který roky připravovala Veronika v baru v Benediktské, už od nás máte tady →

Recept na nejlepší svařáka

Nezapomeňte, že jsme vám také sestavily kolekci SILVESTR V KRABICI, se kterou získáte vína na dlouhou silvestrovskou noc a jedna lahev vám ještě zbude k novoroční čočce (mínus další stres).

Vína k vánočnímu menu

Přeji vám co nejméně stresu, užijte si svátky podle vašich představ, s těmi které máte rádi a samozřejmě s našimi víny či vánočními koktejly! :-)

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát."

Přehled článků autorky

Lenka z Víno-klubu 

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.